Baba

Nyílt levél az édesanyának, akit megszólnak, mert szoptatás helyett tápszerrel eteti a babáját

Ezer oka lehet annak, hogy tápszerrel eteted a babádat. De mi az okokat nem is firtatjuk.
2022. Július 01.
Fotó: Getty

Kedves Édesanya!

Igen, édes vagy, mert anya és anya között nincs különbség – ha szeretik a gyermeküket. Mert fontos a táplálás, de nem csak táplálékkal tápláljuk a gyerekünket, de szeretettel is. A kettő persze összefonódik, és ez igaz akkor is, ha a melledből eteted őt, és akkor is, ha cumisüvegből.

Mindannyian olvastuk a vonatkozó kutatásokat, tudjuk, milyen előnyei vannak az anyatejes táplálásnak. De az, hogy előnyei vannak, nem jelenti azt, hogy a tápszeresnek pedig hátrányai. Az élelmiszeripar azért dolgozott annyit, hogy a tápszereket tökéletesítse, és minél inkább hasonlatossá tegye az anyatejhez. Ennél jobbat tehát nem tudsz adni a gyermekednek, vagyis a lehető legjobbat adod neki.

Nem mindenki képes anyatejjel táplálni, és mindegy, hogy mi az oka ennek. Kérlek, innentől ne azokhoz hasonlítsd magad, akik szoptatnak. De tudod mit? Ne mérd magad senkihez, csak az egyetlen lényeges, belső mércédhez. Mindent megadsz a gyermekednek, ami tőled telik, és ő ezt érzi, hidd el. Senki nem vár el tőled többet, mint hogy legjobb tudásod szerint etesd őt. De legfőképp ő nem vár el tőled többet. Nézz rá, ahogy elégedetten szuszog a kiságyában evés után. Ugye, gyönyörű? Ugye, milyen egészségesnek néz ki? Hidd el, hogy az is. Hiszen a legjobbat kapja, amit te és a babák táplálásával foglalkozó szakemberek csak készíthettek neki. Ne törődj azzal, mi lett volna, ha… A legfontosabb, hogy itt ez a baba, és te életben tartod. Életen és boldogságban. Hiszen szereted és törődsz vele – minden létező szeretetnyelveden. És ne feledd: ezek közül csak egyik az etetés.

Ha mindez még nem nyugtatott meg téged, feltétlen olvasd el dr. Hídvégi Edit gyermekgyógyász gondolatait a témáról. Mint mondja, sok édesanyában rossz érzéseket kelt, ha a tápszer szót meghallja, pedig a rendszerváltással “tápszerváltás” is történt. Az addig puffasztó, túl édes készítményeket felváltották a tudományos vizsgálatok eredményein alapuló termékek, amelyeknek az összetétele egyre jobban közelít az anyatej összetételéhez. A tápszerek – különösen a 6 hónapos kor felett adhatók – tehéntejből készülnek, de ezek ellenőrzött gazdaságokból származnak, megfelelő higiénés körülmények között készülnek, tehát meg lehet bennük bízni. Ráadásul mostanában olyan adalékokat is tesznek a tápszerekbe, amik szintén előnyösek a baba számára (vitaminok, egyes aminosavak, vas, kalcium, probiotikum…), és persze a tápszerek gyártására igen szigorú rendelkezések vannak.

Ha pedig az intimitás miatt aggódsz, hidd el, hogy a tápszeres etetés is lehet ugyanolyan meghitt, mint az anyatejes táplálás, és az érzelmeknek ehhez semmi közük. Főként, hogy tudjuk, számtalan oka lehet annak, hogy egy édesanya nem szoptatja a kisbabáját, olyanok is, melyekre talán nem is gondolnánk kezdve az egészségügyi problémáktól az örökbefogadásig. És bizony ez sokszor nem is az illető saját döntése. Úgyhogy fogadjuk el azt, amit a sor ad, és adjuk a tőlünk telhető legjobbat a babánknak. Törődésben és táplálékban egyaránt.