Kisgyerek

Így lehet jobb étvágyú a gyerek

Táplálkozási szakértő és nem mellesleg hármasikrek anyukája ad tippeket arra, hogyan veheted rá a gyereket, hogy több zöldséget egyen, tejet igyon, megkóstoljon új ételeket.
2018. Június 25.
Így lehet jobb étvágyú a gyerek

Hármasikrek anyukájaként nap mint nap megküzdök azzal, hogy a gyerekeimnek nagyon különböző étkezési szokásaik, ízlésük van. Dietetikus vagyok, kosárlabdázók étrendjét állítom össze és néha igazán nehéz meggyőzni egy kosarast arról, hogy a junk food nem egészen az az étel, amire egy sportolónak szüksége van. De ez semmi ahhoz képest, hogy nap mint nap rá kell bírnom a gyerekeimet arra, hogy jól egyenek – írja Julie Burns.

A lányomnak, Kathleen-nek súlyos ételallergiája van, nem ehet tojást, földimogyorót és dióféléket, Julia nem hajlandó friss gyümölcsöt enni, szerencsére a fiam, Marty szívesen megkóstol mindent.

Az anyák azt szokták nekem mondani, hogy bűntudatuk van a gyerekeik étrendje miatt; tudják, mennyire fontos egészségesen táplálni a gyereküket, de nem tudják, hogyan kell ezt csinálni. A szakértői hátterem ellenére sok mindennel próbálkoztam és persze hibáztam is a gyerekeim táplálása kapcsán.

Íme, a legfontosabb tanulságok, ezek remélhetőleg segíteni fognak neked abban, hogy egészségesebben étkezzen a gyereked.

Készíts ütemtervet!

A gyerekeknek 3-4 óránként kell enniük: három főétel, két kisétkezés és persze sok folyadék. Ha ezeket előre eltervezed, akkor sokkal kiegyensúlyozottabb lesz az étrendje, kevesebbet fog rágcsálni napközben, mert nem lesz éhes. Rágcsálni valóként adj neki sárgarépát, joghurtot, perecet és vizet, ha ezeket mindig magadnál hordod, akkor nem lesz szükségetek gyors ételekre.

Tervezd meg, hogy mit fogtok enni

Ha egy hétre előre kéne tervezni, az elég nehezen menne. De ha 2-3 napot már előre látsz, és csak a vacsorát tervezed meg, már nagy segítség lesz.Egy jó vacsora kiegyensúlyozott: teljes kiőrlésű kenyér, rizs vagy tészta; gyümölcs vagy zöldség; és olyan fehérjeforrás, mint a sovány hús, a sajt vagy a bab. Gyakran készítek egyszerű levest vagy mexikói chilit, lefagyasztom és előkapom vacsorára, és csak felmelegítem. Teljes kiőrlésű gabonakészítménnyel, egy tál almával vagy sárgadinnyével egészítem ki az ételt.

Ne készíts többfélét

Néhány évvel ezelőtt lett egy rossz gyakorlatom: kétféle vacsorát készítettem. Az egyiket, a gyerekeknek, olyasmit, amiről tudtam, hogy szeretik, egy másikat pedig a férjemnek és magamnak. Fárasztó volt. Most mindenki számára ugyanazt készítem el, egyféle étel van, az ún. családi tál, ebből a gyerekek kiválaszthatják, hogy mit esznek. Mivel a gyerekek gyakran utánozzák a szüleik viselkedését, így ezen a napon eszik a gyerekek a legtöbbet.

Lassan vezesd be az új élelmiszereket

A gyerekek természetesen új élelmiszer-fóbiások. Azt szoktam mondani a gyerekeimnek, hogy az ízlelőbimbóaiknak meg kell szokniuk egy új ízt, mielőtt megtetszene neki. Marty nem volt hajlandó megkóstolni sem a borsót, amíg azt mondtam neki, hogy Michael Jordan is ezt eszi, hogy nagy és erős maradjon. Marty azóta mindig megeszi a borsót.

Mártogassatok!

Ha a gyerek nem szereti a zöldségeket, akkor készíts hozzá valamilyen mártogatót. A gyerekek is szeretik a hummuszt, a salsát vagy a joghurtot.

Játsszatok az étellel!

Minél kreatívabb az étkezés, annál különfélébb élelmiszereket esznek meg a gyerekeim. Mosolygó arcot készítünk az ételből, átnevezzük őket (a brokkoli virágok “babafák” vagy “dinoszauruszok”.). Süti kiszúróval gyakran készítek szívet, csillagokat a pirítósba. A gyerekek ezeket nagyon szeretik.

Ne aggódd túl a dolgot!

Az, hogy a gyerek időnként eszik egy jégkrémet vagy pattogatott kukoricát, még nem a világ vége. Ha egyébként egészségesen eszik és eleget mozog, akkor minden rendben lesz.

Legyél te a példakép

Ha állandóan diétázol vagy szokatlan étkezési szokásaid vannak, akkor a gyermekeid úgy fognak felnőni, hogy ez a fajta viselkedés a normális. Légy őszinte magaddal, bízz a testedben, tudni fogja mikor kell enned, mikor laktál jók és a gyerekeid is ezt a viselkedést tanulják meg tőled.(Cikk forrása: parents.com)Kapcsolódó cikkeink: