Baba

Csokitortát négy hónaposnak?

A szülők megkérdezése nélkül csokitortát adott egy családtag a négy hónapos babának. Helyénvaló-e más gyerekét kérdezés nélkül megetetni? Ehet-e édességet egy négy hónapos? Az anya felháborodott, az apa kiborult, az internet népe megosztott a kérdésben.
2023. Május 02.
Baba csokitortát eszik
Kép: Getty Images

„Ez nem olyan nagy ügy, túlreagálod.” „Te vagy az anyja, meg kellett volna kérdeznie téged, mielőtt édességet ad egy kisbabának” – ezt a kétféle reakciót váltotta ki az angol Katie Jones TikTokra feltöltött posztja, amelyben felháborodva és csalódottan számol be arról, hogy egy családtagja a megkérdezése nélkül csokitortát adott négy hónapos kislányának. „Pár héttel ezelőtt rokonoknál jártunk, én a konyhában voltam, a férjem pedig a nappaliban. Egy rokonunk a kezében tartotta a kisbabánkat, és úgy döntött, hogy megeteti csokitortával. A férjem észrevette mi történik, azt kiabálta, hogy nem és megpróbálta kiszedni Aria szájából a tortát. Felkaptam a kislányom és kirohantam a házból. Azóta nem beszéltem ezzel a rokonnal. Persze még én reagáltam túl a dolgot szerintük.”

Kizárólag anyatejes

A négy hónapos kisbaba eddig kizárólag anyatejes volt, igény szerint szoptatta az édesanya, valamint egyáltalán nem evett még szilárd táplálékot, leszámítva, hogy egyszer megkóstolt egy kis görögdinnyét. Az anya a posztjában elmondja, hogy miért háborodott fel: “Azért vagyok ennyire dühös, mert úgy éreztem, hogy egy értékes pillanatot vettek el tőlünk, csak azért, hogy valaki jól szórakozzon” – mondta. “Ráadásul a csokoládétortában cukor, tejtermék van, olyan dolgok, amiket a babámmal kapcsolatban kontrollálni szeretnék. A határokat én szabom meg és senkinek nincs joga, hogy azokat átlépje. Ha valaki ételt szeretne adni a gyerekemnek, engem kell megkérdeznie.

Az anya követőinek többsége egyet értett vele és többen is megfogalmazták, hogy egy négy hónapos babának csokitortát adni kifejezetten nem jó ötlet.

Néhányan azonban úgy vélték, hogy az édesanya túlreagálta a dolgot, és hogy a legrosszabbat feltételezte ebben a forgatókönyvben: “A reakciója határozottan túlzás volt” és “Az a rokon valószínűleg nem akart semmi rosszat. Csak annyit kellett volna mondania, hogy “Légy szíves, ne etesd meg a gyerekemet az engedélyem nélkül.”

Jones azonban elmondta, ahelyett, hogy leállt volna vitatkozni, inkább elhagyta a házat, egyébként az illető nem kért tőle azóta sem bocsánatot.

Amellett, hogy nem okos és illetlen dolog is kérdezés nélkül ételt adni más gyerekének – például nagyobb gyerekek esetében a játszótéren sem ildomos ezt tennünk, gondoljunk az ételallergia kockázatára –, jelen esetben kifejezetten káros is lehet: hat hónapos korig az anyatej a legjobb táplálék egy baba számára. Ennek hiányában a tápszer a második legjobb alternatíva, de egyetlen mértékadó ajánlás szerint sem szabad édességet adni egy négy hónapos babának. A hozzátáplálást hat hónapos kor előtt nem célszerű elkezdeni, ennek két oka is van. Az egyik, hogy a baba emésztőrendszere még nem áll készen rá, a másik oka pedig az, hogy teljesen felesleges: az anyatejben vagy tápszerben minden lényeges összetevő megvan, amire egy kisbabának szüksége van. A csokitorta pedig olyasvalami, ami a kakaó, a tej, a cukor, a tojás összetevői miatt semmiképpen sem lehet a baba első tápláléka, csak jóval később ajánlott a bevezetése. Semmilyen hasznos táplálékkal nem szolgál egy kisbabának, sőt.

“Ő első gyermekem, nagyon fontos nekem és a férjemnek, hogy ezeket az első pillanatokat együtt éljük meg” – mondja az anya. “Amíg nincsenek saját gyerekeid, nem is érted, mennyire fontos ez.

forrás: today.com