Baba

10 nasi, amit imádni fognak a gyerekek

A felnőttek többsége kibírja a napot három, vagy akár egy-két étkezéssel is, egy gyerek viszont állandóan csak enne. Íme néhány ötlet egészséges nassolnivalókhoz!
2016. Június 03.

– A gyermekek nem tudják bevinni a szükséges tápanyagokat a felnőttek számára elfogadott reggeli-ebéd-vacsora trióból – nyilatkozta a közelmúltban Melissa Halas-Liang, egy Los Angelesi táplálkozásszakértő. – Épp ezért nagyon fontos, hogy a felnőttek odafigyeljenek a gyerekek főétkezések közötti táplálékbevitelére, hogy egészséges, erős felnőttekké válhassanak.

A rágcsálás nem lehet minden szabály nélküli, érdemes kertek közé szorítani a kisebb étkezéseket. Az sem mindegy, hogy mit adunk gyermekeinknek, a chips, sütik, és a gyümölcsszeletek egyáltalán nem ajánlottak. Ezek többségében ugyanis rengeteg a hozzáadott cukor és nem tartalmazzák azokat a fontos elemeket, amikre pedig pont szüksége lenne a gyermekeknek – mondta a szakember.

A dietetikus véleménye szerint igyekezzünk minél több rostot tartalmazó élelmiszert adni nekik, gyümölcsöket, zöldségeket és alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, például joghurtot. A legújabb kutatások azt is megállapították, hogy azoknak a gyermekeknek, akik zöldséges és sajtos nassolnivalót fogyasztottak, sokkal kevesebb kalóriát kellett bevinniük ahhoz, hogy jóllakottnak érezzék magukat.

Persze könnyű azt mondani, hogy adjunk csupa egészséges ételt a gyermekeknek, amikor számukra nem biztos, hogy olyan vonzó mondjuk egy sárgarépa. A dolog titka, csakúgy, mint a konyhában oly sokszor: a tálalás. Íme, 10 kreatív és egészséges rágcsarecept!

  •  Vegyünk egy bármilyen formájú sütiszaggatót és vágjunk vele mókás darabkákat sajtból és zöldségekből. Akár hurkapálcikára is tűzhetjük őket, így formázva saslikot.
  • Készítsünk smoothie-t fagyasztott mangóból, áfonyából, málnából vagy ananászból, alacsony zsírtartalmú joghurttal. Öntsük jégkocka formába, szúrjunk bele pálcikát és tegyük a fagyasztóba. Pár óra múlva kész is az isteni házifagyi.
  • Vékonyan szeleteljünk fel egy almát vagy körtét, majd minden szeletet kenjünk meg vékonyan mandulavajjal. Rakjuk a legnagyobb szeletet alulra, rá egy kisebbet, majd az összes többit is méret szerint, tornyot formázva.
  • A fagyasztott borsó, vagy kukorica talán elsőre furcsán hangozhat, de szinte minden gyerek imádja őket. Sőt, akár egy kis reszelt sajttal is feldobhatjuk.
  • Készítsünk egy finom turmixot fagyasztott banánból tej és mogyoróvaj hozzáadásával.
  • Aprítsunk fel sárgarépát és almát vékony, gyufaszálnyi szeletekre, és keverjük össze salátává őket. Végezetül bolondítsuk meg egy kevés pirított szeletelt mandulával, vagy dióval.
  • Egy konzervnyi tonhalat keverjünk el egy kis szárított áfonyával, görög joghurttal és majonézzel. Zellerdarabkákra is kenhetjük, de mártogatós szószként is fogyaszthatjuk.
  • Vágjunk ketté egy teljes kiőrlésű pitát, majd rakjunk rájuk a gyerekek kedvenc zöldségeiből. A tetejére reszeljünk egy kis sajtot, majd süssük egy picit sütőben és máris kész a minipizza!
  • Vágjunk egy banánt négy részre, mártsuk bele joghurtba, majd forgassuk meg reszelt, pirított mandulában. Tálalhatjuk azonnal is, vagy de jól lehűtve is.
  • Szeleteljünk fel egy almát, majd keverjünk hozzá zabot, fahéjat és egy kevés barnacukrot. Rakjuk sütőbe és addig pirítsuk, amíg a szeletek ropogósra nem sülnek. Tálaláskor a tetejére egy kis joghurtot kanalazhatunk.

Ezt is érdemes elolvasni: