Baba

A babák érzik az ölelések közti különbségeket

Egy kutatás eredménye szerint a 4 hónapos csecsemők meg tudják különböztetni, hogy a szüleik vagy egy idegen öleli meg őket.
2020. Április 22.
A csecsemők megértik az ölelések közti különbségeket (Fotó: Getty Images)

A babák első éve mind fiziológiai, mind érzelmi szempontból fontos időszak – egy olyan életszakasz, amikor a verbális nyelv még nem alakul ki, és a szülő és a baba közötti kapcsolat kialakulása még számos szempontból ismeretlen a kutatók előtt.

A tokyoi Toho Egyetem egy tanulmánya azt vizsgálták, hogy reagálnak a csecsemők arra, ha megölelik vagy felemelik őket – írja a MedicalNewsToday. A vezető szerző, Sachine Yoshida azt nyilatkozta, hogy ahogy a szülők szeretik megölelni a babájukat, úgy a babák is szeretik, ha megölelik őket, de mint kutatókat, meglepte őket, milyen keveset is tudunk az ölelésekről.

A 4 hónaposnál idősebb csecsemő pulzusa lelassul, ha a szülő megöleli, azonban ha az etetés vagy a hordozás miatt emelik fel, fogják karjukban a babát, az nem hat ennyire erősen rájuk, de a szoros átkarolás sem.

Mi az oka a különbségnek?

A tanulmány szerint a baba ölelése, illetve karban fogása más okból történik. Utóbbinak egyfajta funkcionális oka van, amely a csecsemő táplálásával vagy hordozásával van összefüggésben. Ezzel szemben az ölelés a szeretet kifejezése, ami azt üzeni a babának, hogy öröm, boldogság, szeretet, kényelem és meleg van. Mindkettő bizonyos mértékű nyomást gyakorol a gyermek hátára, ezért a kutatók elgondolkodtak azon, vajon észleli-e ennek a jelentését a baba, és ha igen, bárkitől kapja-e az ölelést, arra ugyanúgy reagál-e.

A kutatók ehhez az RRI teljesítményspektrumot vizsgálták, amely nagyjából a szívverés fordítottjaként írható le, tehát aránya akkor növekszik, ha a pulzusszám csökken. Így a magasabb RRI-értéket a baba nagyobb fokú nyugodtságával hozzák összefüggésbe, ami egy pozitív válasz az ölelésre. A vizsgálat során megmérték a csecsemők RRI-jét úgy, hogy valamelyik szülője, illetve úgy is, hogy egy idegen tartotta a karjában vagy ölelte meg szorosan.Mindkét esetben az adott illető a kiságyból való kiemelés után 20 másodpercig tartotta, ölelte, illetve szorosan ölelte a babát, mielőtt visszafektette volna az ágyba. A babákra csatolt 3 elektrokardiogram elektród követte nyomon az RRI-t. A kutatók azt tapasztalták, hogy ha a 4 hónaposnál fiatalabb csecsemőket a szülő ölelte meg, az RRI-érték megnövekedett, tehát a baba megnyugtatónak találta az ölelést.

Kölcsönös hatás

Amikor a szülő vagy egy idegen egyszerűen csak tartotta, vagy magához szorította a babát, nem tapasztaltak a kutatók hasonló, pozitív változást.  A tanulmány rámutat arra, hogy a baba és a szülő közti ölelés úgy működhet, mint egy ki nem mondott szociális szerződés, és bizonyíték is van arra, hogy a nyugtató hatása kölcsönös.

Yoshida szerint ugyanis megállapították, hogy nem csak a baba, hanem a szülő pulzusa is csökken az ölelés hatására, tehát őket is megnyugtatja. Az idegenek ölelésére azonban másképp reagálnak a babák, esetükben nem nyugszanak meg annyira, mint a szüleiknél. A kutatás szerzői egy korábbi tanulmány eredményeit emelték ki erre vonatkozóan, mely szerint a 12 hetes csecsemők meg tudják különböztetni a szüleiket az idegenektől.A tanulmány szerint azonban az ölelésre adott magasabb RRI-érték csak azokra a csecsemőkre vonatkozik, akik éppen nem sírnak vagy nem nyűgösek. Ha a baba ideges, akkor az ölelés nem lesz ennyire hatékony.