Hozzátáplálás

Időpont

A hozzátáplálást a legjobb 6 hónapos korban elkezdeni, de legkésőbb 26 hetes korban be kell vezetni a szilárd ételeket a szakemberek szerint.

Első alapanyagok

A baba első ételeit semmiképp se a gyakori táplálékallergénekből válaszd! (Nem érdemes például tejtermékkel kezdeni a hozzátáplálást.)

Táplálékallergének

Egészséges (nem allergiára hajlamos) gyermeknél 1 éves kora előtt kis mennyiséggel, fokozatosan érdemes bevezetni a táplálékallergéneket.

Egyszerre egyet

Egyszerre egyféle alapanyagot próbálj ki, és legalább 3-4 napos szünet legyen közöttük. Így ha valami gond van, tudod majd, melyik okozta.

Időzítés

Fontos az időpont! Amikor először adsz egy ételt a babádnak, a kóstoltatást lehetőleg hétköznapra, a délelőtti órákra időzítsd.

Pár falattal kezdd

Az első kóstoltatásnál csak nagyon keveset adj a kicsinek, egyénenként változó, mennyi idő, mire a kicsi normál adagot tud megenni.

Folyadékpótlás

A legjobb ital a kicsinek a víz. Ez lehet babavíz, vagy felforralt, lehűtött csapvíz is. Az egyszerű ásványvíz nem jó választás.

Kerüld a gyümölcslevet

Egyéves kor alatt ne adj a babádnak gyümölcslevet. Egyéves kor fölött is korlátozd a mennyiséget: napi 1-1,2 dl-nél ne kapjon többet.

Cukor stop

Egyéves korig semmiképp se használj cukrot, ezután is csak nagyon keveset. Édesítőszereket sem szerencsés bevetni az ízesítéshez.

Nincs szükség sóra

Ne sózd a baba ételét 1 éves kor alatt, mert gyermeked veséit feleslegesen terhelnéd vele. Lehet neked sótlannak tűnik, hidd el, neki nem az.

A méz veszélyes lehet

Ne adj mézet egyéves kor alatt a babádnak! A C. botulinum baktérium méreganyagát tartalmazhatja, s ez veszélyes a legkisebbek számára.

Légy kitartó!

Ne ijedj meg, ha nem fogadja el elsőre a kicsi az ételt. Van, hogy valamit tízszer is kínálni kell ahhoz, hogy megkóstolja a baba.