Kisgyerek

Így hat a gyerekedre az etetési stílusod

Gyereket etetni egyáltalán nem könnyű: válogatnak, nem akarnak új ételeket megkóstolni, esetleg visszautasítják azt is, ami korábban a kedvencük volt. A bizarr ízkombinációkról nem is beszélve! Mit tehet a szülő? Kell-e egyáltalán tennie valamit?
2018. Március 31.
Ideális esetben a gyermek egészségesen, kiegyensúlyozottan és változatosan táplálkozik

A The Washington Post online kiadásában megjelent cikk szerzői szerint hosszú távú hatásai lehetnek annak, hogy ezekre a viselkedési mintákra (melyek egyébként normálisnak tekinthetőek) hogyan reagál a szülő. Dina Rose szociológus és egy szülőknek szóló könyv szerzője szerint a legfontosabb, hogy a gyermekek egészséges kapcsolatot alakítsanak ki az evéssel és az ételekkel.

“Ha a szülő csak arra koncentrál, hogy a gyermeke mindent megegyen, ne válogasson, egészséges ételeket fogyasszon, könnyen elfeledkezhet a szülő-gyermek interakciókról, és mindarról, amelyre ezek az interakciók taníthatnak” – mondja a szakember. Rose öt típusba osztja a szülőket, az alapján, hogy milyen módon etetik a gyermekeiket, illetve, hogy milyen hibákat követnek el. Ha pedig megismerjük, hogy mi melyik csoportba tartozunk, ki is javíthatjuk a hibáinkat!

A tápláló

A tápláló típusba tartozó szülők számára az étel maga a gondoskodás és a szeretet. Úgy gondolják, hogy a csemegék, édességek nélkülözhetetlenek a boldog gyermekkorhoz, elégedettséggel tölti el őket, ha látják, hogy a gyerekük mennyire örül a csokoládénak vagy a fagyinak.

Ez azonban azzal jár, hogy a gyerekek sokkal több egészségtelen ételt esznek, mint kellene. Ráadásul könnyen összekötik az érzelmeket az evéssel, vagyis hajlamosak lehetnek arra, hogy az ételben keressenek vigasztalást, megnyugvást.

Az ételrendőr

Az ételrendőrök soha nem engedik meg, hogy a gyermekük édességet, szénsavas üdítőt, cukorkát egyen, és tiltanak mindent, ami “mesterséges” vagy “egészségtelen”. Azt akarják, hogy a kicsik csak tápláló, egészséges ételeket fogyasszanak, ezt azonban túlzott szigorúsággal érik el, sőt az is előfordulhat, hogy akkor is “rákényszerítik” az egészséges ételeket a gyerekre, ha ő elutasítja ezeket.

Ennek eredménye, hogy minden étkezés csatatérré válhat, az evés feszültséget, sőt boldogtalanságot okozhat – ez pedig a felnőttkori étkezési szokásokat is befolyásolja. A gyerekek nem tanulnak meg odafigyelni a testük jelzéseire, nehezen tudják meghatározni, hogy mikor éhesek és mikor jóllakottak. A túlságosan szigorúan fogott gyermekekre jellemző lehet, hogy titokban, vagy amikor lehetőségük van rá, rengeteget befalnak a tiltott ételekből.

Az önjelölt szakértő

Az önjelölt táplálkozási szakértő annyira sokat tud arról, hogy mely tápanyagok miért fontosak, hogy egyszerűen elveszik a részletekben. Úgy gondolják, hogy az egészségtelen ételek is megfelelőek a gyerek számára, mert elég fehérje, kalcium vagy vitamin van bennük – a cukor-, zsír- vagy sótartalomra pedig nem figyelnek oda.

Az ilyen típusú szülők gyermekei gyakran túlságosan egyhangú étrendet követnek, ugyanakkor a szülők folyamatosan aggodalmaskodhatnak azon, vajon tényleg minden fontos tápanyagot megkap-e a gyermekük.

Az éhségűző

Vannak olyan szülők, akiknek szinte csak egy dolog számít: a gyerek ne legyen éhes. Soha. Annyira tartanak attól, hogy a gyermekük egy kicsit is éhes marad (esetleg túlságosan sovány lesz vagy nem fejlődik eléggé), hogy mindig a gyerek kedvenc ételeit kínálják neki, függetlenül attól, hogy az mennyire egészséges.

Az éhségűző típusú szülők gyermeke egyhangúan táplálkozik és általában túl sokat nassol. A gyerekek pedig egyrészt arra használják az éhséget, hogy felhívják magukra a figyelmet, másrészt azt tanulják meg, hogy az éhséget minden áron el kell kerülni. Ez pedig azzal jár együtt, hogy gyakran túleszik magukat és egyszerűen nem veszik észre, hogy már jóllaktak.

A jutalmazó/vigasztaló

A jutalmazó/vigasztaló arra használja az ételeket, hogy a gyermekét megóvja a kellemetlen érzésektől, vagy megünnepeljék a sikereket. Lehorzsoltad a térded és fáj? Elő a csokival. Rossz jegyet kaptál és ezért csalódott vagy? A legjobb megoldás a fagyi. Jól szerepeltél a szavalóversenyen? Irány a cukrászda.

Ez a hozzáállás azonban egyenes út a felnőttkori túlevéshez és az emocionális (érzelmi) evéshez. A gyermekek azt tanulják meg, hogy az éhség azonos az intenzív érzelmekkel, vagyis ha fel kívánják dolgozni ezeket – pozitív és negatív érzéseket egyaránt -, akkor azt az evésen keresztül tehetik meg.Forrás: washingtonpost.comEz is érdekelhet: