Kisgyerek

6 dolog, amit soha ne mondj egy válogatós gyerek szüleinek

Akinek finnyás a gyereke, minden bizonnyal ki tudja még egészíteni ezt a listát.
2021. Október 25.
A válogatós gyerekek szülei is gyakran kapnak kéretlen tanácsokat (Fotó: Getty Images)

Egy neves brit blogger, Gill Sims – aki könyvet is írt az anyaságról – csokorba gyűjtötte azokat a rémes mondatokat, amikkel a kéretlen tanácsadók bombázták válogatós gyerekei miatt. Ahogy ő fogalmaz, gyermekei, Peter és Jane “nehezen követhető étkezési szokásokkal rendelkezik”, vagyis rendkívül finnyásak, ha evésről van szó, ami önmagában is nagyon sok fejfájást okoz az anyukának – a bajt pedig tetőzi, hogy sok önjelölt tanácsadó gondolja úgy, hogy épp az ő bölcselete hiányzik ahhoz, hogy a család gondja megoldódjon.

Gill megosztotta azt a 6 mondatot, ami leginkább kihozza a sodrából, amikor válogatós gyerekekről van szó – és hozzátette azt is, mit válaszol rá, amikor végképp elszakad nála a cérna.

1) Esznek majd, ha elég éhesek lesznek!

Gill szerint ilyen meglátása csak annak lehet, aki sosem látott közelről válogatós gyereket, aki nyilván nem azért finnyáskodik az elé tett fogásokra, mert nem elég éhes, hanem azért, mert finnyás. Szóval, ha valaki ilyesmit mond Gillnek, ő így reagál: “Gondolod, hogy ha tényleg csak az éhségen múlna, nem vártam volna meg eddig, hogy kellően megéhezzenek?!”

2) Ne aggódj, egy gyerek sem halt még bele abba, hogy válogatott!

Gill ezt a kijelentést is elég légből kapottnak és bántónak tartja. Ha valaki, akkor ő biztosan tudja, hogy a válogatós gyerekek szülei sem azért idegesek, türelmetlenek vagy aggodalommal teliek, mert attól tartanak, hogy a gyerekük a “nemevés” miatt távozik az élők sorából. Ettől függetlenül erre a nevetséges tanácsra nevetséges választ szokott adni: “Biztos vagy te ebben? És ha az enyémek lesznek az elsők?!”

3) Elég kitartóan próbálkoztál velük?

Gill válogatós gyerekek sokat látott anyukájaként a mai napig nehezen tér napirendre az ehhez hasonló kérdések felett. Komolyan nem érti, hogy jut egyáltalán eszébe ilyet kérdezni valakinek, és ha eszébe is jut, miért érzi szükségét, hogy ezt a “zseniális kérdést” kiejtse a száján?! Amikor valaki ezt kérdezi tőle, ma már nem udvariaskodik: “Persze, hogy elég kitartóan próbálkoztam, tényleg ilyen ostobának gondolsz?”

4) Van, hogy a gyerekeknek ezerszer kell enniük egy ételből ahhoz, hogy megszeressék!

Hogy ezzel egyetért-e Gill vagy sem, arra nem tér ki, a válaszánál logikusabb reakciót azonban keresve sem találhatunk erre a bölcs kijelentésre: “Szerinted ha egyszer sem veszik a szájukba, hogy tudnák ezerszer megkóstolni ugyanazt?!”

5) Hmm, az enyémek a világon mindent megesznek!

Ha valami, akkor ez a “bátorítás” biztos sokat fog segíteni egy szülőnek, akinek van legalább egy válogatós gyereke. Kár, hogy nem abban, hogy jobban menjen az evés, hanem abban, hogy robbanásig feszültté váljon. Gill azt mondja, ha épp jó pillanatában hall ehhez hasonlót, nem áll jót magáért, de azt nem részletezi, milyen szavakkal illeti a “segítőt”…

6) Ne táncolj úgy, ahogy ők fütyülnek!

Nem ritka, hogy ezzel az intelemmel találkozik Gill, amit részben igaznak is érez, ám arra még hosszas gondolkodás után sem jött rá, hogy akkor mégis hogyan vehetné rá a gyerekeit arra, hogy kinyissák a szájukat és legalább egy pár falatot egyenek, ha nem úgy, hogy a kedvüket keresi és azt teszi a tányérjukra, amit kérnek? Hangulatától függően ezt szokta hosszabban vagy rövidebben kifejteni a tanácsadóknak.

Mit mondanak a többieknek?

A témában olvasgatva sok reményvesztett anyuka írására bukkanhatunk a világhálón, Gill listája pedig a jelek szerint nagyjából a végtelenségig bővíthető. Ezek közül hozunk néhány fórumos gyöngyszemet:

  • “Azért nem esznek a gyerekeid, mert folyton diétázol!”
  • “Te szoktattad így őket, azért nem akarnak semmit megkóstolni!”
  • “Add ide nekünk egy hétre, majd mi megtanítjuk neki, hogy kell enni!”
  • “Itt az eredménye annak, hogy nem tudsz főzni!”
  • “Lehet, hogy egyszerre több fogást kellene elé tenned!”

Gill univerzális tanácsa a békesség kedvéért

Az anyuka, aki tényleg megszenved azért, hogy a gyerekei olykor magukhoz vegyenek némi táplálékot, arra biztatja azokat, akik tényleg segíteni szeretnének a hozzá hasonló, kemény megpróbáltatásokat átélt nőknek, inkább ne mondjanak semmit: sokkal jobbat tesznek azzal, ha meghívják őket egy italra!