Baba

Nem létezik olyan, hogy túl sokat ölelgeted a babádat

Amikor szorosan magadhoz öleled a kisbabádat, mindketten biztonságban érzitek magatokat. Miért lenne baj, ha sokat van egy baba karban, ölben?
2023. Augusztus 14.
ölelés
Kép: Getty Images

– Első gyerekes anyaként sebezhető voltam. Mégis, amikor magamhoz szorítottam a kisbabámat, a kényelem, a nyugalom, a kapcsolódás és a szeretet érzése lett úrrá rajtam. A meleg testemhez simulva, a szívverésemet hallgatva és az ismerős illatomat érezve ez volt a babám kedvenc helye. De a körülöttem lévő nők, a tapasztaltabb anyukák olyan dolgokat mondtak, mint például: “Túl sokat tartod a kezedben” – osztotta meg tapasztalatait Hayley Zammit a mother.ly-n megjelent cikkében. A tapasztalata sajnos nem egyedülálló. Még mindig túl sokan hiszik azt, hogy el lehet kényeztetni egy kisbabát azzal, ha sokat van kézben, ha nem hagyjuk sírni. Zammit azt írja, elbizonytalanodott attól, hogy nagy különbséget érzett aközött, amit mások normálisnak tartottak és, ami neki és a gyerekének jó volt.

– Amikor szorosan magamhoz ölelem a kisbabámat, mindketten biztonságban és otthon érezzük magunkat. Miért kellene letennem őt? – teszi fel a kérdést. – Ez a legtermészetesebb dolog a világon. A nyugati társadalom szereti a kényelmet de van egy új hulláma az anyává váló nőknek, akik magukévá teszik az anyaságot, és a gyermekük érzelmi, mentális, spirituális és fizikai szükségleteit a helyezik előtérbe, ami mind az anyának, mind a babának megfelel.

Sokszor találkozik azzal, hogy elkényezteti a babát, mert előfordul, hogy napközben vele alszik vagy így nem lesz elég független tőle a kisbaba. Zammit kisbabája négy hónapos. – Még felnőttként is vágyunk arra, hogy szeretve érezzük magunkat, hogy öleljenek, meghallgassanak és vigasztaljanak. Szóval elég vad más elvárásokat támasztunk egy csecsemővel szemben. A négy hónapos kislányomnak van ideje önálló játékra napközben, és a legtöbbször átalussza az éjszakát a saját szobájában a kiságyában.

Az édesanya szerint nincs egyféle megközelítés, csak az a fontos, hogy milyen erős a kapcsolata a gyerekével. És eljön az idő – túl gyorsan is – amikor már túl nagy lesz ahhoz, hogy a karjaiban tartsa és már nem vele fogja tölteni az egész napját.

– Anyának lenni nagyszerű ajándék, úgyhogy úgy is fogom kezelni. Az összes anyukának, aki ezt olvassa, tudnia kell, hogy ő a legjobb anya a gyermeke számára. Nem tévedtek, ha másoktól eltérő módon szeretnétek szülni, gyereket nevelni. Tegyétek azt, ami nektek megfelel.