Gyerek

A pacsirtáknak jobb vagy a baglyoknak?

A korán kelő pacsirták, egészségük tekintetében, az éjjeli baglyok előtt járnak - derül ki egy finn kutatásból.
2017. Március 07.

Az éjjeli baglyok késő este is elcsábulhatnak

“Az eredmények szerint az éjjeli baglyok étkezése kitolódott, emellett helytelenül táplálkoznak, több szacharózt, zsírt és telített zsírsavat visznek be a szervezetükbe a délutáni órákban, mint pacsirta társaik” – nyilatkozta Mirkka Maukonen, a kutatás vezetője.

Lona Sandon, az University of Texas Southwestern Medical Center dietetikusa nem lepődött meg az eredményeken. Véleménye szerint az élettan és a biológia játszik itt fontos szerepet. “Korábbi tanulmányok már bebizonyították, hogy az étvágy és az anyagcsere kialakításában hormonok játszanak szerepet, melyek szintje a napszakokkal változik. Az alvás időzítése és mennyisége valószínűleg szerepet játszik ezen hormonok termelődésében, így meghatározó lehet az étvágy és az étel választás emberek közti különbségében ugyanúgy, mint a test összetételében és a súlyban.”

Mit tegyen egy éjjeli bagoly? “Az alvási szokások megváltoztatása nagyon nehéz, pont ugyanúgy, mint az étkezési szokásoké. Azonban mégis megéri azoknak az embereknek, akik szeretnének tenni az egészségükért” – magyarázta Sandon.

A kutatók eredményei szerint mindezek mellett az éjjeli baglyok kevesebbet is mozognak, gyakrabban fordul elő náluk alvászavar és nagyobb eséllyel dohányoztak. Maguk a későn fekvők is ritkábban jellemezték az egészségügyi állapotukat jónak a pacsirtákhoz képest.

A kutatók 1,900 25-74 éves finn felnőtt adatait elemezték, akik a nemzetközi táplálkozási vagy nemzetközi szívbetegségeket felmérő tanulmányok egyikében vett részt. A táplálkozási kutatásban minden résztvevő 48 órán keresztül vezetett egy étkezési naplót, melybe vezették a napi kalória bevitelt, a szénhidrát, cukor, rost, fehérje, zsír, telített zsírsav és alkohol bevitelt. A másik tanulmány során az alvás mennyiségét és az mindennapi felkelés időpontját regisztrálták.

A résztvevők fele bizonyult pacsirtának, míg mindössze 12%-uk esett az éjjeli baglyok csoportjába. 39%-uk valahol a kettő között helyezkedett el. A napi kalória bevitel a korán és későn kelők esetében is hasonló volt, azonban az éjjeli baglyok 4%-kal kevesebb kalóriát vittek be 10 óra előtt, ezáltal kevesebb energiáról is számoltak be.

“Lehetséges, hogy a délelőtti kevesebb étkezés növeli a későbbiekben az éhség érzetet, ezáltal délután és este az éjjeli baglyok könnyebben nyúlnak az egészségtelen cukros, zsíros ételek felé” – nyilatkozta Maukonen. Egyebekben kevesebb szénhidrátot, fehérjét és zsírt fogyasztottak napközben, egy kivétellel: szignifikánsan több cukrot vittek be a szervezetükbe reggel és este 8 óra után a korán kelőkhöz képest. Emellett több zsírban és telített zsírsavakban gazdag ételt fogyasztottak az esti órákban.

Az eredmények nem azt jelentik, hogy a hosszabb éjszakák elhízáshoz vezetnek. A kutatás csak összefüggést talált egyes szokások között, az ok-okozati kapcsolatot nem tudja bizonyítani. Az eredményeket az Obesity című kiadványban közölték.

Kapcsolódó cikkek:

Forrás: Medipress