Gyerek

Nem isznak eleget a magyar gyerekek

Akár súlyos következménnyel is járhat, ha nem gondoskodunk a folyamatos folyadékpótlásról. Sajnos a magyar gyerekek ötödét dehidratáció fenyegeti - derült ki egy friss reprezentatív kutatásból.
2015. Február 05.

Koncentrációs problémák, rossz közérzet: csak néhány kellemetlen következmény azok közül, amelyek azokat sújthatják, akik nem gondoskodnak a folyamatos folyadékpótlásról. Pedig mindössze napi 8 pohár vízzel számos probléma megelőzhető lenne.

Egy felnőtt ember testtömegének mintegy 60 százaléka víz, amely szervezetünk működéséhez elengedhetetlenül szükséges. Naponta a testünk kb. 2 és fél liter vizet használ fel életfunkcióink fenntartására, így ahhoz, hogy ezt a veszteséget pótolni tudjuk és visszaállítsuk a folyadékegyensúlyt, ugyanennyit kell bevinnünk a szervezetünkbe.

Napi másfél liter víz a vizelettel, két deciliter a salakanyagokkal távozik a testünkből, 4-4 deciliter pedig a légzéssel és verejték útján ürül ki a szervezetből. Az eltávozott folyadék pótlásának legideálisabb forrása a víz (pl. forrásvíz vagy ásványvíz), hisz energiamentes, könnyen hozzáférhető, így fogyasztásával kiegyensúlyozottan és hatékonyan pótoljuk a szükséges folyadékmennyiséget.

Vigyázat: a gyerekek könnyebben kiszáradnak

A gyerekek kellő mennyiségű és rendszerességű folyadékbevitele a felnőttekénél is sokkal fontosabb, aminek egyik oka, hogy testtömegükhöz képest nagyobb a testfelületük, így több víz párolog el a bőrükön keresztül. Ráadásul gyakran a szomjúságérzet ellenére sem jut eszükbe inni.

A szülők felelőssége, hogy a gyerekek a szervezetük számára szükséges folyadékhoz jutnak-e, illetve hogy önállósodó csemetéjüknek megtanítsák – naponta mennyit kell meginniuk akkor is, amikor ők távol vannak. A rendszerességre szoktatás tehát éppen olyan fontos a folyadékbevitel esetében, mint az étkezésnél.

Sajnos Magyarországon a 7 és 10 év közötti gyerekek egynegyede kritikusan alacsony vízfogyasztónak tekinthető, de kisebb mértékben a 4 és 6 év közöttiek is érintettek[2] – derül ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Nestlé közös kutatásából. Ez alapján kijelenthető, hogy a 4 és 10 év közötti gyerekek ötödét fenyegeti a dehidratáció veszélye.

A 9-10 éves fiúknál a legrosszabb a helyzet: az ő esetükben tízből négyen a kritikus határérték alatt fogyasztanak vizet[3] – derült ki a 800 fős reprezentatív mintán, fővárosi és kecskeméti gyerekek bevonásával készített felmérésből, amely elsőként vizsgálta a kicsik hidratáltsági állapotát.

Tévhit, hogy a gyerekek csak a meleg, nyári időszakban vannak kitéve a dehidratáció veszélyeinek, hiszen télen, a fűtött szoba száraz levegőjében legalább akkora a kockázat, mint kánikula idején, sőt ilyenkor jellemzően kevésbé éreznek szomjúságot, mint az izzasztó hőségben – figyelmeztet Kiss-Tóth Bernadett, a Nestlé dietetikusa.

A kritikusan alacsony vízfogyasztás különösen gyakori a túlsúllyal küzdő gyerekeknél. Közülük minden harmadik potenciálisan alulhidratált: az elhízottaknál pedig ez az arány az 50 százalékot is eléri. Ennek oka, hogy a test folyadékigénye a testsúllyal arányos, így a túlsúlyos és elhízott gyerekek szervezetének értelemszerűen több vízre lenne szüksége, ám többségük mégsem iszik többet.

A szomjúságingert ráadásul a gyerekek gyakran tévesen ismerik fel és ivás helyett evéssel reagálnak rá. Ezzel pedig mind az elhízás, mind a dehidratáció veszélye tovább nő.

Gyermekkorban a szervezet víztartalma a testtömeg arányában a felnőttekénél is magasabb, így kiemelten fontos a megfelelő folyadékfogyasztás. A megfelelő vízellátottság az összes életfolyamat alapja. Ez a sejtek anyagcseréjéhez éppúgy alapszükséglet, mint a vérkeringéshez, oxigén-ellátottsághoz, az izmok, a belső szervek és az agy anyagcseréjéhez. Tehát a fizikai munka, a torna, a tanulás vagy szellemi tevékenység egytől egyig igénylik a megfelelő folyadék-ellátottságot. Ennek hiányában romlik a figyelem, koncentrálóképesség, de a fizikai teljesítmény is, ami a mozgás hiánya miatt további súlygyarapodáshoz vezethet. De nehézségek léphetnek fel a tanórákon is: a gyerekek gyengébben teljesíthetnek a számonkérések alkalmával – mondta Dr. Réthy Lajos főorvos, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának vezetőségi tagja.

Mennyit kell inni?

A kellő vízbevitel az egészség és a jó közérzet feltétele felnőtt és gyerek esetében egyaránt, hiszen nincsen olyan sejtje az emberi testnek, amelynek ne lenne szüksége vízre. A folyadék folyamatos pótlására, bevitelére szakértők szerint naponta 8 pohár* víz is elegendő lehet, amely a bevitt élelmiszerek víztartalmával együtt már képes biztosítani a szükséges napi mennyiséget.

* Ajánlott mennyiség mérsékelt égövön élő, mozgásszegény életmódot folytató felnőtt esetében (1 pohár = 0,2 l)

[1] Vizsgált korosztály: 4-10 évesek

[2] Referencia: Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA): Vízbeviteli referenciaértékek, 2010

[3] Referencia: Tápanyag-beviteli referencia-értékek. Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 2004.