Baba

Aprónál is apróbbaknak

Újdonságokat, kedvezményeket, a legbiztosabb tippeket gyűjtöttük össze a koraszülött babák szüleinek, hogy könnyebbek legyenek a hétköznapok.
2011. Május 29.

8,2 százalék!

Az évi nagyjából kilencevenezer újszülöttből csaknem nyolcezer születik a 37. terhességi hét előtt, de a 24. hét után, és 2500 grammnál alacsonyabb súllyal. Ez sajnos Európában a legrosszabb arányok közé tartozik.

Korapelus a pici fokhagymákra

Aprónál is apróbbaknak

Nagyjából a háromkilós súly eléréséig használható, sokkal kényelmesebb, testhezállóbb egy picurka babának, mint a mellkasáig felérő újszülöttpelus, amit az összehasonítás kedvéért szintén lefényképeztünk. Többféle márka (Libero, Moltex, Bella Baby Happy) kapható, a kétkilós súly eléréséig javasolják.

www.pelenkaonline.hu

Fejni is kell!

Korszerű, nagy teljesítményű mellszívóval akár hónapokig fenntarthatjuk, szükség esetén pedig fokozhatjuk a tejtermelést.A fejés sajnos nem olcsó mulatság, jelenleg nem vehető igénybe OEP támogatással. Érdemes mérlegelni, mi éri meg jobban: megvenni, aztán eladni, vagy bérelni.

Medela Lactina Electric Plus mellszívó ára: 220 000 Ft, bérlése 265 Ft/nap + körülbelül 7900 Ft a két szívófejes Lactaset, amelyet később kézi mellszívóként is használhatsz. Ha egyszerre fejed mindkét melledet, húsz százalékkal rövidül a fejési idő! A bérlési költséghez még 10 000 Ft kauciót is hozzá kell adnod.

Medela Symphony bérlése 415 Ft/nap + kaució és a 7900 Ft-os Lactaset.

– Praktikus, hátizsákos (ezért bárhol könnyedén használható), jégakkus, két szívófejes elektromos mellszívó a Medela Pump in Style, 107 300 Ft-ért, ha saját mellszívót szeretnél. Ha hosszú távra, vagy több gyerekre tervezel, ez is megéri.

Aprónál is apróbbaknak

Mellszívó bérlés, vásárlás

A forgalmazó honlapján címlistát találsz a viszonteladókról, bérlési lehetőségelről.

Öltöztesd fel!

A legapróbbak mérete a 44-es és az 50-es. Már rájuk is gondoltak a bébiruhagyártók! Igaz, már ahhoz is legalább két kilósnak kell lenni, hogy ezek a holmik csak picit lógjanak a babán. A három kilónál könnyebb újszülöttekre is az 50-es a legmegfelelőbb méret az első hetekben. A legtöbb nagy babaáruházban (Brendon, Kenguru Gold) kaphatók ilyen kicsi ruhák is, de létezik már erre szakosodott webshop is: itt mindent megtalálsz egy helyen!

Kedvezmények

1. Az emelt összegű családi pótlék: tartósan beteg, illetve a súlyosan fogyatékos gyerekek szülei igényelhetik. Az 1500 gramm alatti koraszülötteknek hároméves korukig jár. Külön szeretnénk hangsúlyozni, hogy ez utóbbi esetben nem kell, hogy a gyerek tartósan beteg legyen. Elég, ha alacsony volt a születési súly. Az emelt családi pótlékhoz több kedvezmény is kapcsolódik:

  • Egy felnőtt kísérővel a budapesti tömegközlekedésben ingyen utazhat hatéves kora után is. A Magyar Államkincstártól kapott igazolást kell bemutatni az ellenőrnek.
  • Vonaton, távolsági buszokon 90 százalékos kedvezmény a gyereknek és egy felnőtt kísérőnek.
  • Mentesség a gépjárműadó alól.
  • Alanyi jogon járó közgyógyellátási igazolvány.
  • Bölcsődei, óvodai, illetve iskolai étkezés 50 százalékos kedvezménnyel, sőt több helyen teljes költségmentesség.
  • Ingyenes iskolai tankönyv.
  • Ingyenes parkolás az 1500 gramm alatti koraszülöttet nevelő szülőknek a gyerek hároméves koráig.
  • Gázártámogatás.
  • Víz- és csatornadíj-támogatás.
  • Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény.

2. Gyermekgondozási segély: ha a baba nem csak koraszülött, hanem tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos, akkor nem három, hanem tíz éven keresztül jár ez a juttatás.

És még: ingyen jár a koraszülöttnek női tej az anyatejgyűjtőből nyolc hónapos koráig.

Ki segít behozni a hátrányt?

Olvasd el írásunkat a fejlesztési lehetőségekről is!

Pici száj, nagy mellbimbó

Ez az ellentmondás jó ideig megnehezítheti a koraszülött szoptatását. Próbáld meg az Avent pillangós, mini méretű bimbóvédőjével, ha a csupasz melles próbálkozások rendre kudarcba fulladtak, vagy épp az a gond, hogy a baba a cumisüveghez szokott hozzá. Több vizsgálat is alátámasztotta, hogy ennek segítségével hatékonyabban tudnak szopni az apróságok! Ha már kicsit nagyobb a baba, próbáld meg újra és újra nélküle!

Ez segít a piciknek

1. Kenguruzás

A babát meztelenül édesanyja vagy apja meztelen mellkasára teszik, jól betakarják, és minél hosszabb ideig így hagyják. Előnyeiről, csodálatos hatásáról ódákat lehetne zengeni! Világszerte sikeresen alkalmazzák, babák millióinak az életét mentette meg, segíti a kötődést, a szoptatás elkezdését, a tejmennyiség növelését, de nálunk még inkább ritkaságnak számít. Kérni kell, és ha máshol nem, otthon kezdjük el. Sosem késő!Már csak a képek miatt is érdemes megnézni: www.kangaroomothercare.com

2. Anyatej

Bár a koraszülő mamák különösen nehéz helyzetben vannak, nem szabad feladni! Kezdd el a fejést a szülést követő 24 órán belül, naponta legalább hatszor fél órán át. Előtte különösen gondos kézmosásra, a mell meleg vizes lemosására és tökéletesen tiszta, naponta egyszer kifőzött fejőeszközökre van szükség, és steril tárolóedényre. A lefejt tejet feliratozva, dátumozva, hűtőtáskában küldd a babának.

Forrás: Kismama magazin