Baba

Nem csak táplálék és nem csak a babának fontos az anyatej

Az Egészségügyi Világszervezet 1992-ben nyilvánította augusztus 1-jét az anyatejes táplálás világnapjává, a rá következő hetet pedig a szoptatás világheteként ünnepeljük évek óta. Erre a fontos dologra hívják fel a figyelmet.
2023. Augusztus 02.
szoptatás
Kép: Getty Images

A szoptatás az egyik leghatásosabb megnyugvást adó segítség a babáknak: testi-lelki táplálék, amely biztonságérzetet, harmóniát és kötődést jelent számukra – írja Facebook-posztjában az Országos Mentőszolgálat Alapítvány.

Az anyatejes táplálás persze nem feltétlenül jelent egyet a szoptatással, hiszen az az édesanya is tudja anyatejjel táplálni a gyerekét, aki nem szoptat. Éppen az anyatejes táplálás világnapja apropóján mondta Hornunk Ágnes a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az InfoRádiónak, hogy a kormány a jövőben bővítené az anyatejgyűjtő-rendszert, amely a koraszülött csecsemőknek és a szoptatási nehézségekkel küzdő anyáknak is segítséget jelent.

Az anyatejes táplálás fontosságát nehéz elégszer hangsúlyozni, ez a legtökéletesebb táplálék egy kisbaba számára: rendkívül gazdag immunanyagokban, melynek köszönhetően védi a csecsemőt a megbetegedésektől, éppen annyi zsírt, szénhidrátot, fehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat és vizet tartalmaz, amennyire a babának szüksége van.

A legesendőbbek a koraszülött vagy beteg csecsemők, nekik különleges ellátásra van szükségük, számukra minden szempontból a legjobb választás az anyatej. Összetételének köszönhetően az anyatej csökkenti a koraszüléssel járó számos megbetegedés és a halálozás arányát, hozzájárul az immunrendszer fejlődéshez. A szoptatásnak mérhető pozitív pszichológiai hatása van az édesanyára is, így nem csupán a babáknak testi-lelki táplálék az anyatej.