Baba

Galéria: lilába borult épületek a korababák világnapján

A Koraszülöttek Világnapján lilába borult több épület is országszerte. Magyarországon évente minden tizedik baba születik idő előtt. Senki nem készül erre a helyzetre, nem is lehet, de ma már sokkal könnyebb a családoknak, hála a sorstársi összefogásnak.
2023. November 19.
Korababa
Kép: Getty Images

Koraszülöttnek tekintjük a 37. hét előtt születetteket, de veszélyeztetettek a 2500 grammnál kisebb súllyal világra jött csecsemők. Hazánkban minden tizedik baba koraszülöttként jön világra, erre a sokakat érintő témára és a koraszülöttek, valamint az ő családjaik támogatásának fontosságára hívja fel a figyelmet a koraszülöttek nemzetközi napja. Lilába borulnak az épületek, mert a lila szín a reményt, a hitet és a bátorítást jelenti, amellyel ezen a napon a koraszülöttek életéért vívott küzdelemre hívják fel a figyelmet.

7 fotó megtekintése

Galéria: lilába borult épületek a korababák világnapján

Fotó megosztása:
Koraszülöttek aránya

Kép: KSH / MTVA Sajtóarchívum / MTI

Az érintett szülők és gyermekeik támogatására adott át száz ajándékcsomagot a közelmúltban az Észak-budai Szent János Centrumkórház koraszülöttosztályának a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE).

A szervezet az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, egész éves edukációs tevékenységük mellett kiemelt figyelmet fordítanak az ország huszonkilenc koraszülöttosztályának támogatására is. Céljuk többek között az, hogy elláthassák az intézményeket a gyermekek ápolásához szükséges speciális textíliákkal, amibe beletartoznak például az inkubátor-letakarók, fészkek és öblök, illetve koraszülött-takarók. A most átadott csomagokban többek között egy tájékoztató füzet, popsitörlő, kézfertőtlenítő és tusfürdő található.

Földvári Nagy Zsuzsanna, a KORE elnöke maga is érintett szülő. A Gyerekszoba.hu-nak korábban elmondta, hogy az egyik legnagyobb eredményüknek azt tartja, hogy maga a téma megszűnt tabu lenni. A lila szín a küldetés jelképe lett, a Koraszülöttek Világnapján egyre több középület, híd, szobor kap ilyen megvilágítást. – Amikor én szültem, ez az egész még szégyen volt. Ma már a szülők büszkék lehetnek, hogy egy nagyobb család tagjai, sikerült kialakítanunk nekik egy biztonságos közeget – fogalmazott.

Ha egyetértesz az egyesület céljaival, kérünk, támogasd azt adód 1%-ának felajánlásával.

Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) Adószám: 18283114-1-06