Baba

Koraszülöttek Világnapja: a pandémia rontott a koraszülött-ellátás minőségén

2011 óta minden november 17-e egyet jelent a lila színnel és a koraszülöttek világnapjával. Ezen a napon a koraszülöttek ellátásának fontosságára és kihívásaira irányul a figyelem.
2021. November 17.
Ma van a Koraszülöttek Világnapja (fotó: Getty Images)

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint korababának számítanak a 37. hét előtt születettek és a 2500 gramm súlyt el nem érő újszülöttek is. Magyarországon évente 8-9 százalék a koraszülöttek aránya, ami világviszonylatban is magas arány. Lényeges elmozdulás évek óta nincs Magyarországon.

A koraszülés okát nem tudjuk pontosan, de azt tudjuk, hogy vannak olyan anyai, magzati és környezeti okok, amelyek növelik a gyakoriságot, ugyanakkor nincs egyetlen ok, amelyre visszavezethető.

Világviszonylatban a koraszülések 80 százaléka a terhesség 32-37. hete között történik. Ezeknek a babáknak nagyon jó esélyeik vannak a teljes életre, főként abban az esetben, ha megfelelő újszülött gondozásban részesülnek.

Zéró szeparáció a pandémia idején is

Az idei Koraszülöttek Világnapja a “Zero Separation” témájára hívja fel a figyelmet, méghozzá azért mert a pandémia közel két éve alatt a járvány miatti korlátozások befolyásolták a koraszülött-ellátás minőségét, beleértve a családközpontú ellátást is. “A bevezetett korlátozások további extra nyomást gyakoroltak az újszülöttek és családjaik már egyébként is sérülékeny csoportjára, e szankciók hosszú távú következményei pedig még nem is láthatóak előre!” – hívja fel a figyelmet a Melletted a Helyem Egyesület, amelyet a koraszülöttek ellátásáért hoztak létre.Sok szülő jelezte a különféle egyesületek felé, hogy a pandémia miatt azt tapasztalta, hogy nem vagy nem megfelelő módon lehetnek a gyermekük mellett. Ezért két nemzetközi koraszülött ellátással foglalkozó szervezet 56 országra kiterjedő felmérést készített. A felmérés eredményei szerint

  • a terhesgondozás és a szülés során az összes válaszadó több mint 40%-ánál nem engedélyezték támogató személy jelenlétét,
  • a válaszadók 21%-a szülőként nem látogathatta a kórházban ápolt újszülöttjét.

A Melletted a helyem Egyesület felszólítja a döntéshozókat, a népegészségügyi szakértőket és az egészségügyi szakembereket, hogy tegyenek azonnali lépéseket a zéró szeparáció, valamint az újszülött- és családközpontú ellátás érdekében.Minden túl korán, túl kicsiként vagy túl betegen született babának a legmagasabb ellátásban és a legjobb életkezdetben kell részesülnie, ebbe pedig nagyon szorosan beletartozik az, hogy zéró szeparáció valósuljon meg, hogy biztosítva legyen a szülői jelenlét, az azonnali bőr-bőr kontaktus, a kenguruzás vagy az anyatejes táplálás támogatása.

A koraszülött babák fejlesztésének fontossága

Mindez azért lényeges, mert az, ami az életünk első 1000 napjában történik, kihat egész további életünkre. A korababák esetében ez fokozottan fontos, a szülő maga a gyógyszer, elválasztásuk az egyik legnagyobb ártalom, ami a korababát érheti.A korai fejlesztés fontosságáról elmondható, hogy többféle, különböző korai fejlesztés is elérhető Magyarországon. Az, hogy egy kisbabának éppen melyik a legjobb fejlesztő módszer sok tényezőtől függ. A koraszülött baba kórházi zárójelentésével és/vagy a gyermekneurológus szakvéleményével a szülő felkeresheti a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálatot, ahol a 18 hónap alatti gyermekek korai fejlesztését ingyenesen végzik – foglalja össze a koraszulott.com-on elérhető hiánypótló PICI füzet kiadvány (innen letölthető a kiadvány).A kiadványból azt is megtudhatjuk, hogy itthon a legelterjedtebb fejlesztési formák: a Katona-módszer, a DSGM (Dévény Speciális manuális technika-Gimnasztika Módszer), Pető-módszer, Alapozó Terápia, Ayres-terápia, TSMT (Tervezett Szenzomotoros Tréning), DSZIT (Dinamikus Szenzomotoros Terápia), HRG (Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika).

Milyen szervezetekhez fordulhatunk?

Az alábbi csoportok, egyesületek, civil szervezetek átfogó információkkal segíti a koraszülött babák szüleit illetve támogató hátteret nyújtanak:Koraszülöttekért Országos Egyesület (Facebookon: itt)

Melletted a helyem Egyesület (Facebookon: itt)

Koraszülött babák szüleinek Facebook csoportja:

https://www.facebook.com/groups/koratapasztalat/

Koraszülött babák szakértői csoport a Facebook-on:

https://www.facebook.com/groups/koraszakik/A Melletted a helyem Egyesület és a Te hangodat ismerem az alábbi dallal is készült az idei Koraszülöttek Világnapjára és minden PICinek, szüleiknek, az ápolóknak, orvosoknak és az összes segítőnek: