Baba

Testépítés anyamódra

A terhesség és a szülés látható és láthatatlan nyomokat hagyott a testünkön. Itt az ideje, hogy szépen, módszeresen hozzáláss az alakod formálásához is!
2011. Június 22.

Az arányos, szép test kialakításához kevés, ha csak az elfogyasztott ételek mennyiségét csökkented. Sovány bármikor lehetsz, ha keveset eszel, de a feszes izmok, a ruganyos bőr csak a mozgás, majd a rendszeres sport eredménye lehet. Ugyanakkor azt is érdemes leszögezni, hogy csak sportolással nem lehet megszabadulni a súlyfeleslegtől. Szakértők véleménye, hogy a súlycsökkenés hetven százaléka írható a táplálkozás javára, és csak harminc a sportéra. De alakod szépségét, erőnlétedet és egészségedet sokkal inkább a rendszeres sportnak köszönheted.

Tippünk

Mint szülés után mindenre, a mozgásra is alkalmazd a fokozatosság elvét. A kórházból való hazatérés után két hétig inkább csak pihenj, lásd el a baba körüli teendőket, estleg sétálj, ha jól esik.

Edzésterv, csak neked

A túláradó érzelmekkel teli első hetek után, amikor minden energiádat a baba kötötte le, elkezdhetsz magadra is gondolni. Nagyjából a negyedik hét táján, ez persze vérmérséklet és hangulat kérdése is, hozzáláthatsz! Most még nem elsősorban azért, hogy minél előbb visszanyerd karcsúságodat, hanem hogy erőt gyűjts, jó kedvre hangolódj. Elég, ha először csak megmozgatod tagjaidat, felfrissíted az anyagcserét és a vérkeringést.

Először azonban állóképességedet kell erősíteni, hogy ne fogyj ki azonnal a szuszból, ha majd kocogni, futni kezdesz. Sétálj naponta legalább egy órát akár babakocsival is, és közben fokozd a tempót. Gyors léptekkel haladj a parkon át, és tartsd a tempót legalább tíz percig. Az első hetekben ennyi elegendő is lesz – de keríts rá sort mindennap! Ezután kétnaponta emeld az időtartamot két-két perccel, amíg eléred a fél órát. Naponta háromszor fél óra gyors séta biztosítja ezután a friss vérkeringést és gyors anyagcserét. Ha időd engedi, járj gyalog! A liftet hanyagold, a lépcsőzés különösen hasznos, igazi kardio-mozgás.

Erősítsd izmaidat!

Előfordulhat, hogy hónapokig is eltart, hogy a hasfalad a régi állapotra emlékeztessen legalább távolról. Ez jelentős részben alkati kérdés is. De nagyon sokat tehetsz a lehető legjobb eredmény érdekében, ha rendszeresen dolgoztatod a has és a medencefenék izmait. Fontos, hogy a megfelelő sorrendben tedd ezt! Először a medencefenék izmait erősítsd, hiszen ezek a láthatatlan izomk befolyásolják a vizeletcsepegést, a szexet is! Kezdetben még az érzékelésük is komoly feladatnak tűnik. Háton fekve körözz lábfejeddel tízszer-tízszer mindkét irányba. Húzd fel a medencefenék izmait, mintha a hüvelyedben akarnál tartani valamit, ami kicsúszni készül onnan. Tartsd feszítve tízig, majd lazíts ötig. Ismételd naponta több alkalommal ötször-nyolcszor. Ha tanácstalan vagy, hogyan láss neki, olvasd el Kriston Andrea könyvét, (dévédé formájában is kapható) vagy kérj tanácsot intimtornatrénertől. Ez az, ami biztosan megéri, és hosszútávú előnyökkel szolgál.

Testépítés anyamódra

A lányod előtt ott lesz a te példád!

Nem mindegy, mit lát!

Serkentsd a vérkeringést!

Négy hónappal a szülés után erőteljesebb mozgásformákra térhetsz át. A gyors sétát váltsd kocogásra! Három perc laza futás után ismét gyors séta következik öt percig, majd újra kocogás három percig és ismét gyaloglás öt percig. Négyszer ismételd a kocogás-gyaloglás váltót, hat hónap után hatszor egymás után. Mindig csak annyira erőltesd meg magad, amennyire futja a szuszból. Minden rendben, ha még tudsz beszélgetni edzés közben. Közlekedési eszköz használata helyett menj néhány megállót gyalog, menj kerülőúton, hogy növeld a távot.

Égessünk zsírt!

A legbiztosabb fogódzó, hogy valóban a zsírégető tartományban dolgozol-e, ha ellenőrzöd a pulzusszámodat. Az optimális percenkénti pulzusszámot egyszerűen kiszámíthatod. A maximális pulzusszám 220, ebből levonod életéveid számát, a kapott értéknek nagyjából 75-80 százaléka az ideális a zsírégetéshez. Például 220 – 30 = 190, ennek a 75 százaléka 142. Ha nincs pulzusmérő órád, nyakadon is kitapinthatod az ütőeret. Elég 10 másodpercig számolni, majd természetesen megszorozni hattal!Ajánlott mozgástípusok még ebben az időszakban: kerékpározás, nordic walking, Pilates torna, jóga, alakformálás, fittball. Ha még kezdő vagy, ez ne szegje kedved. Bármelyik fitneszteremben szívesen összeállítanak neked újoncoknak való, ráadásul személyre szabott edzéstervet.

Gyakori kérdések

A gátseb vagy a császármetszés hege mennyi idő múlva teszi lehetővé a sportolást?

Általános szabály, hogy csak akkor kezdj hozzá az edzéshez, ha nincsenek fájdalmaid, ha a seb már nem nedvedzik, és az orvos is időszerűnek látja. A sebgyógyulás időtartama mindenkinél más lehet. A gátseb rendszerint két-három hét alatt, a császármetszés hege ennél két héttel hosszabb idő alatt gyógyul.

Akkor is tornázhatok, ha szoptatok?

Ennek természetesen semmi akadálya. A tej a közhiedelemmel ellentétben nem lesz ettől sem savanyú, sem rossz ízű. Az viszont fontos, hogy fokozatosan építsd fel a napi edzésmennyiséget. Először csak öt, majd tíz, azután húsz perc legyen, amit mozgásra szánsz. Ne feledkezz meg a folyadékpótlásról! Részletesebben itt!

Szoptatás előtt vagy inkább utána érdemes tornázni?

Az a legjobb, ha közvetlenül szoptatás után edzel, hogy a mell minél üresebb legyen. A kényelmes, de jól tartó sportmelltartó ugyancsak segíthet abban, hogy az esetleges rázkódás ne okozzon kellemetlenséget.

Forrás: Kismama magazin