Baba

Zeneterápia is segítheti a koraszülöttek fejlődését

A Genfi Egyetem kutatása szerint a koraszülöttek idegrendszere sokkal jobban fejlődik zene hatására. Az indiai kígyóbűvölők síp zenéje a leghatásosabb a tanulmány szerint.
2019. Május 30.
Zeneterápia is segítheti a koraszülöttek fejlődését

A koraszülöttek agyi fejlődésének serkentésére minimálisra csökkentették a kórházi stresszhatásokat és a kutatók zeneterápiát alkalmaztak. A vizsgálatok azt mutatják, hogy sokkal jobban fejlődött azoknak a korababáknak az agya, akik részt vettek a zeneterápiában, mint azoknak, akik nem hallgattak zenét.

Az egyik legfontosabb kérdés az volt, hogy milyen zene a legfejlesztőbb a babáknak. A koraszülöttek agyi funkciói még nem fejlődtek ki, a hallórendszer azonban viszonylag korán működik, így a kutatók számára egyértelmű volt, hogy ezen keresztül stimulálják a koraszülöttek agyát.

Andreas Vollenweider zeneszerző segített a koraszülött babák számára zenét írni. Orvosi felügyelet mellett játszott a koraszülötteknek különböző hangszereken, miközben azt figyelték, melyikre hogyan reagál a csecsemők agya. Az indiai kígyóbűvölők sípjára reagáltak a legjobban a koraszülöttek, szinte azonnal megnyugodtak tőle, így Vollenweider végül indiai pungi furulyára, hárfára és harangokra írta műveit.

A kutatásban a koraszülöttek egy részének végigkövette a napját a zene, és funkcionális MR-vizsgálatokkal nézték meg a kutatók, hogyan változik az agyfejlődésük azokhoz képest, akiknek nem játszottak zenét, az eredményeket pedig összevetették olyan csecsemők vizsgálataival is, akik nem számítanak koraszülöttnek.

Az agy különböző részei közötti kapcsolat gyengébb volt a koraszülött, zenét nem hallgató csecsemőknél, mint a nem koraszülöttek esetében. A kifejezetten korababáknak szánt zenét hallgató csecsemőknél gyakorlatilag az összes agyi terület közel olyan jól kapcsolódott egymáshoz, mint a nem koraszülött babáknál A kutatók szerint ennek oka az lehet, hogy a zenével olyan napi ritmus alakulhat ki, mintha az édesanyja méhében lenne.

A kutatás következő szakaszában azt vizsgálják majd, hogy a zeneterápia mellett fejlődött, hat év körüli gyermekek hogyan teljesítenek és továbbra is előnyben vannak-e a kognitív képességeik tekintetében, mint azok a babák, akik nem hallgattak zenét az inkubátorban.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Index.hu