Baba

7 jel, hogy a kisbabád szeret

Természetesen egyértelmű, hogy minden kisbaba szereti a szüleit, ám vannak biztos jelei annak, hogy odavan érted.
2020. Augusztus 15.
7 jel, hogy a kisbabád szeret (fotó: Getty Images)

A babycenter.com összeszedte, hogy melyek azok a tipikus jelek, amelyek megmutatják, hogy mennyire fontos vagy a kisbabád életében.

A szemedbe néz

Az újszülöttek ugyan szeretnek arcokon elidőzni, de a tiéd mind közül a kedvence. Ez egyébként a túlélés záloga is, mert a kisbabák ezzel is szeretnék a gondozó szeretetét elnyerni és figyelmét felkelteni – mondja Lise Eliot neurológus. Egyben az irántad érzett szeretet első megnyilvánulása is, felismeri, hogy mennyire fontos vagy az életében.

Felismer az illatod alapján

Semmi sem édesebb számára az anya illatánál. Ha választania kéne egy tucat illatos rózsa és a te izzadt, anyatejes pólód között, biztosan az utóbbit választaná. Már egy hetesen is az anyatej, a mell irányába fordítja a fejét.

Rád mosolyog

Soha, senki nem felejti el azt a pillanatot, amikor a kisbabája először rá mosolygott és ezzel azt mondta, szeretlek.

Beszél hozzád

A baba legkorábbi gügyögései neked (vagy más gondozónak) szólnak. Ezen a korai nyelven akar kapcsolatba lépni veled, tehát fontos, hogy válaszolj neki! Ez teremti meg az alapját a későbbi beszélgetéseiteknek.

Mindig veled akar lenni

Körülbelül a baba első évének felénél tapasztalhatod meg, hogy nem szereti, ha távol vagy tőle. Lehet, hogy sírni is fog, abban a pillanatban, ha kimész a szobából és rád mosolyog, amikor visszatérsz. Ez az egyre mélyülő kötődés jele.

Az érdekli őt is, ami téged

Függetlenül attól, hogy miről is van szó, legyen ünnepi lámpafüzér vagy szennyes ruha, ha te alaposan vizsgálod, nagy érdeklődést tanúsítasz, akkor ő ugyanezt fogja tenni. Különösen a 9-12 hónaposok sajátos viselkedése ez. Ez is azt mutatja, hogy azzal foglalkozik, amire te figyelsz, te vagy a minta, téged utánoz.

Te vagy a pajzsa

Ne lepődj meg, ha kisbabád pajzsként használ téged és ha valaki vagy valami új jelenik meg, szorosan a mellkasodba fúrja a fejét. Ez egy teljesen normális jelenség, védelemre van szüksége, benned bízik meg, nálad érzi magát biztonságban.