Gyerek

A gyerekorvos tanácsai válogatós gyerekek szüleinek

A gyerekeket általában cseppet sem zavarja a válogatás vagy az önként vállalt ételmegvonás, a szülők viszont annál jobban aggódnak ezek miatt. Mi segíthet ilyen helyzetben?
2022. November 25.
Válogatós gyerekek ülnek az asztalnál

Örvendetes, hogy egyre szélesebb körben terjednek el az egészséges táplálkozással kapcsolatos információk annak érdekében, hogy visszaszoruljon a gyermekkori elhízás mértéke, akad azonban egy olyan szülői tábor, ami ennek épp az ellenekezője miatt emészti magát. Az ő gyerekeik hallani sem akarnak az evésről vagy bizonyos ételek elfogyasztásáról, ami egy bizonyos idő után a testsúlyukat is befolyásolja.

Nehéz, de fontos megállni, hogy ne tedd ezeket

Az uppa.it olasz online magazin gyermekorvosa mindenekelőtt arra hívja fel a kétségbeesett szülők figyelmét, hogy az erőltetés, az érzelmi zsarolás és a fenyegetőzés soha nem vezetnek eredményre a válogatós gyereknél. Az olyan mondatok, mint a „Na, edd meg szépen, csak miattad főztem!”, az „Addig fel nem állsz az asztaltól, míg mindent meg nem ettél!” vagy a „Legalább két kanálkával egyél belőle!” szinte mindig az ellenkezőjét érik el annak, amit a szülők szeretnének.

A felnőttek nyomásgyakorlása mindenképpen kerülendő, ugyanis nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a válogatós gyermek külső kényszer hatására egyen, ne pedig azért, mert megéhezett vagy megkívánt valamit. Komoly következményei lehetnek a későbbiekben annak, ha a család legkisebb tagjait olyan dolgok veszik rá az evésre, mint a felszabadulás zálogává vált üres tányér, a szülők felé irányuló megfelelési kényszer vagy egy kiadós evésért beígért jutalom.

A fenyegetés, a büntetés vagy az ajándékok kilátásba helyezése nemcsak a gyerekek ételekhez való viszonyát viheti el rossz irányba, hanem a szülő-gyermek kapcsolatnak sem tesz jót.

válogatós kislány ül az asztalnál

Bizonyos mondatokkal épp az ellenkezőjét érjük el a válogatós gyerekeknél!

Mikor érdemes bevonni a gyerekorvost vagy a védőnőt?

A szülők nagy része kétségbeesésében folyamodik a fenti módszerekhez, főleg akkor, amikor már különösen reményvesztettnek érzi magát. A félelem, hogy a gyermek nem eszik eleget, és emiatt tápanyaghiány, netán alultápláltság alakulhat ki nála, az esetek túlnyomó részében alaptalan, a biztonság kedvéért azonban érdemes megemlíteni a gyermekorvosnak vagy a védőnőnek.

A hozzáértők a részletesebb kikérdezést és néhány fájdalommentes vizsgálatot követően eldönthetik, hogy megalapozottak-e a szülők félelmei, és szükség esetén utánajárnak annak, mi állhat az elutasítás hátterében.

A teljesen normál fejlődésű gyermekek életében is adódhatnak olyan időszakok, amelyekben ellenállnak az új ételek megkóstolásának és csak néhány régebbről is ismert ételt fogást fogadnak el, vagy a szülő számára ijesztően kis mennyiséget hajlandóak enni. Emiatt hangozhatnak ilyen, és ehhez hasonló mondatok:

  • „Nem értem! 2 éves koráig bármit megevett, amit elé tettünk, most pedig hallani sem akar a zöldségekről!”
  • „Azt főztem, ami eddig a kedvence volt, most viszont egy falatot sem eszik belőle!”
  • „Fogalmam sincs, mit tegyek, a gyerek csak üres tésztát hajlandó enni, semmi mást!”

Ami segít átvészelni ezt az időszakot

Hiába nehéz, mindenképpen próbáljuk megőrizni a nyugalmunkat! A válogatást vagy az étvágytalanságot ne vegyük személyes provokációnak és semmiképp se gondoljunk ezekre úgy, mintha a gyerek a türelmünket akarná próbára tenni!

Egyes tanulmányok szerint a gyerekek többségének körülbelül 15 találkozásra van szüksége egy étellel ahhoz, hogy ha nem nyerte el a tetszését első látásra, megbarátkozzon vele és legalább megkóstolja. Vagyis a kitartás is kulcsfontosságú a nyugalom megőrzése mellett!

Azzal, hogy a különféle fogásokba belecsempésszük az elutasított összetevőket, tulajdonképpen becsapjuk a gyereket, ha pedig erre fény derül, meginoghat a köztünk lévő bizalom. Biztos megéri ezt kockára tenni pár szem zöldborsó miatt?

(Fotó: Getty Images)

Forrás: www.uppa.it