Baba

Ne hagyd, hogy a betegség elválasszon!

Szedhetem a gyógyszert szoptatás alatt? Nem árt a babámnak? A kérdező kismamák jó úton haladnak, hogy elkerüljék a gyógyszerszedés miatt történő, sokszor indokolatlan elválasztást és sokáig érezzék cummogó kisbabáik közelségét.
2006. Augusztus 01.

Ne hagyd, hogy a betegség elválasszon!

Gyógyszerek és a szoptatás

A leghelytállóbb megközelítés az, hogy a legtöbb gyógyszer alkalmazható a szoptatás ideje alatt, néhány teszi csak szükségessé annak abbahagyását. A kismama panaszainak egy része könnyen “orvosolható”, léteznek azonban olyan kórképek, melyek egyértelműen gyógyszeres kezelést igényelnek. Ilyen betegség például az asztma, az epilepszia, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a depresszió.A gyógyszerek tesztelése többlépcsős humánfázis vizsgálatokon keresztül történik, etikai okokból azonban kismamákat alig vonnak be ezekbe a megfigyelésekbe. Állatkísérletek eredményei adnak sokszor kiindulási alapot, így a terhességre és a szoptatásra vonatkozó gyógyszeradatok szegényesek. A szoptatás alatt ezért érdemes a már régóta “piacon lévő” készítményeket előnyben részesíteni az új szerekkel szemben, mert róluk nagyobb mennyiségű információ áll rendelkezésre a szélesebb körből érkező visszajelzések miatt.Néhány ügyes trükkel az is elérhető, hogy a szoptatott kisbaba kevesebb “káros” anyaggal kerüljön kapcsolatba:

  • A gyógyszer szedésének időzítése: lehetőleg az esti utolsó szoptatás után vegye be a gyógyszert, így használhatja ki a hosszabb szoptatási szünetet.
  • Helyettesíthetőség: kérje orvosa, gyógyszerésze segítségét abban, hogy az alkoholtartalmú készítmények helyett azok alkoholmentes változatait kaphassa.
  • A hatóanyag-tartalom minimalizálása: a szoptató kismamák kezelésében jelentős szerepet kaphat a homeopátiás szerek alkalmazása. Ha a betegség jellege, súlyossága megengedi, akkor legyen ez az elsődlegesen választandó gyógymód.
  • Gyorsaság: a hatást hosszan fenntartó készítmények helyett válasszuk a gyorsan kiürülő társaikat szoptatás ideje alatt.
  • Egyet és hatásosat: több készítmény kombinációja helyett érdemes kezdeti lépésként egy hatóanyaggal elkezdeni a kezelést, ha beválik, akkor máris megmentettük a babát a többi aktív vegyülettől.

A szabad utas hatóanyagok

Jó hír, hogy számos gyógyszervegyület, mely a kismamákat is sújtó kellemetlen panaszokat megszünteti, a szoptatás ideje alatt is biztonsággal alkalmazható a szokásos adagban és rövid ideig. A vitaminok és ásványi anyagok optimális mennyiségben való fogyasztása is megengedett.Savmegkötő szerek, orrdugulást megszüntető orrcseppek, helyi érzéstelenítők, antiallergiás gyógyszerek, nem-szteroid gyulladáscsökkentők között szakember segítségével megtalálhatjuk azokat, melyek szoptatás ideje alatt segítenek elviselhetővé tenni a fájdalmat, mérsékelni a tüneteket, és a kisbabára sem jelentenek súlyos veszélyt.De merjünk kérdezni! Az öngyógyítás kockázata anyatejes táplálás esetén fokozott. Példaként említhető, hogy az anya által szedett tetraciklin vagy szulfonamid típusú antibiotikum komoly károkat okozhat főleg pár hetes babák esetében. Mégsem szabad azt hinni, hogy a szoptatással nem összeegyeztethető az antibiotikum kúra. Mindig kérdezze meg tehát kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, aki speciális helyzetére tekintettel fog szoptatásbarát készítményt ajánlani.Sebes mellbimbóval nem csak lehet, de kell is szoptatni: A hirtelen elválasztás mellgyulladást okozhat, melyet influenzaszerű tünetek kísérhetnek. A megoldás a korai felismerés és a helyes mellre tétel, de a szoptatási testhelyzetek változtatása is sokat segíthet. Vény nélkül számos hámosító kenőcs kapható a berepedezett területek kezelésére, ezek közül néhányat nem is szükséges a szoptatás előtt lemosni. A gyapjúzsír (lanolin) önmagában is mérsékelheti a heves fájdalmat, és elősegítheti a gyógyulási folyamatot.

Gyógyszerek a sárga zónában: Csak folyamatos orvosi kontroll mellett!

