Kisgyerek

7 jel, hogy a totyogód szeret téged

Nemcsak szavakból, hanem a kisgyermek viselkedéséből is láthatod, hogy te jelented számára a világot.
2020. Augusztus 16.
7 jel, hogy a totyogód szeret téged (fotó: Getty Images)

A babycenter.com összegyűjtötte azokat a jeleket, amelyek megmutatják a gyermeki viselkedésben, hogy milyen fontos a hangulatot, a véleményed, az egész lényed számára. Ezekből tudhatod, hogy szeret és megbízik benned.

Tükrözi az arckifejezésed

Az arckifejezéseid fertőzőbbek a babád számára, mint egy vírus. Ha mosolyogsz, ő is mosolyog, ha aggódsz, ő is aggódik. Az arckifejezés leutánzása már újszülött korban megkezdődik, de 9-18 hónaposan éri el tetőpontját – mondja Harcey Karp, gyermekorvos.

Téged követ, hozzád igazodik

Hogyan reagálna az egy éves, ha a konyhában egy elefánt rántottát készítene? Esélyes, hogy téged keresne, hozzád igazodna. A világ néha zavarba ejtő és meglepő hely lehet kicsi számára, és a te reakciód az, ami értelmet ad Szeret téged, és bízik a véleményében.

Másolja a viselkedésed

Megpróbálja kinyitni az ajtót a kulcsokkal? Megigazítja a haját tükörben, mint te? “Úgy tartják hogy a utánzás a hízelgés legőszintébb formája, de a kisgyermekek számára ez a tisztelet és a szeretet őszinte formája is” – mondja Karp.

Meg akar felelni neked

A csecsemőkorban megkezdett oda-vissza reakciók már sokkal kifinomultabbak. A kisgyermek meg akarja válaszolni a kérdéseidet, figyeli a reakcióidat, és elmondja (a maga módján) az ötleteit. Ez a kölcsönös szociális figyelem a kisgyermek ragaszkodásának és beléd vetett bizalmának jele.

Te vagy a bázis

Egy új környezetben a kisgyermek viselkedése megváltozhat, a tőled való eltávolodás és felfedezés után egyszer csak visszatér, hogy megöleljen vagy az öledbe bújjon. Ez a bizalom és ragaszkodás biztos jele – mondja Linda Acredolo pszichológus. Biztonságos, megnyugtató hely vagy, ahova mindig visszatérhet.

Te vagy a megmentője

Sétáltok a parkban, amikor egy nagy kutya fut a kisgyermekedhez. Felemeli a karját, hogy felvedd, és szorosan tartsd. Bízik benned, bízik abban, hogy segítesz neki, ez a szeretet kifejezésének egyik biztos módja.

Te jelented a vigaszt

Kinyújthatja a kezét, hogy puszild meg a bibit, sír, mert megbotlott a lépcsőn, jelzi, hogy öleld meg. Tudja, hogy te leszel az, aki megvigasztalod, ahol biztonságban lesz. Megbízik benned, tudja, hogy számíthat rád, amikor szüksége van rád.