Kisgyerek

Mit tehetsz, ha a kisgyerek nem akar a babakocsiban maradni?

Nem akar a kisgyermeked a babakocsiban maradni? Íme, néhány taktika, ami segíthet.
2020. Június 16.
Mit tehetsz, ha a kisgyerek nem akar a babakocsiban maradni? (Fotó: Getty Images)

Sok kisgyereknél jön el az a pont, amikor már nem akarnak a babakocsiban maradni. – Ebben az életkorban kezdik el a kisgyerekek gyakorolni a testük feletti kontrollt. Függetlenségre vágynak, és meg akarják ismerni az őket körülvevő világot – mondta el Tanis Shanks, a Saskatchewan Prevenciós Intézet szülői tanácsadója a Today’s Parent-nek. Ha belegondolunk abba, hogy egy kisgyerek emellett állandóan mozgásban van, nem is olyan meglepő, hogy bojkottálná a babakocsit.

A következő módszerek segíthetnek azokban az időkben, amikor szükséged van rá, hogy beültesd a babakocsiba, de ő nem igazán akar benne maradni.

Segítő szavak

Az együttérzés bizony ebben az esetben is jó módszer Shanks szerint. Mondd el a gyermekednek, hogy tudod, hogy nem akar a babakocsiban ülni, sétálni vagy futni akarna helyette, de most szükség van rá, hogy egy kicsit a babakocsiban maradjon. Azt is elmondhatod neki, hogy sajnálod, hogy most ott kell ülnie. Az idő fogalmát még nem értik a kisgyerekek, ezért ahelyett, hogy azt mondanád neki, hogy még 5 percig kell benne ülnie, inkább mutass egy pontra, például egy színes épületre, és mondd, hogy nagyjából addig kell a babakocsiban lennie, amíg oda nem értek.

Tereld el a figyelmét

Készülj egy izgalmas könyvvel vagy játékkal, ami el tudja vonni a kicsi figyelmét – a legjobb, amit a babakocsihoz tudsz rögzíteni, hogy ne hajítsa ki. De mesélhetsz történeteket is, vagy játszhattok olyan játékot is, amikor rá kell mutatnia olyan dolgokra, amiket mondasz neki, például fákra, autókra. Vehetsz egy kis kormányt is, amivel tud “vezetni”.

Tedd izgalmasabbá az utazást

Ha az egyik rokonodnak, barátodnak van futó babakocsija, kérd kölcsön tőle, hogy letesztelhesd, a másfajta babakocsi mennyire tetszik a gyereknek. Néhány babakocsi-gyűlölő gyermek ugyanis remekül elvan egy másfajta modellben. De kipróbálhatod azt is, hogy beszerzel egy testvérfellépőt a babakocsihoz, hogy időnként ráállhasson egy kicsit, és úgy tolhasd. Ezekből léteznek olyan változatok is, amelyek ülőkések, így még izgalmasabb lehet az út.

Mozgasd meg az út előtt

Mielőtt elindulnátok a babakocsival, szaladgáljatok, táncoljatok 5 percet, vagy játsszon valamilyen aktívabb játékot a kicsi, hogy egy picit lefáradjon. A szakértők azt javasolják, hogy egy óránál többet ne legyen egyhuzamban a babakocsiban a kisgyerek, így érdemes egy kis szünetet tartani út közben, amikor egy picit megmozgathatja a lábait.Forrás: todaysparent.com