Baba

Így vannak most a 22 hetesen született ikrek

Olyan picik voltak, hogy elfértek egy felnőtt tenyerében.
2023. Szeptember 15.
ikrek
Kép: Annie O'Neill / Cleveland Clinic / Good Morning America

Éppen 11 hónappal ezelőtt 22 hetes és egy naposan születtek meg a Cleveland Klinikán a kórház történetének legfiatalabb korababái. Kimyah és DJ olyan picik voltak születésükkor, hogy elfértek egy felnőtt tenyerében.

Az édesanyjuk, Kim Thomas a Good Morning America-nak elmondta, hogy 21 hetes terhes volt, amikor kiderült, hogy négy centiméteres tágulásnál jár. Nagyon megijedt.

A Cleveland Clinic orvosai mindent megtettek, hogy megállítsák a vajúdást, mivel az ikrek még csak a terhesség felénél jártak.

“Ilyen pici korban a túlélés esélye nagyon alacsony” – mondta Dr. Firas Saker, a Cleveland Gyermekklinika újszülött intenzív osztályának (NICU) orvosigazgatója.

A vajúdást azonban nem lehetett megállítani és az ikrek mindössze 22 hétre és egy napra megszülettek. A Guinness Records szerint a valaha életben maradt legfiatalabb koraszülött ikrek mindössze egy nappal korábban, 22 hetes korukban születtek 2022 márciusában.

Születésükkor a babák még egy kilót sem nyomtak és azonnal az újszülött intenzív osztályra szállították őket. „Azt mondták az orvosok, ha túl is élik a babák, nem valószínű, hogy túlélik az első három napot” – emlékezett vissza Damante Jackson, az ikrek édesapja.

Kimyah-nak és DJ-nek több problémával is meg kellett küzdenie – az összeesett tüdőtől az agyvérzésig – az első néhány hónap alatt, de a családjuk soha nem adta fel a reményt.

Az intenzív osztályon töltött 138 nap után Kimyah és DJ végül elég egészségesek voltak ahhoz, hogy hazamehessenek. Így ők a legfiatalabb túlélő koraszülött ikrek, akik a Cleveland Klinikán születtek.

A hazamenetelkor a kórház minden orvosa és nővére, akik addig ápolták, gyógyították a babákat megjelent, hogy elbúcsúzzon tőlük. Ahogy az egyik orvos, Dr. Saker fogalmazott, meglehetősen érzelmes pillanatokat éltek át.

Ma Kimyah és DJ remekül vannak, jövő hónapban lesznek egyévesek.