Baba

Koraszülöttek: a kórházi ellátás meghatározza az életminőséget (X)

November 17-e a koraszülöttek világnapja. A korababák életkilátásainak, életminőségének alakulásában a születés utáni magas színvonalú orvosi ellátásnak és ápolásnak kulcsfontosságú szerepe van.
2023. November 13.
Fotó: Pampers
Fotó: Pampers

Mit jelent a koraszülöttség?

A 37. terhességi hét előtt született kisbabák koraszülöttnek számítanak, ami azt jelenti, hogy a legtöbbjük születési súlya kevesebb, mint 2500 gramm és a koraszülés időpontjától függően bizonyos szerveik még éretlenek lehetnek. 2022-ben a Magyarországon született több, mint 88 000 újszülött 7,7 %-ának súlya volt 2500 gramm alatt. Szerencsére sokan közülük csak egy pár héttel születnek korábban és nem alakulnak ki súlyos problémáik, számos kisbaba azonban nem hetekkel, hanem hónapokkal a kiírt időpont előtt a világra jön, ami komoly kockázatokat jelenthet a további fejlődésükre, életminőségükre nézve. A tüdő, az agy, az emésztő- és az immunrendszer éretlensége miatt sokuknak légzés- illetve keringéstámogatásra, mesterséges táplálásra és különböző gyógyszeres kezelésekre is szüksége van. A születésük utáni heteket általában inkubátorban töltik, gondos ápolás és szakszerű orvosi ellátás mellett, a keringésüket figyelő, illetve az életben maradásukat segítő eszközök sokaságával testükön. Az inkubátor nem csak a megfelelő hőmérsékletet biztosítja számukra, hanem párás levegőjével megakadályozza a babák testének kiszáradását is. A koraszülöttek bőre vékonyabb és érzékenyebb, mint a normál időre született csecsemőké.

Szerencsére a koraszülöttek túlnyomó többségére – és az egyre magasabb színvonalú orvosi ellátásnak köszönhetően a jóval a várt időpont előtt született babák nagy részére is ­- ­egészséges felnőttkor vár. A szakmai hozzáértés mellett a szeretet, amivel a szülők veszik körül, létfontosságú abban az időszakban is, amikor a babát még az inkubátor fala választja el tőlük.

– mondta Földvári Nagy Zsuzsanna, a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) elnöke. 

Egy koraszülött babának a szeretetteljes érintés jelenti a legnagyobb érzelmi biztonságot

A tapintás az első érzék, amely már az anyaméhben kifejlődik. A koraszülött baba is megfogja a szülei ujját, még akkor is, ha a látása vagy a hallása még egy korai fejlődési szakaszban van. Számukra az érintés jelenti a szeretetet és azt a biztonságot, amit a koraszülött osztályon kapnak, ezért fontos, hogy ez az érintés még az inkubátorban, pelenkában, különböző műszerekre kötött babáknál is a lehető leggyengédebb legyen. Ez volt a legfontosabb szempont akkor, amikor a P&G szakemberek segítségével megalkotta a koraszülöttek számára tervezett pelenkáit. Egy 500 vagy akár 1500 grammos babának a legkisebb boltban kapható pelenka is hatalmas, a Pampers koraszülött pelenkák legkisebbjei ezért alig tenyérnyi méretűek. A selymesen puha minipelenkák kényelmes érzést nyújtanak a korababák érzékeny bőrének, a lehető legegyszerűbbé igyekezve tenni a vizsgálatok elvégzését, a folyamatos monitorozást, gondozást és a pelenkacserét.

FOTÓ: PAMPERS

FOTÓ: PAMPERS

A boltokban nem kapható speciális koraszülött pelenkákkal a P&G a Rossmann-nal együttműködve, adományozási program keretében látja el a magyarországi kórházak koraszülött osztályait, amivel az orvosok és ápolók munkájához, a korababák biztonságos életfeltételeinek megteremtéséhez is segítséget nyújt.

A Pampers és a Rossmann közös jótékonysági kezdeményezésében most te is részt vehetsz, így együtt segíthetünk a koraszülött kisbabáknak!

A Pampers minden, a Rossmann-ban 2021. október 23. és december 1. között vásárolt Pampers pelenkacsomag után egy koraszülött pelenkát adományoz a koraszülött ellátással foglalkozó magyar kórházaknak, a Rossmann pedig összesen 3 millió Ft értékű termékadománnyal támogatja a Koraszülöttekért Országos Egyesületet.