Baba

Így vedd rá a gyereket, hogy megegye a zöldségeket!

A gyerekek és a zöldségek között sajnos nincs akkora barátság, mint azt sok szülő szeretné - ez nemcsak a viccekben és rajzfilmekben van így. Mi az oka az utálatnak és mit tehetünk ellene?
2018. Május 12.
Hogyan  vehetjük rá a gyereket, hogy több zöldséget és gyümölcsöt egyen?

A legfontosabb, amit meg kell jegyezned: lehet, hogy a gyereked elutasítja a zöldségeket, de simán lehet, hogy egy-két hónap (vagy év) múlva kész lesz megkóstolni, sőt jóizűen meg is enni őket. Kitartónak kell lenned, és folyamatosan kínálgatni az egészséges falatokat! Azonban lehet, hogy az elvárásaidat egy kicsit meg kell változtatni.

“Ha a szülők azt szeretnék, hogy a gyerekeik változatosan és egészségesen étkezzenek, a legjobb, amit tehetnek, hogy együtt esznek és élvezik azokat a fogásokat, amelyek a saját tányérjukon vannak. Ha a gyerek látja, hogy az egészséges ételek finomak, és mindig elérhető közelségben vannak ezek a számára, sokkal nagyobb hatással lehetünk rá, mint ha folyamatosan piszkáljuk azzal, hogy egyen” – mondja Natalia Stasenko  dietetikus.

Utálom a brokkolit!

A brokkoli vagy a kelbimbó a legutáltabb zöldségek közé tartoznak, és sokan csak felnőttként kedvelik meg őket. Ennek meglepő módon biológiai oka van: a keserű ízek érzékeléséért felelős ízlelőbimbók ugyanis csak idősebb korunkban alakulnak ki. Ennek evolúciós oka lehet, mert a rossz ízek kerülése megakadályozhatta, hogy mérgező vagy betegséget okozó ételeket együnk. “Ha megpóbálunk elrágcsálni egy falevelet, valószínűleg kesernyés íze lesz. Ez pedig azt jelzi a szervezetünknek, hogy veszélyes lehet” – mondta Russel Keast professzor, a Deakin University kutatója a Huffington Post Australia című internetes oldalnak.

Más tényezők is befolyásolhatják a gyerekeket abban, hogy mely ételeket fogyasztják szívesen és melyeket utasítják el. Előfordulhat például, hogy szokatlan az étel textúrája vagy állaga, a színe vagy éppen az alakja. És persze arról sem szabad elfeledkezni, hogy a válogatósság a gyermeki fejlődés természetes része, egy eszköz arra, hogy a kicsik önállóbbak legyenek. Sőt az is befolyásolhatja a gyerek étvágyát – vagy éppen azt, hogy mit hajlandóak megenni és mit nem -, hogy éppen mennyire aktívak.

Hogyan vedd rá a zöldségevésre? 

  • Jó módszer lehet, ha megpróbálod “álcázni” a zöldségeket és gyümölcsöket. Lehet, hogy egész formájukban nem eszi meg, de más élelmiszerekben elrejtve igen. Keverheted őket joghurtba, turmixba vagy levesekbe. Fontos az is, hogy ne legyen túl intenzív a zöldséges vagy gyümölcsös íz.
  • Érdemes kipróbálni új elkészítési módokat is. Ha eddig mindig csak főzve vagy párolva tálaltad a zöldségeket, ezentúl süsd vagy grillezd meg őket! Ezzel a módszerrel kihozhatod a brokkoli, a cukkini vagy a karfiol természetes édességét.
  • A legtöbb gyerek szereti a szószokat (például tésztával), lehet, hogy szívesebben eszi meg a zöldségeket, ha sajtmártással együtt tálaljuk, vagy paradicsomszószba keverjük őket.
  • Ne arra koncentrálj, hogy bizonyos zöldségeket vagy gyümölcsöket megegyen a gyereked, hanem arra, hogy elég tápanyaghoz jusson. Lehet, hogy a brokkoliban sok a C-vitamin és a rost, de például az eperben is megtalálhatjuk ezeket!
  • Ne rontsd tovább a helyzetet azzal, hogy állandóan noszogatod, piszkálod a gyereket az evéssel! Ez ugyanis könnyen visszaüthet, és még nagyobb ellenállásba ütközhetsz. Szintén káros lehet, ha “behódolsz” a gyereknek, és csak azért engeded meg, hogy egészségtelen ételeket válasszon, mert annyira félsz attól, hogy nem eszik eleget.
  • Természetesen, a szülői példa mindennél fontosabb: ha a szülők sok zöldséget esznek, szívesen kipróbálnak új ételeket, akkor a gyerekek is lelkesebbek lesznek. Szintén segíthet, ha bevonod a gyereket az ételek elkészítésébe, esetleg együtt mentek vásárolni.
  • Ne add fel a próbálkozást, ha a gyereked nem hajlandó valamit megkóstolni. A Raising Children Network szerint egy-egy étellel akár 10-15 alkalommal is meg kell kínálni őket, mire végre megkóstolják azt. Ha tehát egy ötéves elutasítja a brokkolit, nem biztos, hogy néhány évvel később nem fogja megenni!

(via)

Ez is érdekelhet: