Gyerek

Ha túlsúlyos a gyerek, így vegyük rá az egészséges étkezésre és mozgásra

Miként lehet rávenni egy túlsúlyos gyermeket az egészséges étkezésre és a mindennapos mozgásra? Sasvári-Szekeres Anitával a Bethesda Kórház dietetikusával beszélgettünk, aki nyaranta életmód táborokat, idén pedig egy egyedülálló kognitív-viselkedésterápiás testsúlycsökkentő programot szervez az érintett gyermekeknek.
2022. December 05.
elhízás gyermekkorban
Elhízás gyermekkkorban - Mit lehet tenni a szakértő szerint? (Fotó: Getty Images)

A túlsúly problémája szinte minden korosztályt érint, a koronavírus-járvány idején azonban ugrásszerűen megnőtt azoknak a gyermekeknek a száma, akiknek a szülei dietetikus segítségét kérték testsúlyuk normalizálásához – osztotta meg tapasztalatait Sasvári-Szekeres Anita, a Bethesda Kórház dietetikusa.

Túlsúlyos a gyermekem?

Felnőttek esetében a BMI (Body Mass Index) nyújt támpontot a testsúllyal kapcsolatban, amit a kg-ban számított testtömeg és a m-ben számított testmagasság négyzetének hányadosából tudjuk kiszámolni. (kg/m2). Túlsúlyról 25, míg elhízásról 30 feletti érték esetén beszélhetünk. Ugyanakkor gyermekeknél leginkább a percentilis görbe alapján ítélik meg – általában a védőnők és háziorvosok – azt, hogy fennáll-e a túlsúly – tudtam meg Anitától, aki hozzátette, hogy ha problémát észlelnek a szakemberek, beutalót adnak egy endokrinológushoz, aki a kivizsgálást követően dietetikushoz irányítja a gyermeket és szüleit.

Fontos tudni azonban, hogy a gyermekkori túlsúly komplex probléma, így a dietetikus is csapatmunkában – pszichológussal, endokrinológussal, gyógytornásszal együtt – foglalkozik a kis páciensekkel.

Hogy reformáljuk meg a túlsúlyos gyermek étrendjét?

Az étrend és az egészséges étkezési szokások átalakításához elengedhetetlen a kíméletlen őszinteség – tudtam meg Anitától, aki az első dietetikai konzultációkra egyfajta jégtörőként tekint. Ha úgy érzi, hogy vagy a gyermek vagy a szülő nem partner a megbeszélés során, akkor akár külön-külön is le szokott ülni velük beszélgetni, hiszen esetenként előfordul, hogy gyermek-szülő kapcsolati probléma is meghúzódik a háttérben.

Indulásként fontos ránézni a gyermek étrendjére, ehhez pedig egy minimum három napos, de inkább egy egyhetes étkezési napló szükségeltetik, amiben a legutolsó szem gumicukorig mindent pontosan (és őszintén) fel kell jegyezni.

Az első jellegzetes hiba, amire fény szokott derülni, hogy a javasolt napi ötszöri kis étkezések helyett kettő, esetleg három nagyobb étkezésre kerül sor. (pl. este az edzést követően megeszik egy 1500 kalóriás vacsorát a gyermek). Elsőként tehát egy egészéges, napi ötszöri étkezésből álló ritmust kell kialakítani. Ehhez át kell beszélni a napirendet is, figyelembe véve a gyermek tanrendjét, edzéseit és egyéb elfoglaltságait.

Tipplista a dietetikustól – tízóraira és uzsonnára

 • Natúr joghurt friss gyümölcsökkel vagy kevés házi lekvárral
 • Olajos magvak
 • Kölesgolyó
 • Házi kencék
 • Házi túrókrém
 • Zöldséges muffin
 • Házi zabkása
 • Cukormentes, rostdús kekszek

Amikor a gyermek étrendjéhez nyúlunk, akkor mindig a már meglévő étrenddel dolgozunk – magyarázta a dietetikus, aki az apró, kis lépések taktikájában hisz, mert a tapasztalatai szerint a gyermekeknél általában nem működik az étrend teljes lecserélése, átalakítása.

A dietetikus tanácsa: Nem kell kiiktatni a szénhidrátot!

Fontos, hogy fogyás esetén se iktassuk ki a szénhidrátot a gyermek étrendjéből. Hanyagoljuk azonban a cukros müzliket, kakaós csigákat és egyéb péksüteményeket, amelyek után nagyon hamar megéhezik a gyermek, és a nap folyamán hajlamos lesz többet enni és nassolni! Reggelire válasszunk lassan felszívódó (rostdús és cukormentes) szénhidrátforrásokat és figyeljünk az adagra is! Hozzávetőlegesen 5-6 dkg mennyiség bőven elegendő reggelire – ezt érdemes lemérni!

Ugyanakkor a gyermekek étrendjében túlzottan nagy szerepet kapnak a cukros italok (különösen a jegesteák), így ezen a téren mindenképpen szükséges változtatni – hangsúlyozta a dietetikus szakember. Némileg jobb választásnak tűnnek a cukormentes, zero-változatok, de elsősorban az lenne a cél, hogy a víz legyen a legfontosabb folyadék a gyermek étrendjében – emelte ki Sasvári-Szekeres Anita.

Nassolhat egy túlsúlyos gyermek?

Gyermekek esetében nem szerencsés, ha drasztikusan megvonjuk a nassolnivalókat, mert ezzel csak azt érjük el, hogy hamar dugába dől az életmódváltás – figyelmeztetett a szakember. Inkább igyekezzünk átalakítani itt is az étrendet, és egészségesebb verzióra cserélni a korábban kedvelt finomságokat. Arra azonban ügyeljünk, hogy a nassolnivaló ne jutalomként járjon, és főleg ne azért, hogy megette az ennivalót.

Tipp

Ha szeretnéd kifejezni, hogy büszke vagy rá és elégedett vagy vele, akkor ne egy cukrászdában vagy pizzériában ünnepeljetek! Szervezz meg egy családi bowlingozást, menjetek el együtt az állatkertbe vagy korcsolyázni, hívjátok el a barátait a helyi trambulinparkba, ahol együtt szórakozhatnak!

Általában mi, dietetikusok nem vagyunk annyira nagyon szigorúak, mert fontos a lélek is. Ha valaki megkíván 1-2 kocka csokit, azzal nincs semmi gond. A mérték lenne a lényeg – teszi hozzá a szakértő.

Szánj időt a gyermekedre!

Mennyire tartsa kontroll alatt a szülő a túlsúlyos gyermek étrendjét? Ő csomagoljon neki reggelit és tízórait? Ellenőrizze, hogy mire költi a zsebpénzt?

Sasvári-Szekeres Anita szerint a kommunikáción van itt is a hangsúly. Nem gond, ha a gyerkőc a büfében vásárol, csak a szülő fordítson arra időt és gondot, hogy megkérdezze tőle, hogy mi minden található ott, és ezek közül melyik az, ami egy egészségesebb alternatívát jelent.

Mivel motiválhatod az egészségesebb táplálkozásra?

 • Ha csak tehetitek, süssetek-főzzetek együtt!
 • Egyetek együtt a családi asztalnál!
 • Ültessetek együtt zöldségeket! (ehhez elég egy-két balkonláda is az erkélyen)
 • Beszélgessetek rendszeresen az egészséges életmód jótékony hatásairól!
 • Soha ne minősítsd a gyerek étkezését és testalkatát! (pl. Nem ehetsz többet, mert kövér vagy!)
 • Ne kényszerítsd, hogy megegye a tányéron lévő ételt, ha már nem kéri!

Mozogjon…, de hogyan vegyem rá?

Fogós kérdés, hogy miként lehet egy olyan gyerkőcöt rávenni a mozgásra, aki semmiféle késztetést nem érez ezzel kapcsolatban.

Ha nagymértékű elhízással állunk szembe (nem egyszer ugyanis 150 kg körüli gyermekkel jönnek el a szülők tanácsadásra), akkor roppant megfontoltan kell mozgásformát választani – figyelmeztetett Anita, aki arra hívta fel a szülők figyelmét, hogy ilyenkor mindenképp gyógytornásszal kell konzultálni.

Általánosságban azonban elmondható, hogy a séta nagyon jótékony hatású, és ha van kis házikedvencünk, akkor a napi rutin része lehet az esti kutyasétáltatás.

Fontos lenne, hogy tudatosuljon a szülők és gyermekek fejében, hogy az egészen kicsi mozgás is több a semminél. Érdemes minden kis időt kihasználni a mozgásra.

Ha nincs lehetőség kimozdulni, vagy nehezen tudjuk kirobbantani a szobájából csemeténket, akkor hasznos lehet egy lépcsőzőgép vagy szobakerékpár, amelyet akár netflixezés közben is használhat, de számtalan mobilapplikációt is találunk, ami segíthet a mozgásra ösztönzésben.

Kütyük, appok, videók – 21. századi mozgásösztönzés

A mai gyerekek napjaik jó részét táblagépek, telefonok és egyéb elektronikus eszközök társaságában töltik. Használjuk ezt ki, és keressünk mozgásra ösztönző applikációkat, You Tube-videókat, vagy lepjük meg csemeténket egy okoskarkötővel, ami szórakoztató módon aktivizálja.

Ezek az appok és okoskarkötők klassz egészségügyi és sportfunkciókkal rendelkeznek, amelyek visszajelzéseket adnak, és segítenek az egészséges szokások kialakításában (pl. figyelmeztetnek, hogy ideje lefeküdni aludni/inni/mozogni), bónuszként pedig szuper ösztönző jutalomrendszerrel is motiválnak (pl. virtuális jelvényeket adnak egy-egy kihívás teljesítésekor).

Mozgásra ösztönző applikációk

 • Nike training club -edzéstervezés, videók, edzésprogramok szakértőkkel, a gyermek fejlődésének nyomon követése (4+)
 • Super Strech Yoga- gyermekek számára készült jógás app (4+)
 • GoNoodle – mozgásösztönző, táncos és relaxációs videók gyermekek részére (4+)
 • Exercise for Kids at Home -egyszerű, könnyen elvégezhető gyakorlatok edzettségi szinttől függetlenül
 • Just dance – a táncedzések pompás szórakoztató mozgásformát nyújtanak, növelhetik a gyermekek állóképességét, rugalmasságukat és mozgástartományukat egyaránt. (4+)