A forgalomban lévő gyógyszerek egy részének használata bár nem ellenjavallt szoptató kismamáknak, de állandó orvosi megfigyelést tesz szükségessé. A szoptatás folytatása ma már valóság olyan panaszok fennállása esetén is, mint a nyugtalanság, alvászavar, szorongás, depresszió.Az első hetek nehézségei, a hirtelen jött felelősségérzés a csöppség iránt sok esetben vezet gyerekágyi depresszióhoz, melynek kezdeti stádiumban a legjobb ellenszere a család megértő támogatása, illetve szükség esetén pszichoterapeuta bevonása. Súlyosabb tünetek esetén a gyógyszeres kezelés is megoldható a kezelőorvos által gondosan megválasztott készítmények segítségével anélkül, hogy a szoptatás elhagyása mellett kellene dönteni, így az elválasztás kudarcélményének szívfájdító hatásától is megkímélhető az anyuka.A hormonális fogamzásgátlók közül előnyben részesítendők az ösztrogén-származékokat nem tartalmazó szerek a tejmennyiség megtartása érdekében. A szülészeteken rutinszerűen alkalmazott méhösszehúzó (ergotamin hatóanyag) használata csak rövid ideig megengedett, hosszabb ideig való alkalmazása a termelődött tej mennyiségét csökkentheti.A cukorbetegség, a magas vérnyomás, az epilepszia kezelését szoptatás alatt is folytatni kell. Szoros megfigyelés mellett a megfelelő hatóanyag minimális, de még ható dózisának bevitelével mérsékelhető a gyógyszerterhelés, gyermekorvosi közreműködéssel pedig a kisbaba vérvételi eredményei alapján követhetővé válik az anyatejből átjutott és felszívódott vegyület koncentrációja is.

Tejszaporítás csodaszere?

Ha sír a csecsemő, az nem feltétlenül az éhség jele. Mégis a legtöbb anya első gondolata, hogy talán kevés a tej. Sok kismama bátorítás helyett ilyenkor kritikát kap környezetétől. Azonnali gyógyszeres megoldásokat keres a “problémára”. Bár létezik olyan hatóanyag (domperidone), mely képes az anyatej mennyiségének növelésére, de a szer nem erre lett “kitalálva”, és ilyen célra történő alkalmazása mellékhatásai miatt semmiképpen nem javasolt.Tejszaporításra a legjobb eljárás a gyakori mellre tétel. A babával közösen csodákra képes minden külső szer nélkül is! Bízzon szervezetében! A La Leche Liga (LLL) szoptatási tanácsadói örömmel segítenek, ha bármilyen szoptatási kérdésre kerül sor.Ha mégis úgy érzi, hogy nem elegendő az anyatej, akkor válasszon inkább homeopátiás készítményeket homeopata szakorvos segítségével, mert ezek hosszú távú alkalmazásával nem kerül veszélybe se a baba, se a mama egészsége. A “szoptatós” gyógynövényteák fogyasztása is egy lehetséges alternatíva, de fontos a használati útmutató pontos betartása az adagolást illetően is.Ha a fenti módszerek nem vezetnek eredményre, és a kisbaba heti súlygyarapodásának mértéke huzamosabb ideig elmarad az előírt értékektől, kedélyállapota rossz, a pelenkák órákon át nem nedvesek, akkor feltétlenül forduljon gyermekorvoshoz, aki mérlegelni fogja a hozzátáplálás lehetőségét.

Ha mégsem kerülhető el az elszakadás

Léteznek olyan hatóanyagok, melyek használata veszélyt jelenthet a kisbaba számára. Ilyen esetekben a tejtermelés fenntartása érdekében javasolt a gépi, illetve kézi fejés, azonban a biztonságosnak nem tekinthető gyógyszerek szedése alatt nyert anyatejet ki kell önteni, azt a csecsemőnek adni nem szabad. A korábban lefagyasztott anyatejjel való táplálás időszakosan helyettesíti, ha pótolni nem is tudja azt a mély kapcsolatot, amit a szoptatás jelent.Azok a szerek, melyeket TILOS alkalmazni szoptatás alatt:

  • A diagnosztikai célból alkalmazott radioaktív anyagok, a daganatos megbetegedések terápiájában alkalmazott készítmények, bromocriptin, cyclosporin, lítium tartalmú vegyületek, a methotrexat szükségessé teszik a szoptatás átmeneti vagy teljes abbahagyását.
  • Az élvezeti szerek bevitele szoptatás alatt mellőzendő. Kerülni kell az aktív és passzív dohányzást. A nikotin a szoptatott kisbabáknál hányást, hasmenést, nyugtalanságot idézhet elő, gyakrabban jelentkezik náluk felső légúti megbetegedés, az allergiás panaszok is erősödhetnek.

    Ne csodálkozzunk, ha a túlzásba vitt napi koffeinfogyasztást követően a kisded nem akar elaludni, sokáig éber marad. A piros zónába tartozik továbbá az alkohol és a kábítószer is. Függőség esetén, túl a közvetlen testi tüneteken, a gyermek ellátása is veszélybe kerülhet, az anya nem tud eleget tenni gyermekgondozási teendőinek.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: HáziPatika.com