Baba

Segítség anyáktól anyáknak

A szoptatás, a családi béke, a gyerekeidhez fűződő kapcsolat túl értékes ahhoz, hogy nehézségek, elbizonytalanodás esetén máris feladd. Fontos, hogy tudd, nincs az a probléma, amivel egyedül állnál a világon!
2012. Szeptember 24.

A La Leche Liga (ejtsd la leccse liga) 1956-ban, az Egyesült Államokban alakult, egy olyan időszakban, amikor az anyák mindössze húsz százaléka kezdett el egyáltalán szoptatni. Egymásra talált hét szoptató nő, az alapító anyák, akik arra a felismerésre jutottak, hogy a szoptatásban az anya elhatározásán túl döntő szerepet játszanak a megfelelő információk és a támogatás, amit szűkebb-tágabb környezetétől kap. Azóta az egész világon elterjedtek a La Leche Liga csoportok, a La Leche Liga Magyarország például éppen most ünnepli húszadik születésnapját! Jelenleg 23 tanácsadója, 13 baba-mama csoportja működik, és tavaly körülbelül 2500 telefonhívásra és 1400 e-mailre válaszoltak.

Ha neked is segített már a Liga valamelyik tanácsadója, vagy egyszerűen szeretnél megismerkedni a Ligával, a születésnapi rendezvény a lehető legjobb alkalom erre!

Mit nyújt a Liga?

A Liga első számú szaktekintélynek számít szoptatási kérdésekben, és az alapmű, melyben az alapító anyák még saját tapasztalataikat összegezték 1958-ban, azóta számtalan átalakuláson, bővülésen ment keresztül, és a világ legsikeresebb, legolvasottabb szoptatós könyve. Ez a Womanly Art Of Breastfeeding. Az én kapcsolatom is ennek a könyvnek köszönhetően kezdődött a La Leche Ligával egy olyan időszakban, amikor Magyarországon még nem voltak csoportjai. Egy másik, nőknek szóló könyv irodalomjegyzékét böngészve bukkantam rá a címére akkor, amikor első gyerekemet szoptattam. Micsoda eredeti megközelítés! – csodálkoztam rá – magyarul annyit jelent: A szoptatás női művészete. Ez kell nekem, pont ez! – gondoltam, és minden szálat megmozgattam, hogy megszerezzem egy német változatát. Egyetlen dolgot egészen biztosan tudtam, mégpedig azt, hogy szoptatni fantasztikusan jó, de újra és újra jól esett volna beszélgetni egy tapasztaltabb anyával arról, hogy a különféle helyzetekben mit és miért azt volna jó tenni. Különösen akkor jutott ez gyakran eszembe, amikor múlt az idő, és az egyéves Matyi még mindig változatlan lelkesedéssel szopott, ami 22 évvel ezelőtt még egyáltalán nem volt szokás.

Azóta sok-sok év eltelt, és mondhatom, rengeteget köszönhetek a La Leche Ligának. Első sorban azt, hogy ennek a csodálatos könyvnek a lapjaiból erőt és biztatást merítve koraszülött Kristóf fiamat is sikerült szoptatnom. Ez olyasmi, amiért nem lehetek elég hálás! Másodsorban azt, hogy attól kezdve folyamatosan annyi segítséget, elfogadást, megértés és szeretetet kaptam a La Leche Liga képviselőitől, csoportjaitól, kiadványaitól, szellemiségétől, hogy az mindig elegendő erőt és lelkesedést adott ahhoz, hogy megoldjam a saját problémáimat, és másoknak is tudjak segíteni.

Hatalmas megtiszteltetés és öröm számomra, hogy immár 2001 óta én is a La Leche Liga szoptatási tanácsadói közé tartozhatom, és így élő kapcsolatban maradhatok az anyákkal és kisbabáikkal jóval azután is, hogy negyedik gyerekem, Ilonka szoptatása három és fél éves korában véget ért. A csoportom havi rendszerességű találkozói mindannyiszor igazi élményt jelentenek: jó látni, ahogy a kezdetben annyi mindenben bizonytalan anyák magabiztosan, boldogan szoptatnak, sokan közülük már a második, harmadik gyereket. Nyitottan, elfogadóan fordulnak egymás felé, szívesen átadják egymásnak tapasztalataikat, és ezzel folytatják a Liga hagyományát, az anyáktól anyáknak nyújtott segítséget és támogatást.

