Baba

Intim egészség – vadonatúj módszer, hogy fitt legyél odalent

Szülés után a medencefenék izomzatának is regenerálódnia kell, és nem biztos, hogy egy kis rásegítés nélkül minden olyan lesz, mint volt. De van megoldás – akár egy alakformáló szalonból!
2023. Február 06.
nő fehérneműben, intim egészség, medencefenék-torna
A medencefenékk izomzatának erősítése hozzájárulhat a közérzet és az energiaszint javulásához (Fotó: Getty Images)

A várandósság 9 hónapja nagyon sok testi változást hoz – ezek között előkelő helyet foglalnak el a medencefenék izomzatát azaz a gátizomzatot érintőek. Ez az izomcsoport az, amely alulról zárja a medencét, és megtartja a rá nehezedő belső szerveket – a terhesség alatt pluszban a baba, a magzatvíz stb. súlyát is. Erősnek kell lennie, hogy ezt a feladatot el tudja végezni, rugalmasnak is, hogy a hüvely tágulni tudjon, és a záróizmok is megfelelően tudjanak működni. A várandósság alatt romlik ezeknek az izmoknak a vérellátása, fokozódik a terhelése – érthető hát, ha meglazulnak, nem tudják olyan hatékonyan végezni a munkájukat. Ez elsősorban a záróizmok hatékonyságának csökkenésén vehető észre, például a vizelettartás nehézségén, de tapasztalható a hüvely feszességének és érzékenységének csökkenése is. Ma már nagyon sokféle módszer, torna, gyógytorna, gyakorlatok sajátíthatók el annak érdekében, hogy a gátizomzat regenerálódjon, visszaerősödjön, gátizomtorna, Kegel-gyakorlatok, intimtorna, mdencefenék-torna néven is találni ilyet bőven. Azonban megjelent egy egészen szokatlan helyen is az intim izmokat erősítő módszer, mégpedig a szépség-és alakformáló szalonokban!

Izomstimulálás odalent

Az elektromos izomstimulálás néhány éve lett rendkívül népszerű az alakformálásban. A speciális elektromágneses készülékek olyan impulzusokat adnak a z izomzatnak, amelyek hatására rendkívül sok úgynevezett szupramaximális izomösszehúzódás jön létre – vagyis olyan intenzív és nagy sebességgel egymást követő izomösszehúzódások, amelyeket saját magunknak esélyünk sem lenne elvégezni. Az eredmény: nő az izomerő, az izmok tónusa, fokozódik a zsírégetés. Egy-egy kezeléssel rengeteg edzésmunka végezhető el – és ha ez megoldható a test nagy, a karcsú és feszes alakért felelős izomcsoportjain, miért ne lenne megoldható a medencefenék izomzata esetén is?

Semmi kellemetlenség!

Persze azt el tudjuk képzelni, hogy a hasunkra vagy a popsinkra elektródák kerüljenek, na de hogy történik mindez odalent? Többféle megoldás is létezik! Az egyik az úgynevezett intim pad – erre egyszerűen rá kell ülni (ruhában, egy szeparált kezelőhelyiségben történik a kezelés). A nagy intenzitású, fókuszált elektromágneses energia eljut a medencefenék izomzatához (legfeljebb 10 cm mélységben vált ki összehúzódást az izomzatban nagy sebességgel és intenzitással). A kezelés kicsit furcsa érzés, de egyáltalán nem fájdalmas. Körülbelül 30 percig tart, közben lehet olvasni, zenét hallgatni, filmet nézni. A másik lehetőség szintén elektromágneses impulzusokkal dolgozik, a Wonder Prestige technológia a fókuszált elektromágneses izomstimulációt és a szelektív, nagy intenzitású neurostimulációt egyesíti. A 25 perces kezelés 3 órányi izommunkának felel meg, és egy speciális kezelőruhában, hason fekve történik. 6-féle izomcsoport dolgoztatható meg, a programok között van olyan, amellyel a szétnyílt hasizmok is nagyon hatékonyan kezelhetőek, és a medencefenék izomzata is célba vehető vele.

Mindkét módszer különlegessége a rendkívül magas intenzitás mellett az, hogy egészen mélyen fekvő izmokat is megdolgoztatnak, olyanokat, amelyeket akaratlagosan nehéz munkára bírni – főleg ilyen intenzívre.

A jótékony hatások

Mi mindenért érdemes kipróbálni egy ilyen kezeléssorozatot? (Mert azt azért érdemes tudni, hogy bár akár egyetlen kezelésnek is van érezhető hatása, nagyjából 6 alkalmas sorozatokban érdemes gondolkodni.) Mutatjuk!

  • Erősödik a medencefenék izomzata
  • Fokozódik a záróizmok ereje
  • Csökken az inkontinencia
  • Javulhat a szexuális élet

Nyitókép forrása: Getty Images