Baba

8 tipp, hogy túléld a kólikát

Tanácsaink segítenek, hogy megnyugodjon végre a síró kisbabád. Meg persze te is...
2016. Október 06.

Tanácsaink segítenek, hogy legyőzzétek a kólikát

“Tökéletes kisbaba volt. Másfél hétig. Aztán elkezdett sírni. Egész nap sírt, nonstop, minden órában. Alig tudtam megnyugtatni.” – meséli Jenn Borst a parenting.com-nak.

Felváltva ringatták és nyugtatgatták a férjével a kisbabát, de még a sógornője is odaköltözött hozzájuk, hogy segítsen nekik a 0-24-es szolgálatban. “Este volt a legrosszabb, 5 és 9 között. “Akkor 15 percenként váltottuk egymást, annyira nem bírtuk már a keserves babasírást hallgatni.”

A gyerekorvos megállapította, hogy Sydney-nek, a kisbabának kólikája van. A kólika egy olyan vigasztalhatatlan sírás, ami általában több mint 3 órán át tart egy nap, több mint 3 nap egy héten, több mint 3 hétig egy egyébként egészséges babánál. Egy természetes tényező a kisbabák életében, de attól, hogy ezt tudjuk, még nem lesz könnyebb az életünk. A megoldás az idő. A legtöbb kisbaba 12-16 hetes korára kinövi a kólikát.

Sydney esetében nem így volt. Körülbelül 7 hónapos koráig maradtak a tünetek. “Reménytelennek tűnt a helyzet. Gondoltuk hogy, fáj neki valami, de soha nem tudtuk meg, hogy mi” – mondja Jenn Borst.

Sajnos a szakemberek sem tudják, pontosan mi okozza, és mi gyógyítja a kólikát. Öt babából egyet érint, 2-4 hetes koruk környékén kezdődik. Egyes vélemények szerint valamilyen bélrendszeri fájdalom vagy az éretlen idegrendszer okozza. Mások szerint valamilyen élelmiszerre vagy külső tényezőre való érzékenység vagy allergia okozza.

A szülők bármit megtennének, hogy megállítsák a könnyeket. De ami az egyik babánál működik, nem biztos, hogy a másiknál is beválik. Jessica Johnson babakocsiban ringatva próbálta nyugtatni kisbabáját, rengeteget autózott vele. “Volt, hogy órákig sétáltam vele, ringattam, a hátát ütögettem” – meséli.

Mit tehet egy zaklatott szülő? Azt, hogy nem adja fel! Bryan Vartabedian író, egy kólikás gyermek édesapja. “Bizonyos esetekben a kólikát reflux, tejallergia vagy valamilyen más kezelhető dolog okozza. Elsőként pedig az olyan nyilvánvaló tényezőket kell kizárni, mint az éhség vagy álmosság” – mondja.

“Szörnyen tehetetlennek éreztem magam, amikor sírt. Volt, hogy már én is vele sírtam” – meséli Jessica Johnson. Ha te is így érzed magad, akkor te is nagyon túlterhelt és kimerült vagy. Vegyél egy nagy levegőt és cselekedj.

Hívj segítséget! Ne félj segítséget kérni a családodtól, barátaidtól. Ha csak egy órára is be tud segíteni valaki egy nap, kicsit ki tudod fújni magad és csökken a stressz.

Keresd fel az orvost! A szülés utáni depresszió kezelhető, vannak olyan antidepresszánsok, amiket szoptatás alatt is lehet szedni.

Olvass! Keress hasznos információkat, könyveket, melyek a kisbaba sírásával foglalkoznak. Van, aki azt mondhatja, a kólika normális, el kell fogadni, túl kell élni. De ez nem teljesen igaz. Bizony van néhány dolog, ami segíthet mind a kisbabádnak, mind neked. Próbáld ki az alábbi tippeket!

1. Nézd meg az étrended

Három kólikás babából egy tejfehérje allergiával küzd. Ha szoptatsz, iktasd ki néhány hétre a tejtermékeket az étrendedből, meglátod, hogy segít-e. Ha tápszeres babád van, beszélj a gyermekorvossal.

2. Segíts, hogy az étel bent is maradjon

Szinte az összes baba visszabukik némi ételt, sokan refluxszal küzdenek. Segíts a babádnak, büfiztesd gyakran, etetés után 20 percig tartsd őt függőleges helyzetben.

3. Figyelj a tejáramlásra

Az a baba, aki mohón eszik, több levegőt is nyel. Figyelj oda, hogy eszik, változtass szoptatási pozíciót, hogy ne áramoljon hirtelen sok tej a szájába. Ha üvegből eteted, kérdezd meg az orvost, milyen cumisüveget válassz. Ha szoptatsz, etesd inkább gyakrabban, mert ha nagyon éhes, nagyobb valószínűséggel habzsol, ergo valószínűbb, hogy levegőt nyel.

4. Indítsd jól az éjszakát

Egy nyugtató esti rutin is segíthet a kólikás babáknak. Legyen halvány fény, lágy zene, ringasd őt kicsit.

5. Adj neki jó bacikat

Egyes orvosok szerint a bélbaktériumok egyensúlyhiánya teszi ingerlékennyé a babát. A probiotikus cseppek segíthetnek.

6. Masszírozd, tornáztasd

A pici lábának has felé történő felhúzása, körzéses tornáztatása jó lehet hasfájás ellen. A gyengéd pocakmasszázs is használhat.

7. Hívj erősítést, hogy pihenhess

Ha jobban tudsz aludni, az érzelmi állapotod és az energiaszinted is javulni fog. Ne becsüld alul az alvás fontosságát.

8.Tarts szünetet

Ha semmi nem segít, tedd a babádat biztonságos helyre, és tarts 5 perc szünetet. Ha idegesen törődsz vele, attól csak nyugtalanabb lesz. Előbb neked kell megnyugodnod.Kapcsolódó cikkek: