Gyerek

Így dekódold, mi a gyermeked szeretetnyelve

A felnőttek és a gyerekek is különböző módokon mutatják ki és fogadják a szeretetet.
2021. Január 09.
Így dekódold, mi a gyermeked szeretetnyelve (Fotó: Getty Images)

Az ötféle szeretetnyelv fogalmát Dr. Gary Chapman alkotta meg. Az 5 szeretetnyelv című könyvében osztja meg, hogy szerinte mi az erős kapcsolatok titka – írja a Health.clevelandclinic.org. A szerző alapvetően a párkapcsolatokkal összefüggésben írta le a szeretetnyelveket. Azonban a szülő-gyermek kapcsolatban is segítheti erősíteni a köteléket, ha ismered gyermeked szeretetnyelvét.

Az öt szeretetnyelv a következő:

  • Elismerő szavak – például bókok, dicséretek, a szeretet és a büszkeség szavakba öntése
  • Minőségi idő – az együtt töltött idő és az odafigyelés
  • Szívességek – bármilyen olyan cselekedet, amely segítséget jelent a másiknak, ami megkönnyíti a terheit, feladatait
  • Ajándékozás – itt nem drága ajándékokról van szó, csupán apróságokról, jelképes dolgokról, kis meglepetésekről
  • Fizikai érintés – a szeretet megnyilvánulása például gondoskodó érintések, ölelések, simogatás által

A Parents.com szerint létezik néhány módszer, amely segíthet azonosítani, hogy a gyermek mely szeretetnyelvet “beszéli”.

Az azonban fontos megjegyezni, hogy a korai életkorokban a gyerekeknek még nincs meghatározó szeretetnyelve. Az, ahogy reagálnak a szüleik szeretetére, segít nekik abban, hogy nagyjából 5-6 éves korukra “válasszanak” maguknak. Ezután a következők segíthetnek kideríteni, mely szeretetnyelvet beszéli a gyermek.

Figyeld meg

A kulcs, hogy legyél kíváncsi, és figyeld meg, hogyan fejezi ki a szeretetét másokkal szemben. Ha reggel rohan hozzád, hogy megöleljen, és este az öledben szeret ülni az esti mese közben, lehetséges, hogy a fizikai érintés a szeretetnyelve. Ha a sétáitokon apró kavicsokat, virágokat, terméseket gyűjt neked, akkor az ajándékozás lehet a szeretetnyelve.

Figyelj a hiány kifejezésére és a nemtetszésre

Az olyan mondatok, mint a “Mostanában nem jössz velem játszani délután” igencsak beszédesek lehetnek. Dr. Marcia Beigel, viselkedési szakember szerint ezekkel a gyermek elárulja, mire lenne még szüksége, a példa szerint minőségi időre. De következtetni lehet abból is, ha a gyermeked nemtetszését fejezi ki, amikor elzárkózol bizonyos viselkedéstől, például az ölelésektől.

Keresd a mintázatokat

Ha a gyermekednek többféle választási lehetőséget adsz, meg tudod figyelni a preferenciáit, hogy mi tetszik neki. Például ha megjutalmaznád valamiért, akkor választhat egy apró játék vagy a különleges közös program között, és hasonlók.

Ne legyél szigorú magaddal

Szülőként mindig meg kell próbálni kielégíteni a gyermek szeretet iránti igényét, de nem szabad túlzottan szigorúnak lenned magaddal, ha gondod akad a gyermek szeretetnyelvének dekódolásával. Időbe telik, amíg megismered, mi a gyermeked szeretetnyelve, és nem mindig egyértelmű, ő hogyan mutatja ki a ragaszkodását leginkább, és hogyan fogadja legszívesebben a szeretetet. Ha időt töltesz vele és odafigyelsz rá, egészen biztosan érezni fogja a szeretetedet.