Gyerek

7 jel, hogy az ovis gyereked szeret

Sokféleképpen kimutatja egy óvodás, mennyire fontos vagy neki. A gesztusok mellett, már a szavak is megjelennek.
2020. Augusztus 17.
7 jel, hogy az ovis gyereked szeret (fotó: Getty Images)

A babycenter.com összegyűjtötte, mi jellemző az ovis korúakra, ők hogyan mutatják ki, mondják el, mennyire fontos nekik a szülővel való kapcsolat. Itt már árnyaltabb, sokrétűbb a kifejezés módja.

Rosszalkodik

Előfordul, hogy a játszótéren csevegsz egy szülőtárssal, amikor az óvodásod egyszer csak homokot kezd dobálni. Ha nem rá figyelsz, akkor valahogyan magára próbálja vonni a figyelmed, akár rosszalkodás árán is. Mindegy, hogy hogyan vagy miért, de azt szeretné, hogy rá figyelj. Bármilyen frusztráló is lehet, ez a viselkedés újabb jele annak, hogy milyen fontos vagy számára.

Te vagy a példaképe

A kisgyerekek szeretnek utánozni, lemásolják, amit csinálsz. Ebben az életkorban, ez már kifejezetten fejletté válik. Te vagy számára a rock sztár – mondja Harvey Karp, gyermekorvos. Ha káromkodsz vezetés közben, akkor ő is káromkodni fog, és úgy általában, mindent reakciódat átveszi.

Szóban is kinyilvánítja, hogy szeret

És végre elérkezett az a korszak is, amikor már szavakban is kifejezi, hogy mennyire szeret. A 3-4 évesek már mondják, hogy “szeretlek, anyu”, vagy azt, hogy “milyen puha a bőröd”, sőt, akár feleségül is akar venni és veled lenni örökké.

Vigasztal

Meglephet azzal is, hogy milyen empatikus. Lehet, hogy vigasztalni próbál, ha szomorú vagy, megpuszil, ha sérülésed lesz. Ez részben túlélési technika is, hiszen te vagy számára a világ, nem szeretné, ha ez a világ összezavarodna, megsérülne.

Szavakkal próbál bántani téged

Igen, néha ez is előfordulhat. Ha megsérted az érzéseit, csalódást okoz neked, akkor bizony reagálhat úgy, hogy sértegetni kezd. Elhangozhat az is, hogy “Utállak!”, amit egyetlen szülőnek sem kellemes hallani.

Ajándékokat ad

Lehet, hogy kapsz egy virágot, amit ő szedett neked, egy kavicsot, egy rajzot vagy egy buborékból készített csokoládémályva-fagylaltot. Az óvodáskorúak sokszor vicces és megható ajándékai egyértelmű jelei annak, hogy különleges vagy számára.

Ünnep, amikor viszontlát

Amikor az oviba érte mész, szinte VIP fogadtatásban lehet részed: ölelget, megmutatja, mi mindent csinált.