Baba

5 fontos kérdés, mielőtt babakocsit veszel

A babakocsi általában az egyik legnagyobb kiadás a babakelengyében, egy-egy család évekig is használja, ráadásul rengeteg típusból lehet választani. Milyen szempontokat érdemes megfontolni a vásárlás előtt?
2018. Április 21.
Hogyan válasszunk babakocsit?

Mennyit tudsz (akarsz) költeni rá?

Rendkívül nagy a szórás a babakocsik ára között, a néhány tízezer forintostól a közel milliósig, ezért érdemes először azt eldönteni, hogy mennyit is tudunk, akarunk rászánni a vásárlásra. Érdemes legalább két összeget meghatározni: egy olyat, amit nyugodt szívvel ki tudtok fizetni és egy magasabbat, melyet még mindig ki tudtok gazdálkodni, ha esetleg olyan babakocsit találsz, amelybe teljesen beleszeretsz.

Hány gyerek fogja használni?

Befolyásolhatja a választásodat, hogy hányadik gyermekedet várod, illetve hányat terveztek. Egyszerűbb a döntés, ha az első babának veszed a kocsit és nem is akarsz testvért. Ha mindenképpen szeretnél még gyereket, akkor érdemes olyat nézni, ami esetleg bővíthető, testvérkocsivá alakítható vagy éppen testvérfellépő szerelhető rá. Természetesen, ha úgy tervezed, hogy több gyereket is kiszolgál majd a babakocsi, érdemesebb strapabíróbb modellt választani.

Hol és hogyan fogod használni a babakocsit?

Városban, sima aszfaltos utakon, vagy kisebb településen, ahol esetleg jellemzőbb a földút? Tervezel hosszabb túrákat vagy csak “végszükség” esetére kell a kocsi? Mennyire gyakran utaztok – akár hosszabb, akár rövidebb távra? Szeretnél-e esetleg kocogni is a babakocsival? Ezek a szempontok mind befolyásolhatják a választásodat: nehezebb terepre strapabíróbb, erősebb kocsi kell, városi környezetbe elég egy könnyebb kocsi is. Azt is átgondolhatod, ki fogja tologatni a kocsit: ha például egy idős nagymama is gyakrabban viszi sétálni a kicsit, lehet, hogy neki egy egyszerűbben használható, könnyebben kezelhető kocsi a praktikus.

Hol laktok?

Régi típusú társasházban, ahol picike a lift, vagy éppen nincs is lift, ezért jó néhány lépcsőn fel kell cipelned a kocsit vagy kertes házban? A belvárosban, ahol sokat használod a tömegközlekedést, vagy az agglomerációban, ahol autó nélkül szinte sehova sem tudsz menni? Ez is befolyásolja, hogy milyen babakocsi az ideális nektek: városban jobb lehet egy könnyebb, kisebb, jól manőverezhető kocsi, míg a külvárosban egy robosztusabb modell.

Hol fogod tárolni a babakocsit?

Van külön zárható babakocsi-tároló, vagy egy nagy garázs, tágas előszoba, ahol elfér egy nagyobb kocsi is, vagy minden négyzetcentiméter számít? Ha az utóbbi a jellemző, akkor azt is érdemes megnézni, hogy mennyire könnyű összecsukni-kinyitni a kocsit. Ez akkor is fontos lehet, ha sokat autózol: mennyi idő és milyen “tornamutatványok” szükségesek ahhoz, hogy be tudd varázsolni a csomagtartóba.

(via)

Ez is érdekelhet: