Gyerek

A szeretet hét biztos jele óvodáskorban

A testileg-lelkileg egészséges gyermekek már óvodáskorban számtalan módon ki tudják fejezni irántunk érzett rajongásukat, szeretetüket.
2014. Június 12.

A szeretet hét biztos jele óvodáskorban

Felnőtt korban sokkal több lehetőségünk van pozitív érzéseink kifejezésére, mint óvodásként. Ám, ha ismerjük gyermekünk kifejezéstárát, könnyebben megértjük viselkedését.

1. Neveletlenül viselkedik

Elfordulunk a játszótéren és gyermekünk máris a homokot szórja valaki fejére vagy begyűjti a játékokat? Bármilyen hihetetlenül hangzik, ezzel a viselkedéssel is a figyelmünket szeretné felhívni, ami azt jelenti, hogy fontosak vagyunk neki. A gyermekek számára a negatív figyelem – jól összeszidjuk – is sokkal biztonságosabb érzés a figyelem teljes hiányánál.

2. Mi vagyunk a példaképe

Sok óvodás gyermek szereti pontosan leutánozni, amit teszünk, mondunk. Ez elmehet egészen odáig, hogy “fontos telefont intéz a főnökével” miközben püföli a “számítógépét”, vagy “vezeti az autóját”. Meg kell értenünk, mi vagyunk gyermekeink első, rajongással övezett “rocksztára”.

3. Szavakkal mondja el

Három-négy éves kor körül várható, hogy gyermekünk szóbeli kifejezési képessége eljut érzelmeinek megfogalmazásáig. A szülők alig várják, hogy meghallják a mondatot: “Szeretlek, Anya! Szeretlek, Apa!”. Azok a gyermekek, akik sok ölelést, babusgatást, szeretgetést kapnak, használni fogják ezt a kifejezéstárat is. Az ilyen jellegű mondatok, mint: “Anya, olyan puha a bőröd”, vagy “Feleségül veszlek, és örökre együtt leszünk” mind arról árulkodnak, gyermekünk mennyire odavan értünk.

4. Vigasztalni próbál

Meglepő lehet, hogy egy óvodás korú gyermek milyen együtt érző és odafigyelő tud lenni. Lehet, hogy a kedvenc takaróját adja oda vigasztalásul, ha szomorúnak lát, vagy puszit ad fájó testrészünkre, ha megütjük magunkat. Pontosan leutánozza azt, ahogyan mi bánunk vele hasonló helyzetekben. Egyes gondolkodók szerint ez egy mélyen rögzült túlélési módszer. Gyermekünk világának részei vagyunk, és ha valami rosszul működik ebben a világban, megpróbálja jóvátenni, hogy megint minden tökéletes legyen. Végül, de nem utolsósorban ez a viselkedés nagyon cuki.

5. Szavakkal próbál bántani

Ha csalódást okozunk gyermekünknek vagy megbántjuk az érzéseit, könnyen ő is úgy érezheti, revansot kell vennie. Minden szülő ismeri az “Utállak!” , “Te vagy a legrosszabb anya a világon!”, és ehhez hasonló mondatokat, amiket nem jó hallani, ám nem is gondolnánk, hogy gyermekünk ezzel is törődését fejezi ki. Egy óvodásnak sokkal könnyebb egy sértést hozzánk vágni, mint azt elmondani, hogy “Nagyon megbántottál és mindenkinél jobban felidegesítettél, így én is bántani akarlak!” Ez a fajta viselkedés odafigyelésről tesz tanúbizonyságot, jobban kellene aggódnunk, ha nem szólna hozzánk és magába fojtaná a benne feszülő indulatokat.

6. Megajándékoz

Ha a játszótéren óvodás korú gyermekek szüleivel találkozunk, minden második felnőtt táskája, zsebe tele van apró kavicsokkal, kincsnek számító, földről felszedett mütyürökkel. Kicsink bármikor megajándékozhat minket egy általa szépnek tartott kővel, amit az út szélén talált, egy leszakított szál virággal, egy zsírkrétás önarcképpel vagy családi ábrázolással, esetleg egy homokból kreált süteménnyel, és még hosszan sorolhatnánk, mennyire kreatív a kicsik elméje. Ezek az ajándékok egyszerre mosolyogtatóak és meghatóak. Arról árulkodnak, milyen különlegesek vagyunk gyermekünk számára.

7. Kitörő lelkesedéssel fogad

Néhány óra külön töltött idő után gyermekünk több mint valószínű úgy fogad majd, mint egy VIP vendéget. Hatalmas ölelést kapunk, elénk hurcolja aznapi kreálmányait és elmesél mindent arról, amit aznap csinált, hogy büszkék legyünk rá. Ez akkor is így lesz, ha esetleg sírt a reggeli búcsúzásnál.

Cikkek óvoda témában: