Baba

A 7 leggyakoribb kellemetlenség

7 csapás, amit minden nő elkerülne, ha csak rajta múlna. De nem mindig lehet, és van, amit nem is kell.
2007. November 11.

Kellemetlenségek szülés után

1. Nem tudok ülni!

Nem gondoltam volna, hogy a gátsebem ennyire fog fájni. Számítottam arra, hogy kicsit érzékeny lesz, én viszont se járni, se ülni, se állni nem tudok. A férjem beszerzett egy úszógumit, azon valóban kényelmesebb ülni, de azért így is ég és feszül mindenem. Mit tegyek?”

Mi okozhatja?

Bár a szülés után a magas anyai hormonszint hatására minden seb nagyon gyorsan gyógyul, a gátmetszés valóban “rossz helyen” van, ezért sokáig sajoghat. Az EDA-val szülő nők sokkal fájdalmasabbnak érzik a gátsebüket, hiszen az érzéstelenítés elmúltával hirtelen szakad rájuk többféle erős fájdalom – ellentétben azokkal, akik a szülés során fokozatosan szokhattak, alkalmazkodhattak az egyre növekvő terheléshez.

Milyen gyakori?

Komoly gátfájdalomra a nők egy-két százaléka panaszkodik. Nem biztos, hogy a gátmetszés elkerülése a megoldás – egy kellemetlen gátrepedés lassabban és fájdalmasabban is gyógyulhat.

Mit tehetünk?

Fontos, hogy az orvos ellenőrizze, nincs-e a fájdalom hátterében gyulladás vagy bevérzés. Ha orvosilag minden rendben, nincs más hátra: bármennyire nehéznek tűnik is, próbáljon meg minél hamarabb visszatérni a szokásos mozdulatokhoz. Járjon, álljon, üljön nyugodtan – dobja el a kispárnát, inkább a kemény széket válassza. Lehet, hogy az első pillanatokban csillagokat fog látni, de a túlzott kímélés csak lassítja a gyógyulási folyamatot. A vérömleny felszívódásában segíthet a jegelés, a gyógyulást gyorsítja a naponta többször végzett mosakodás és gondos szárítás. Kenegetni, hintőporozni felesleges – csak a természetes sebgyógyulást hátráltatja.

2. Nehéz visszatartani!

“Már a terhesség alatt is előfordult, hogy tüsszentésnél, köhögésnél elcseppent pár csepp vizelet, de azt hittem, hogy ha a baba születése után megszűnik a hólyagomra nehezedő nyomás, vége lesz a “bepisilésnek”. A szülés óta eltelt már néhány nap, de nemhogy javult volna, inkább rosszabbodott a helyzet! Már bánom, hogy korábban nem jártam intimtornára. Most már késő elkezdeni?”

Mi okozhatja?

A vizelet-visszatartási zavarokat nemcsak a szülés közben elszenvedett szövetnyúlások okozzák, hanem a terhesség alatti folyamatos nyomás is, hiszen erre a császármetszéssel szülő nők is panaszkodnak.

Milyen gyakori?

Öt-tizenöt százalék között mozog az ilyen panaszokkal küszködő nők száma. A nagy szórás oka szaktanácsadónk szerint a szülésvezetés módjában rejlik – a kellő pillanatban elvégzett gátmetszés csökkentheti ennek a problémának az előfordulását. Más szakemberek ezzel ellentétes álláspontot képviselnek. A panasz gyakorisága életkortól is függ, idősebb korban gyakoribb az inkontinencia előfordulása.

Mit tehetünk? Az intimtornát sohasem késő elkezdeni! A hathetes kontroll után, ha orvosa rábólint, nyugodtan nekiláthat a tornának. Bizonyos fokig azért abban is bízhat, hogy magától is javul a helyzet. A nők nagy részénél pár nap alatt elmúlik ez az állapot.

Tipp: A kisbaba mellett valószínűleg nem lesz idő tanfolyamra, de könyvből, videóról is elsajátíthatja a láthatatlan izmokat megmozgató intimtorna módszerét.

3. Mintha még mindig vajúdnék!

“Már az első szülésem után is kellemetlen volt a szoptatás első pár napja. Amikor a baba elkezdte szívni a mellemet, kicsit begörcsölt a méhem. De most, a harmadik gyereknél, csak behozzák a babát a szobába, és máris iszonyatos erejű méhösszehúzódások törnek rám! Ha pedig rákap a mellemre, csillagokat látok. Sokkal erősebb ez a fájdalom, mint amit szülés közben éreztem! Meddig tart még ez az állapot?”

Mi okozhatja?

Az orvos “örömmel” hallja, ha egy kismama erre panaszkodik, hiszen mindez csak azt jelzi, hogy szervezete tökéletesen működik. Kellemetlen érzés, de nagyon hasznos! Az erőteljes összehúzódások hatására egyre kisebbre és kisebbre zsugorodik a méh. Ahol a lepény a méhhez tapadt, nagy, vérző seb marad hátra – minél kisebbre húzódik össze a méh, annál kisebb lesz a seb felülete is, és annál csekélyebb az elfertőzés kockázata.

Milyen gyakori?

