Baba

A kólika hármas szabálya

A gyermekorvosok hármas szabályról beszélnek, ha az a célunk, hogy meghatározzuk kólikával van-e dolgunk. A kólikás csecsemő nem egyszerűen hasfájós, ennél valamivel többről van szó.
2020. Szeptember 07.
A kólika hármas szabálya (fotó: Getty Images)

Becslések szerint a csecsemők 10-40 százalékát érinti a kólika, egyformán gyakori az időre született, a koraszülött, a szoptatott és a tápszeres babák körében is. Pontos kiváltó oka ismeretlen, mint ahogy az is, hogy miért jelentkezik az egyik babánál, míg a másiknál nem. Vannak szakvélemények, amelyek azt valószínűsítik, hogy a kólika a baba fejlődésének természetes velejárója, mások szerint a bél baktériumflórájának egyensúlyi felborulása okozza a problémát. Megint mások szerint a szerotonin és a melatonin hormonok felborulása állhat a háttérben.

Fontos, hogy a kólika nem betegség, hanem átmeneti állapot, tehát nem arra utal, hogy a baba beteg vagy hastájéki problémája lenne, bár a csecsemő sír, grimaszol, felhúzza a lábait – a tünetek tehát igen hasonlatosak, mégsem egyszerű hasfájásról van. Éppen ebben rejlik a kezelés nehézsége is: bár aggódni nem kell miatta, de ellene nem sok mindent tehetünk. Ahogy hirtelen jön, egyszer csak úgy szűnik meg, ahogy a baba nő.

A gyermekorvosok akkor állapítanak meg kólikát egy egyébként egészséges, szépen fejlődő babánál, ha a hármas szabály igazoltnak látszik. Mi ez a hármas szabály? Ez azt jelenti, hogy:

– a baba három hetes korában kezdődik az intenzív sírás

– legalább 3 órán át tart naponta

– hetente legalább háromszor jelentkezik

– három héten át folyamatosan megfigyelhető

– általában a baba 3 hónapos korában szűnik meg.

A szülők általában sok mindennel próbálkoznak, hogy a kólikás tüneteket enyhítsék, de a szomorú hír az, hogy nincs biztos recept, ami minden babánál beválna. Amit tudunk, hogy a csecsemők 3 maximum 4 hónapos korában a kólika amilyen hirtelen jött, olyan hirtelen távozik is a baba és a család életéből.