Baba

“Minden megteszek, hogy ne okozzak neked fájdalmat”

Néha mindenkinek jól jön egy kis inspiráció vagy érdekes, újszerű megközelítés, miközben két kupac gyerekruhát pakol át a nappali egyik kupis sarkából a kicsit kevésbé kupisba.
2018. Július 13.
"Minden megteszek, hogy ne okozzak neked fájdalmat"

A rutinfeladatok, illetve az afelett érzett szorongás, hogy vajon tényleg mindent jól csinálunk-e elvonja a figyelmet fontosabb dolgokról.

A sok éves hagyományra visszatekintő TED előadások között viszont jócskán találhatunk olyanokat, amelyek a kisgyerekes lét sötétebb pillanataiban is újdonságot, valami lelkesítőt, szépet tudnak mondani. Olyan gondolatok ezek, melyek által újra rácsodálkozhatunk a világra és így esetleg kicsit másképp közelíthetünk a napi ügyekhez, problémákhoz.

Gyereknevelés és szülővé válás témában is rengeteg ilyen előadás született, most a legnépszerűbbek közül válogattunk nektek.

Jennifer Senior: A gyermek boldogsága a legfontosabb?

Jennifer Senior díjnyertes újságírót All Joy and No Fun: The Paradox of Modern Parenthood (Sok öröm, de kevés szórakozás: a modern szülőség paradoxona) című könyve tette ismertté. A gyermekek boldogságáról szóló TED előadásában egy nagyon érdekes és újszerű megközelítésben beszél a gyermekek boldogságáról. Hiszen a mai társadalomban az egyik legfőbb szülői mantra: csak azt szeretném, hogy boldog legyen a gyermekem. De mi is az a boldogság? Hogyan lehet elérni?

Talán az könnyen elfogadható, hogy a boldogság mindenkinek mást jelent, a gyerekek boldogságának biztosítása nagyon elvont és ezáltal igazságtalan teher a szülők vállán, ha elsődleges céljuknak ezt tűzik ki. A boldogság és az önbizalom lehet más dolgok eredménye, de önmagukban nem lehetnek célok.

Jennifer Senior saját szülésélménye után az egyetlen dolog, amit megígért a gyermekének az valójában a Hippokratészi eskü: “minden megteszek azért, hogy ne okozzak neked fájdalmat.”

Mostanra úgy gondolja, hogy ez az eskü sokkal reálisabb cél a boldogság elérésének céljánál, de persze minden anya tudja, hogy ez sem könnyű cél.

“Szerintem sokkal célravezetőbb, ha gyermekeinket produktív és morális emberekké próbáljuk formálni és aztán reméljük, hogy a boldogság rájuk talál a jó cselekedeteiken, eredményeiken és a mi szeretetünkön keresztül.”

Érdekes, inspiráló előadás, mely új megvilágításba helyezi a szülői hozzáállást és az elvárásainkat magunkkal szemben.

Carl Honore : A lassúság dicsérete

A népszerű író, Carl Honore A lassúság dicsérete című könyvével vált nemzetközileg ismertté. A slow mozgalmak azóta egyre nagyobb teret hódítanak, egyre több követőjük van. Igen ám, de mi vezette a sikerszerzőt rá arra az új útra, mely végül elhozta számára a sikert és az elismerést? Nem más, mint a kisfiának mesélt esti mesék.

Egyszerűen úgy érezte, este nem tud a fiához lassulni, hogy mesélhessen neki, még a napi dolgok kattogtak a fejében és a másnapi feladatain járt az esze. Az egész túl lassú volt neki. Még meg is örült, amikor az egyik könyvesbolt polcán megpillantotta az “Egyperces esti mesék” című könyvet.

De akkor és ott rájött valamire, meghőkölt és hátralépett, kicsit más irányból nézte a helyzetet és felismerte, a világ gyorsult fel abnormális tempóban és nem egy pereces esti mesékre van szükség, hanem arra, hogy hozzá tudjunk lassulni a gyermekeinkhez. Azóta kisfiától már kiérdemelte a legjobb esti mesélő címet.

Rengeteg érdekes tényt és gyerekhez, családhoz kapcsolódó fontos gondolatot ismerhetnünk meg a slow felfogás szempontjából ebben a videóban.

Steven Addi: Hagyományteremtő fényképek

Stevan Addis népszerű és elismert fotós a hagyományok, a rituálék és a közös fotók erejére hívja fel a figyelmünket rövid TED előadásában.

Kislánya elő szülinapján a felesége készített róluk egy spontán közös fotót New Yorkban. Később tudatosan alakították úgy az életüket, hogy a fotó minden évben újra ás újra elkészült, ugyanazon a helyen. A fotózásokból később meghitt apa-lánya utazások és beszélgetések lettek. A lány azóta felcseperedett és New Yorkba készül egyetemre, hiszen időközben annyira fontossá vált számára ez a hely. A nyúlfarknyi előadásban Steven az emlékek tudatos megörökítésére hívja fel a figyelmet. Ki tudja, mi lehet még belőle?

Andrew Solomon: “Szeress, akármi is van!”

A szülői szeretetről szóló egyik legmeghatóbb és legmegindítóbb TED előadás lényege ilyen kis felületen talán meg sem ragadható.

Andrew Solomon Far From the Tree: A Dozen Kinds of Love című, különleges, gyermekek neveléséről szóló könyve 2014-ben a brit Wellcome Trust jótékonysági szervezet által alapított, orvosi-egészségügyi témájú könyveknek adható brit díjat nyerte.

Solomon hosszú éveken át készített interjúkat olyan családokkal, akik különleges képességű, vagy beteg gyermekeket nevelnek. Könyvében olyan szülők történeteit meséli el, akik nem csupán megtanulták kezelni a rendkívüli adottságokkal bíró, vagy épp bizonyos nehézségekkel küzdő gyermekeiket, hanem mindebben mély értelmet is találtak.

A könyv készítése, majd a saját gyermekei születése után megélt érzéseit egészen különleges hangvételű előadásban osztja meg a nagyközönséggel.

“A szeretet, amit a gyereked iránt érzel, különbözik bármilyen érzéstől a világon. És amíg nincsenek gyermekeid, fogalmad sincs, hogy milyen” – jut el a végső megállapításhoz előadása végre.

Minden előadást megnézhettek magyar felirattal a www.ted.com oldalon, elég rákeresnetek a cikkben felsorolt előadók neveire.

A cikk a Kismama magazinban jelent meg.

Kapcsolódó cikkeink gyereknevelés témában:

Forrás: Kismama magazin