Gyerek

7 jel, hogy az iskolás gyereked szeret

Ebben az életkorban számos új konfliktus adódhat, de a megoldások is egyre kifinomultabbak lehetnek. Új elemekkel bővül annak kifejezése, hogy a gyermeked mennyire érzi magát közel hozzád.
2020. Augusztus 17.
7 jel, hogy az iskolás gyereked szeret (fotó: Getty Images)

Lássuk, egy iskolás hogyan fejezi ki, hogy fontos vagy számára és szoros a kapcsolat kettőtök között.

Te vagy a bizalmasa

Amikor a gyermeked hozzád fordul a problémáival, akkor az egyértelmű jele annak, hogy megbízik benned. Azt is mutatja, hogy nyitott az iránymutatásaidra, a segítségedre.

Szeret a kedvedben járni

Különösen fontos gesztus, amikor ő ad neked: reggelit készít, teát főz neked. Már nem kisgyerek, eddig te adtál neki, most már ő is adni akar.

Rugalmas

Nem szeretjük beismerni, de néha mi, szülők nem tartjuk be, amit ígértünk. Egy iskolás gyerek már nagyobb valószínűséggel fogadja el, ha például fáradt vagy, és ezért el kell halasztanotok valamilyen közös programot, játékot. Ha eddig is szeretetteljes kapcsolatotok volt, akkor már tiszteletben tudja tartani a te érzéseidet és igényeidet is, nyugodtan el tudja fogadni, ha valami másképp történik, mint ahogy várta.

Dicsekszik veled

Annál kevesebb felemelőbb dolog van, mint amikor azt hallod, hogy a gyereked veled dicsekszik. Ez a szeretet és csodálat egyértelmű jele.

Hálás

“Amikor a gyerekek köszönetet mondanak nekünk, tiszteletüket és szeretetüket fejezik ki” – mondta a babycenter.com-nak Sheedy Kurcinka szakértő. Ha legközelebb, amikor egy finomságot adsz neki és ő felkiált, hogy ez a kedvence, nyugodtan válaszold azt, hogy “én is szeretlek, drágám”.

Megmondja neked, ha zavarba hozod valamivel

Amikor a gyereked elmondja, hogy kínos, amikor az osztálytársai előtt puszilgatod, akkor az nem azt jelenti, hogy nem szeret téged, sőt, valójában éppen az ellenkezőjét. Őszinte veled, mert megbízik benned.

Megegyezésre képes

Egy iskoláskorú gyermek már képes arra, hogy megvitasson veled kérdéseket és megtárgyaljátok a lehetséges kompromisszumokat. Ha például szeretne valamennyi képernyőidőt, mert már kész van a házival, akkor ezt el tudja mondani és közös megoldást találhattok. Bízik abban, hogy meghallgatod és ő is képes meghallgatni téged.