Kisgyerek

A gyerekek nem mindig növik ki a válogatósságot

A válogatósság nagyon gyakori gyerekkorban, és a szülők gyakran hallják ilyenkor, hogy gyermekük ezt majd kinövi. Azonban nem mindig ez a helyzet.
2020. Június 04.
A gyerekek nem mindig növik ki a válogatósságot (Fotó: Getty Images)

Nagyon sok kisgyerek szülője mondhatja el, hogy ha ételekről van szó, gyermeke hihetetlenül válogatós tud lenni. Ugyan általában ott a remény, hogy ebből majd kinőnek idővel, egy nemrég publikált tanulmány szerint ez nem mindig igaz, főként az alacsonyabb jövedelmű családok esetén. A tanulmány szerint általában 4 éves korukra válnak válogatósokká a gyerekek.

A Pediatrics folyóiratban publikált kutatás során négy évig követtek nyomon 317 édesanyát és gyermeküket, alacsonyabb jövedelmű családokból. A családok beszámoltak a gyerekek étkezési szokásairól, illetve az édesanyák gyermekeik étkezéséhez való hozzáállásáról, a gyerekek 4, 5, 6, 8 és 9 éves korában.

A tanulmány szerint a válogatós étkezés az óvodáskortól az iskolás korig változatlan maradt, és a szülők minél inkább megpróbálták ellenőrizni és kontrollálni az étkezést, a gyerekek annál válogatósabbak voltak. A kutatók szerint, ha a szülők szeretnék kibővíteni az étkezési preferenciákat, akkor kisgyermekkorban és az óvodáskor éveiben érdemes ezt megpróbálni. Továbbá megállapították azt is, hogy a leginkább válogatós gyerekek testtömeg-indexe (BMI) alacsonyabb, de legtöbbjük így is az egészséges súlytartományban van.

– A válogatós étkezés gyakori, és a szülők sokszor hallják azt, hogy a gyerek majd ki fog nőni belőle. Azonban nem mindig ez a helyzet – mondta egy sajtóközleményben Dr. Megan Pesch, a Michigan Medicine C. S. Mott Gyermekkórház vezető orvosa, gyermekorvos, aki gyermekek fejlődésével és viselkedésével foglalkozik. Elmondása szerint még mindig azt javasolják, hogy a szülők igyekezzenek a változatos étkezésre motiválni a gyermekeket, de a tanulmány alapján érdemes egy kevésbé kontrollált megközelítést alkalmazni.

A tanulmány azt is vizsgálta, mennyire játszanak szerepet az olyan jellemzők a válogatósságban, mint a nem, a születési sorrend, a társadalmi-gazdasági helyzet. A kutatók arra jutottak, hogy a válogatós gyerekeknek gyakran van olyan anyukája, aki az egészségtelen ételek és az édességek vonatkozásában is további korlátozásokat vezettek be. – Lehet, hogy a válogatós gyermekek anyukái megpróbálják a gyermekük preferenciáját alakítani egy táplálóbb, egészségesebb étrend irányába. Azonban ez nem mindig hozza el a kívánt eredményt – mondta Pesch. Ugyanakkor a szakember azt is hozzátette, hogy szükség van további kutatásokra is, annak megállapítására, hogy a kontrolláló magatartás mekkora szerepet játszik a válogatós étkezésben.

(Cikk forrása: thebump.com)