Szinte minden többedszer szülőnek okoz némi kellemetlenséget a szülési utáni pár napban. Szerencsére a méh hamar eléri eredeti nagyságát – minél intenzívebb a fájdalom, annál gyorsabb a folyamat.

Mit tesz az orvos?

Elvileg segíthet a fájdalomcsillapító, de az gátolja a véralvadást, és az anyatejbe is átjuthat. Jobb, ha türelemmel viseljük a görcsöket, néhány nap alatt lezajlanak a változások.

4. Nem jön egy csepp sem!

“Hogy a szülőágyon nem kellett pisilnem, azon még nem csodálkoztam, hiszen a vajúdás alatt nem hagytak inni. Most már úgy érzem, teli a hólyagom, de hiába ülök a WC-re, képtelen vagyok pisilni! Mintha a testem elfelejtette volna, hogyan működnek ezek az izmok! Ijesztő érzés!”

Mi okozhatja?

Ha a szülés alatt megnyomódik a mellső hólyagfal, megsérülhet a hólyagbeidegződés. Ilyenkor a nő hiába érez vizelési ingert, egyszerűen képtelen arra, hogy működésbe hozza a megfelelő izmokat. Főleg akkor fordul elő, ha a baba nagy súllyal született, vagy ha nagyon elhúzódott a kitolási szak.

Milyen gyakori?

Az először szülők öt százalékánál fordul elő, többedszer szülőknél szinte soha.

Mit tehetünk?

Sokaknak beválik a meleg vízsugár lazító hatása. A meleg zuhany, a csobogás élénkítő ereje talán megnyitja a “csapot”. Ha ez sem segít, az orvos katétert helyez fel arra a pár napra, ameddig az idegpályák helyreállnak.

5. Aranyerem van

“A szülés utáni zuhanyozásnál először csak azt éreztem, hogy mindenem fáj ott lenn. Amikor odanyúltam, észrevettem, hogy több centi hosszan kitüremkedik a végbelem. Azóta egyre jobban fáj, és elképzelni sem tudom, hogyan fogok tudni székelni!”

Mi okozhatja?

Nehéz kitolási szaknál az erőlködés hatására gyakran megtörténik, hogy kifordul a végbél, különösen azoknál a nőknél, akik a terhesség alatt is szenvedtek aranyértől vagy visszerektől.

Milyen gyakori?

A szülő nők hatvan-hetven százaléka szenved átmenetileg az aranyér miatt, ám ez az esetek nagy részében két-három nap alatt, az első székelés után visszahúzódik. Sajnos a negyven év fölötti és a visszerességre hajlamos nőknél mindez hosszabb, maradandó kellemetlenséget is okozhat.

Mit tesz az orvos?

Elsősorban helyi kezeléstől várhatunk javulást: sokféle kúp és kenőcs segíti az összehúzódást és a fájdalom csillapítását. Ha nem javul, akár ambuláns beavatkozással szünteti meg a problémát a proktológus szakorvos.

6. Soha nem gyógyul be?

“A császár utáni ötödik napon mentünk haza. De már másnap arra ébredtem, hogy csupa nedvesség a hálóingem. Azt hittem, a tej áztatott el ennyire, de amikor kimentem a fürdőszobába, felfedeztem, hogy csurom vér a hálóingem. Rettenetesen megijedtem! Mi történt velem?”

Mi okozhatja?

A seb semmiképpen nem nyílik szét, ettől nem kell tartania, hiszen a méhet gondosan összevarrták. Amit ön most lát, csak a külső bőrréteg szétválása. A vérzés, a genny ürülése riasztó látvány, ám nem veszélyes állapot. A problémát nem a kisbaba emelgetése okozza, és nem is az orvosa hibázott – a leggyakoribb ok, hogy a páciens allergiás a varrófonalra, vagy felülfertőződött a seb.

Milyen gyakori?

Kórháztól és varrástípustól függően tíz-harminc százalék között fordul elő.

Hogyan kezelik?

Az orvos gyakran ki fogja tisztítani a sebet, majd újravarrja és leragasztja. Lehetséges, hogy vastagabb, csúnyább heg lesz az eredmény, mint zavartalan gyógyulás esetén. A fertőzés megakadályozására szoptatás mellett is szedhető antibiotikumot kap a beteg.

7. Újra erősen vérzek!

“Azt hallottam, hogy a gyermekágyi folyás szép lassan barnássá válik, és egyre kevesebb lesz. Két hete szültem, és most ismét élénkpiros vért látok a betétemen. Ez mit jelenthet?”

Mi okozhatja?

Azonnal keresse fel ismét orvosát, ahol hasi ultrahanggal megvizsgálják, nem maradt-e benn a méhlepény egy része. Már egy borsószemnyi darab is súlyos fertőzést okozhat, ezért azt azonnal el kell távolítani!

Milyen gyakori?

A szülő nők egy-két százalékánál fordul elő, s jellemző kísérő tünet, hogy a tejmennyiség is kevesebb a kelleténél.

Mit tesz az orvos?

Sürgős egészségügyi küretre lehet szükség. Ám ha csak gyulladás okozza a panaszokat, elegendő lehet az antibiotikumos kezelés.

Szaktanácsadó: Dr. Török Miklós szülész-nőgyógyász főorvos, egyetemi magántanár.

Kapcsolódó cikkek:

Forrás: Kismama magazin