Kisgyerek

Tippek, hogy ne legyen válogatós a gyerek

Időnként amit a szülők válogatósságnak gondolnak, valójában nem is az. Néhány szülő azt gondolhatja, hogy ha a gyereke nem sokat eszik, akkor válogatós, de a 2-5 éves gyerekek növekedési üteme lassabb, ezért az étvágyuk is kisebb lehet.
2021. Augusztus 17.
Tippek, amik segíthetnek megelőzni, hogy válogatós legyen a gyerek (Fotó: Getty Images)

Az is normális, ha a gyerekek étkezéskor csak kis mennyiségű ételt fogyasztanak – időnként csupán néhány falatot -, majd nagyobb mennyiséget egy későbbi étkezéskor, vagy másnap reggel – írja Dr. Rhya Stirfling gyermekorvos, a Kentucky Egyetem Albert B. Chandler Kórházától, a medicalxpress.com portálon. Megtanulják szabályozni, hogy mennyit kell enniük. A szakember szerint ha a növekedési görbék alapján megfelelően fejlődnek, nem kell emiatt aggódni.

Stirfling néhány tanácsot is ad a válogatósság megelőzésére.

  • Legyenek nyugodtak az étkezések. A legjobb módszer a szakember szerint, ha az étkezéseket élvezetessé tesszük, különféle, kisebb adag egészséges ételekkel. Az étkezési idő legyen viszonylag rövid, és nem szabad erőltetni, hogy a gyermek mindent megegyen a tányérjáról. Néhány gyerek éppen akkor próbálja a függetlenségi törekvéseit gyakorolni azzal, hogy nem hajlandó enni, ha erőltetik, büntetik vagy alkudoznak vele az evés kapcsán. Minél jobban tukmálják rájuk az ételt, annál visszautasítóbbak lehetnek.
  • Tálaljunk ételt a gyermeknek, majd koncentráljunk a saját étkezésünkre. Biztosítsunk különféle egészséges ételeket pici, evőkanálnyi adagokban a gyermeknek, majd koncentráljunk az ételünkre. Minél kevésbé foglalkozunk azzal, hogy mit eszik a gyerek, annál szívesebben eszik majd. Ha azt mondja, hogy nem szereti az ételt, amit kapott, mondjuk azt, hogy rendben van, majd adjunk neki abból, amit a család többi tagja is eszik, majd térjünk vissza a saját étkezésünkhöz. Ha így sem eszi meg az ételt, majd a következő étkezésnél behozza az elmaradást.
  • Bátorítsd új ételek kipróbálására. Egy új ételt 10-15 alkalommal is meg kell kóstolnia a gyermeknek, mielőtt rájön, hogy valóban szereti-e vagy sem. Ne féljünk új ételekkel kínálni, de ne legyünk csalódottak, ha éppen elutasítja ezeket. A legjobb módja annak, hogy megpróbálkozzon a gyermek egy új étellel, ha mi magunk is eszünk abból. Bátorítsuk, és dicsérjük meg, ha megette az új ételt.

A szakember néhány további tippet is megosztott:

  • Próbáljuk meg korlátozni az étkezések előtti italfogyasztást.
  • Ütemezzük be a kisétkezéseket, ahelyett, hogy egész nap hagynánk csipegetni a gyermeket.
  • Mutassunk példát – a gyerekek új ételekkel kísérletezve tanulnak meg maguktól megfelelően enni.
  • A közös családi étkezések alkalmával példát tudunk mutatni az egészséges táplálkozási szokásokat illetően.