Baba

Rekord: 22 hétre érkeztek a világ legkorábban született ikrei – most voltak egyévesek

Adiah és Adrial 126 nappal korábban jöttek világra, a 22. terhességi héten, vagyis 18 héttel hamarabb.
2023. Március 07.
(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

Az Ontarioban élő Adiah Laelynn és testvére, Adrial Luka Nadarajah a Guiness világrekordok szerint a világ legkorábban született koraszülött ikerpárja. Az ikrek 2022. március 4-én születtek, így a napokban voltak egyévesek.

Ha a gyerekek a 22 hetes kor előtt születtek volna, a kórház nem tudott volna segíteni nekik.

Shakina Rajendram, a babák édesanyja elmondta, hogy amikor a terhesség 21. hetén és 5. napján elkezdett vajúdni, az orvosok azt mondták neki, hogy a babák „nem életképesek”, és „nulla százalék esélyük van a túlélésre”, írja a Guiness alapján a BBC.

A legtöbb kórházban a terhesség 24-26. hete után született babáknál kísérlik meg az életmentő beavatkozás – ennek gyakorlata országonként eltérő. Magyarországon a 24. terhességi hétnél érettebb, vagy 500 grammnál nagyobb születési súlyú, vagy érettségtől és születési súlytól függetlenül életjelenséget mutató koraszülött élve szülésnek minősül. Életfenntartó kezelés visszautasítására vagy megszakítására nincs jogi lehetőség, ezért minden élve születettnél intenzív kezelést kezdenek.

Az ikrek szüleit azonban szerencsére át tudták helyezni a torontói Mount Sinai Kórházba, ahol speciális újszülött intenzív osztály működik.

Shakina Rajendram két napon át vajúdott, és azt mondta, hogy az erős vérzés ellenére mindent megtett azért, hogy még néhány órán keresztül „bent tartsa a babákat”. Végül az ikrek kevesebb mint két órával azután születtek meg, hogy betöltötték a 22 hetes terhességi kort.

A babáknak kezdetben súlyos egészségügyi problémákkal kellett szembenézniük, ám Adiah és Adrial a napokban betöltötte az egyéves kort. „A babák többször majdnem meghaltak a szemünk láttára. Miközben továbbra is az orvosok szoros megfigyelése alatt vannak, a testvérek most nagyon jól vannak” – nyilatkozta az édesanya.

Források: bbc.com