Baba

Létezik olyan, hogy nem termelődik kolosztrum?

Folyékony aranynak is hívják a kolosztrumot, nem véletlenül: tápanyagokban gazdag, magas az antitest- és antioxidáns-tartalma és kiemelt jelentőséggel bír a baba immunrendszerének felépítésében.
2023. Január 20.
Anya meztelen felső testén pihen az újszülött
Kép: Getty Images

Mi az a kolosztrum?

A kolosztrum vagy előtej az első tej, amely már a terhesség alatt termelődik. Ez a baba első tápláléka a megszületését követően. A tápanyagokban gazdag, magas fehérje-, vitamin, ásványi anyag-, antitest- és antioxidáns-tartalommal rendelkező kolosztrum szerepe, hogy az újszülött immunrendszerét felépítse. Sűrű állagú, sárgás színű.

A kolosztrum magas fehérje- és alacsony zsír-, illetve cukortartalmú. Az antitestek erősítik a baba immunrendszerét, megvédve őt a fertőzésektől. A kolosztrum nagyon koncentrált és tápanyagdús, még kis adagokban is, így a babának –akinek gyomra kb. akkora mint egy kis üveggolyó – nem kell sok, hogy élvezze a jótékony hatását.

Mi a különbség a kolosztrum és az érett anyatej között?

A kolosztrum a terhesség alatt termelődik, ezt tekintjük az első tejnek. Néhány nappal a baba születése után az előtej átalakul anyatejjé, de kis mennyiségben a kolosztrum még több hétig az anyatejben marad. A baba megszületése után 3-4 nappal történik a tejbelövellés, a mellek feszesebbek, teltebbek lesznek, a baba gyomormérete megnő és megkezdődik az átmeneti tej termelődése, ami idővel úgy nevezett érett tejjé alakul.

A kolosztrum és az anyatej között határozott különbségek vannak:

  • A kolosztrum tele van immunglobinokkal, amelyek erősítik a baba immunrendszerét és megvédik a betegségektől.
  • A kolosztrum kétszer annyi fehérjét tartalmaz.
  • A kolosztrumban négyszer annyi cink van.
  • A kolosztrumban kevesebb a zsír és a cukor, így könnyebben emészthető.
  • A kolosztrum sűrűbb és sárgább.

 

Amellett, hogy a kolosztrum az összes olyan tápanyagot tartalmazza, amelyekre a babának életes első napjaiban szüksége van, a lassú áramlása miatt megtanítja a babát a szoptatásra, a nyelésre és a szoptatás közbeni légzésre is.

A szivárgó kolosztrum azt jelzi, hogy közel van a szülés?

A mellekből szivárgó kolosztrum nem jelenti azt, hogy közeledik a szülés. A szivárgó kolosztrum normális, és vannak, akik már a második trimeszterben tapasztalják.

Mi történik, ha nem termelődik kolosztrum?

Ez extrém ritkán fordul elő, a nők döntő többsége valamennyi koloszrumot termel a várandósság során. A kolosztrum termelődése nem annyira látványos, mint az érett tejé, sokan azt hiszik, nem jön semmi a mellükből vagy nagyon minimális mennyiség. A minimális mennyiség azonban éppen elegendő: a babának az első pár napban etetésenként csupán kb. egy teáskanálnyi előtejre van szüksége ahhoz, hogy megtöltse a pici gyomrát.

Mivel a kolosztrum könnyen emészthető, ezért kívánkozik az újszülött baba sokszor mellre, akár 8-10 alkalommal is (vagy többször, ez sem ritka) és nem azért, mert nincs elegendő előtej. És mint tudjuk, éppen annyi anyatej fog termelődni később, amennyire a babának szüksége van, így alakul majd ki a kereslet-kínálat elve. Tehát sem időben, sem gyakoriságban nem szabad korlátozni a szoptatást.

Az egyik legfontosabb érv arra, hogy ne szeparálják az újszülöttet az anyától éppen az, hogy a babának az a leghasznosabb, ha megkapja a kolosztrumot már az aranyórában, már a szülőszobán. Koraszülött babák esetében kiemelt jelentőséggel bír a kolosztrum, ezért, ha a baba nem tud szopni, akkor lefejt formában kell megkapnia az előtejet.

Forrás: my.clevelandclinic.org