Baba

“Svédasztalos” nevelési stílus: az arany középút

Számos nevelési stílus és trend létezik, de úgy tűnik született egy köztes, ami innen is, onnan is csemegéz.
2022. Október 05.
Anya mobiltelefonnal fényképezi a babát

Angolul a scrunchy elnevezéssel illetik, ami a silky és crunchy szavak kombinációjából született. A silky szülőség nagyjából azt fedi, hogy az ilyen szülők nem tagadják a gyógyszerek szükségességét, nem tartják ördögtől valónak a tápszert és az eldobható pelenkára esküsznek. Azaz olyan dolgokra esküsznek, amelyek könnyebbé teszik az életet, és belefér számukra a gyorsétterem, a műanyag játék és a kütyühasználat.  A crunchy-k azonban mosható pelenkát használnak, szoptatnak és igyekeznek elkerülni a gyógyszereket. Ők holisztikusan közelítik meg a szülőséget és a gyereknevelést, a természetes anyagokban, játékokban, alternatív gyógymódokban hisznek.

Bár egyikkel sincs semmi baj, a szülők többsége valahol a kettő között helyezkedik el és úgy tűnik, ennek most neve is lett.  A scrunchy szülők innen is, onnan is csemegéznek. Ennek a köztes nevelési stílusnak a képviselői az utóbbi időben ellepték a TikTokot.

A TikTokker @millennialmidwesternmom azt mondja például, hogy beoltatja a gyerekét és kiságyban altatja, de szoptat és a mosható pelenkára esküszik.

A caseyisabella néven futó anya támogatja az otthonszülést és a babahordozást, de emellett állati eredetű termékeket is fogyaszt, és elfogadja a modern orvoslás minden vívmányát.

Az egyik videóban Jess Katz (@jesskkatz) megmutatja otthonát: textilpelenkák, de (tartalék) eldobható pelenkák, komposztláda, fa játékok, műanyag játékok, modern gyógyszerek – ebből is, abból is.

Néhány TikTok-videóban Haley Halliburton azt meséli el, hogy nem ad a gyerekinek olyan ételeket, amelyekben színezékek vannak, de hagyja, hogy kütyüzzenek. Használ homeopátiás szereket, gyógyszerek nélkül szült, szoptat, együtt alszik a gyerekeivel, de simán elviszi őket a gyorsétterembe, botoxoltat és Peppa malacot is néznek.

Meglehetősen nagy sikere van ennek a középutas nevelési stílusnak, rengeteg hozzászólásban elismerően reagálnak  más szülők. Valaki így fogalmazta meg: „Mit jelent az, hogy “scrunchy”? Hát azt, hogy csináld úgy, ahogy a családodnak a legjobban megfelel.”

Kép: Getty Images

Forrás: mother.ly