Így működik a La Leche Liga

A La Leche Liga szoptatási tanácsadói önkéntességi alapon végzik munkájukat, családjuk, sokszor munkájuk ellátása mellett. Ez főként a csoportok vezetéséből és telefonos, e-mailes tanácsadásból áll, ritkán személyes segítségnyújtásból is. Mivel sok félreértés kering ezzel kapcsolatban az interneten, le kell szögeznem, hogy az LLL nem a hosszan szoptató, minden mást háttérbe szorító, önfeláldozó ősanyák klubja. Ahhoz, hogy valaki eljárhasson egy LLL baba-mama csoportba, még csak az sem feltétel, hogy egyáltalán szoptasson, sőt, ha a többi csoporttagot nem zavarja a jelenléte, még az sem elvárás, hogy az illető nő legyen. A csoporttagok közt nincs rangsor aszerint, hogy ki meddig szoptat, mennyire önfeláldozó, hány gyereket szoptat egyszerre, mekkora nehézségeket bír ki zokszó nélkül. Mivel nem vagyunk egyformák, nem egyforma a teherbíró képességünk, a fájdalomküszöbünk, a tűréshatárunk, a nehézségekkel való megküzdési képességünk sem. A La Leche Ligának nem célja, hogy ezeket az egyéni különbségeket figyelmen kívül hagyja, és minden nőt, anyát egyformaként kezeljen. A csoporttalálkozókon, rendezvényeken nem fordulhat elő olyasmi, hogy bárkit leminősítsenek, leszóljanak amiatt, mert például cumit használ, nem szoptat hosszú évekig, vagy nem olyan lelkesen teszi ezt, mint más. Ugyanakkor a La Leche Liga fontos küldetése, hogy valamennyi, szoptatással kapcsolatos kérdésről minden fontos és releváns információt megadjon, ami a megalapozott döntésekhez szükséges. Ugyanilyen fontos küldetése a Ligának, hogy nyitottan forduljon az anyák felé, azoknak, akik segítséget kérnek, legjobb tudása szerint és idejéhez mérten segítsen a céljai megvalósításában. Feladata, hogy a szoptató nőket és családjukat érzelmi szempontból is támogassa egy olyan társadalmi közegben, ahol már sajnos nem a szoptatás, a hosszú távú szoptatás a társadalmi norma, és a szoptatással kapcsolatos évezredes, generációról generációra hagyományozódó tudás nagyrészt feledésbe merült, és ahol a jelentős gazdasági érdekek állnak a nem szoptatás, a rövid ideig tartó szoptatás, és a szoptatással kapcsolatos elbizonytalanítás mögött.

Bővebb információt, a tanácsadók és csoportok elérhetőségét a www.lll.hu oldalon találod meg.

Mit tehetsz, ha nehézségeid adódnak?

1. Kérj segítséget szoptatási szaktanácsadó IBCLC-től vagy a La Leche Liga tanácsadóitól! Ők nem hangoztatják, hogy szoptatni mindenki tud, és nem ítélnek el azért sem, ha mégis feladod.

2. Vedd fel a kapcsolatot hasonló cipőben járókkal, így láthatod, hogy nem vagy egyedül. Talán kapsz olyan tippet, ami továbbsegít.

3. Menj el baba-mama csoportokba, és hallgasd meg mások történeteit. A La Leche Liga csoportjait azok is látogathatják, akik már nem szoptatnak, de akiket foglalkoztat még a szoptatás kérdése. A lehető legjobb hely arra, hogy kibeszéld magadból az örömödet, bizonytalanságodat, szomorúságodat, esetleg elkeseredésedet!