Kisgyerek

Mit tehetsz, ha több gyermeked is válogatós?

Már egy válogatós gyermek esetén is sok kreativitást igényel a szülőtől, hogy arra tudja ösztönözni csemetéjét, hogy megkóstolja, megegye az ételeket. Mi a helyzet akkor, ha több kis válogatós van a családban?
2020. Július 14.
Mit tehetsz, ha több gyermeked is válogatós? (Fotó: Getty Images)

Crystal Karges, mesterszintű táplálkozási szakember, hitelesített szoptatási tanácsadó, étkezési tanácsadó és táplálkozási terapeuta (MS. RDN, IBCLC), öt gyermek édesanyja szerint először is az a fontos, hogy a szülő megértse, mi az ő elsődleges felelőssége. – Mint szülő, te vagy felelős a családi menü megtervezéséért, és hogy hol és mikor adsz ételt a gyerekeknek – magyarázta a szakember a Verywell Family-nek. A szakember szerint óvatosan vegye figyelembe a szülő, mit szeret a gyermeke, de azt nem szabad engednie, hogy a csemete preferenciái határozzák meg, mit szolgál fel a családi étkezés részeként, és mit nem. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a válogatós gyerekek nem kedvelnek meg új ételeket, ha nem kínálják nekik többször azokat az élelmiszereket, amelyek nem kényelmesek a számukra.

Íme, néhány stratégia, ami segíthet, ha a családban egynél több válogatós gyermek is van.

Ragaszkodj az egy fogáshoz

Ha több kis válogatós is van a családban, könnyen érezheted, hogy olyan vagy, mint egy házi szakács. Éppen ezért érdemes megfogadni, hogy csak egy fogást készítesz az egész családnak.

Biztonsági ételek

A szakember szerint annak érdekében, hogy minden gyerek kényelmesen érezze magát az asztalnál, és hajlandó legyen enni, érdemes bevetni egy-két semleges élelmiszert, amit általában szeretnek. Ilyen lehet a gyümölcs, a tej, a kenyér, a tészta, és egyéb, általuk ismert élelmiszerek. Ha legalább egy olyan ételt azonosítani tud a kis válogatós, amit szeret, komfortosabban érezheti magát az étkezéskor.

Pozitív étkezési idő

Stresszes és kaotikus lehet egyszerre több válogatós gyermek etetése. Karges szerint nem az a felelősséged, hogy megetesd a gyerekeket, sokkal inkább az a feladatod, hogy a nap folyamán következetesen kínáld őket ételekkel és nassolnivalókkal, és hagyd, hogy ezekből maguk válasszák ki, mit szeretnének megenni. Ez nálad és a gyereknél is csökkentheti az étkezéssel együtt járó nyomást.

Ne érezzen a gyerek nyomást

Miután felajánlottad az ételt a gyermeknek, már az ő dolga, hogy eldöntse, szeretne-e enni, és ha igen, mennyit, a kínált fogásból. Ha nyomsást gyakorolsz rá, az visszájára fordulhat, és elutasítóbb lehet a gyermek az étellel – ami különösen igaz a válogatósokra.

Először az egészséges ételek

Nicole Magryta, táplálkozási szakember arról számolt be, hogy (ahogyan a legtöbb családban), gyermekei már elég éhesen ülnek le a vacsoraasztalhoz. Ez pedig lehetőséget ad arra, hogy olyan ételeket kínáljon nekik, amelyeket egyébként elutasítanának. – Amíg készítem a vacsorát, először a zöldséget főzöm meg. Előételként gyakran tálalok egy kis vajas brokkolit, vagy friss zöld salátát, esetleg egy kis nyers zöldséget hummusszal – magyarázta.

Csak felnőtteknek

Renee Bergeron 14 gyermeket nevel, és van egy jól működő trükkje arra az esetre, ha új ételt szolgálunk fel csemetéknek, és attól tartunk, hogy nem szeretnének enni belőle. Ilyenkor szerinte érdemes csak az asztal körül ülő felnőtteket kínálnod az adott fogással, és ha a gyerekek kérdezik, mi az, mondd nekik azt, hogy az csak anyunak és apunak van. Meglepő, mennyire jól működő módszer!

Ételpárosok

Nem jó ötlet önmagában olyan ételt felszolgálnod, amit a gyerek nem igazán kedvel, ezért tegyél mellé olyat is, amit szeret. – Előfordulhat, hogy a gyermek csak a kedvelt ételből eszik majd, amíg abból van a tányérján, de az újdonságokkal kapcsolatos szorongását lehet így csökkenteni – mondta el Bergeron.

Egy étel, két ízesítés

Mivel az első szabály az, hogy főzz egy ételt, felmerül a kérdés, akkor hogy lesz választási lehetőség? Celeste Cruz, ötgyermekes anyuka egyik legjobb tippje, hogy egy ételt főz, de két módon ízesítve. Például ha húst süt, az egyik részét barbecueval, a másik felét mézes-mustárosan ízesíti. Így lesz alternatíva, de nem kell sok extra munkát végezni.

Variálható feltétek

Az előzőhöz hasonló módszer, hogy olyan ételt készítesz, mint a tortilla-ból készült fogások, vagy a házi hamburgerek, és ezekhez különféle feltéteket teszel egy tányérra. Így mindenki elkészítheti a sajátját, az ízlésének megfelelően.Forrás: verywellfamily.com