Baba

Ölelő önkénteseket keresnek az újszülöttosztályra

Újszülött babák dédelgetésére keres önkénteseket egy kanadai kórház, így ugyanis a babáknak még több jut a fejlődésükhöz nélkülözhetetlen bőrkontaktusból, azokban az időszakokban, amikor a szüleik nem tudnak velük lenni.
2019. Augusztus 04.
Önkénteseket keresnek babadédelgetésre

Amikor egy újszülött az intenzív osztályra kerül, az ott dolgozó orvosok és nővérek mindent megtesznek azért, hogy a lehető legjobb egészségügyi ellátást kapja. És bár a szüleik is szeretnének minden percet velük tölteni, ez nem mindig lehetséges. Ezért keres egy winnipegi kórház babadédelgető önkénteseket: hogy az apróságok minél többet lehessenek kézben, a bőrkontaktusnak és az ölelésnek ugyanis rendkívüli hatása van a fejlődésre. 

“Nagyon szeretem a kisbabákat, és amikor először hallottam a programról, azonnal jelentkeztem is” – mondta Lucette Parent, a St. Boniface kórház egyik önkéntese. “Minden alkalommal úgy érkezem a kórházba, hogy tudom, rengeteg szeretetet fogok adni. Időnként a babák először nyűgösködnek, de néhány perc múlva megnyugszanak, könnyebben lélegzenek, és gyakran el is alszanak.”

Korábban már több kutatás is bizonyította, hogy milyen pozitív hatásai vannak az érintésnek a kisbabák fejlődésére, és különösen igaz lehet ez az újszülöttekre, illetve koraszülöttekre: minél többet dédelgetik őket, annál jobban alszanak és annál jobban képesek figyelni a környezetükre. Az úgynevezett kengurumódszer kifejlesztője, Ruth Feldman pedig éveken keresztül követte azokat a koraszülötteket, akiket “extra” dédelgetésben részesítettek, és úgy találta, hogy napi 60 percnyi ölelgetés és hordozás pozitív hatásai még iskoláskorban is megfigyelhetőek voltak, például a tízévesek is jobban kezelték a stresszes helyzeteket. Egy órányi plusz ölelgetés nem zavarja meg a napirendet vagy a kórházi munkát, de a babák fejlődésre gyakorolt pozitív hatása felbecsülhetetlen

A St. Boniface kórházban nem ez az egyetlen olyan terület, ahová önkénteseket várnak: többek között művészetterápiás foglalkozásokba, felolvasásokba vonják be őket, a segítségükkel juttatnak el újságokat és könyveket a betegeknek, de olyan “veterán” szülőket is szívesen fogadnak, akik a tanácsaikkal és tapasztalataikkal segítik az újdonsült anyukákat és apukákat. 

Hazánkban is van lehetőség kórházi önkéntes munkára, például a Bethesda Gyermekkórházban. 

(via)

Ez is érdekelhet: