Baba

Ezért hideg a kisbabák keze

Te is megfigyelted, hogy a babád keze néha olyan hideg, mint a jégcsap? Ha kíváncsi vagy, mi lehet ennek az oka, nem kell tovább keresgélned!
2024. Március 11.
hideg babakéz

Szerencsére az esetek többségében semmi rosszat nem jelent, ha hideg a babák keze, amit a gyerekorvosok is megerősítenek: „Teljesen normális, hogy a csecsemő keze és lába hideg” – mondta Dr. Randy Thornton, a Wolfson Gyermekkórház gyermekorvosa a Rompernek.

A szakember azt is hozzátette, hogy az érrendszer folyamatosan fejlődik, az erek összehúzódása és reakciója egy kisbabánál pedig még nem úgy működik, mint egy felnőttnél. Ezért is lényeges például, hogy ha hideg van, akkor legyen a babán sapka.

„A gyerekek hőt veszítenek a fejükön keresztül. A felnőttek feje a testük nyolcadának felel meg, szemben a gyerekek test-fej arányával, náluk ez kb. 1:4, tehát sokkal több hőt veszítenek a gyerekek a fejükön keresztül!” 

Hideg téli napokon a szabadban, de akár a lakásban is, ha nincs elég meleg, a baba keze hűvös, hideg lehet, akárcsak a felnőtteknél. A csecsemők ugyanúgy, ahogy a nagyobbak, a testük „magját” próbálják melegen tartani. Amikor hűlnek, akkor elsősorban a végtagjaik hője csökken, részletezte Dr. David Hill gyermekorvos, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia szóvivője.

Viseljen-e kesztyűt a baba?

„A csecsemők is viselhetnek kesztyűt, ha az időjárás megkívánja” – tette még hozzá Dr. Hill, kiemelve, hogy a karmolás ellen viselt kesztyűk olykor útját állhatják annak, hogy a picik önnyugtatásra vagy az éhségük kifejezésére használják a kezecskéjüket. 

A legjobb gyakorlat a szakértők szerint az, ha a szobát megfelelő hőmérsékleten tartjuk, és olyan alvóhelyet biztosítunk a babának, mint a hálózsák. Dr. Hill és Dr. Thornton is egyetért abban, hogy az első életévében jobb kerülni a takarókat és a puha ágyneműket, a SIDS elkerülése miatt.

Mit jelezhet a hideg babakéz?

„Nagyon ritkán a hideg kéz jelezhet keringési problémát, például veleszületett szívbetegséget vagy szívelégtelenséget, ugyanakkor vérszegénységre is utalhatnak a hideg kezek, főleg akkor, ha a baba sápadtnak is tűnik” – foglalta össze Dr. Hill.

Ha a gyermek keze nem melegszik fel akkor sem, ha meleg környezetben van, vagy ha az anémia egyéb jeleit észleljük rajta (fáradtság, szédülés, gyengeség), akkor a biztonság kedvéért érdemes konzultálni a gyermekorvossal.

Ijedtségre adhat okot, ha a babának kékes vagy lila a keze, lába, Dr. Thornton azonban gyorsan meg is nyugtatja a szülőket: „Amikor a baba megszületik, a kezei és a lábai kissé kékes színűek lehetnek. Ezt acrocyanosisnak nevezzük és teljesen rendben lévő jelenség. Az első két-három hétben látni fogjuk, ahogy rózsaszínűvé válnak a végtagok. A szülők általában azért aggódnak, hogy ez annak a jele lehet, hogy a baba nem jut elegendő oxigénhez, ez azonban nem igaz.”

Dr. Thornton azt javasolja, hogyha a szülők mégis ettől tartanak, akkor a baba ajkát nézzék meg: ha az rózsaszínű, akkor jól van, ha kékes, akkor lehet probléma.

Mindezek tükrében szinte biztos lehetsz abban, hogy a hideg kezek és lábak semmilyen bajt nem jelentenek!

Nyitókép: Getty Images