Baba

8 meglepő változás, ami a negyedik trimeszterben történik

Azok a változások, amelyek a szülés után történnek a testeddel, ugyanolyan meglepőek lehetnek, mint a terhesség alatti változások.
2023. Január 17.
anya babával
Milyen változtások történnek a negyedik trimeszterben? (Kép forrása: Getty Images)

A baba születése utáni időszakot szokás negyedik trimeszternek is nevezni, hiszen az anyai szervezet ekkor kezd regenerálódni, és számos változáson megy keresztül, hogy visszatérjen a terhesség előtti állapothoz. Mi minden történik ez idő alatt? Többek között a következő meglepő változások!

1. A baba születése után még mindig úgy tűnhet, mintha nagyjából a 20. terhességi hétben lennél, hiszen idő kell ahhoz, hogy a méh mérete a szülés előttire húzódjon vissza, írja a Babycenter. Nagyjából két hét, amíg a mérete ismét a medencébe illeszkedik, és nagyjából hat hét, amíg a szülés előtti méretű lesz, azaz nagyjából akkora, mint egy körte.

2. Miközben a méh húzódik vissza az eredeti méretére, az esetleges utófájdalmak akár olyan erősek is lehetnek, mint az enyhébb szülési fájdalmak. Lehetséges, hogy ezt szoptatás során tapasztalod, mert a szoptatás elősegíti a méhösszehúzódások kiváltását.

3. Nagyjából három napba telik, amire megérkezik az anyatej, azaz megtörténik az úgynevezett tejbelövellés. Ezt megelőzően a baba első tápláléka a krémes állagú kolosztrum, amit előtejnek is neveznek. Ez látja el a babát az első néhány napban fehérjével és gondoskodik az immunerősítéséről is.

4. Akár hüvelyi úton, akár császármetszéssel jön világra a baba, a szülés után tapasztalhatsz némi vérzést, amit lochianak neveznek. A vérzés oka az, hogy a szervezet megszabadul a méhnyálkahártyától, és részben a méhlepény leválása miatt is történhet.

5. A hasizmaid hetekig puhák lehetnek – hiszen kilenc hónapig kellett nyúlniuk, miközben a baba növekedett a pocakodban. Az alacsony intenzitású, óvatos mozgás segíthet, de beszélj az orvosoddal arról, hogy mikor kezdhetsz el mozogni, és milyen mozgásformát végezhetsz.

6. Két hétbe is telhet, amíg a szervezet leadja azt a felesleges folyadékmennyiséget, amit a terhesség alatt vett fel. Ez részben a vizelettel távozik, részben pedig izzadás által. A veséid keményen dolgoznak, hogy sikerüljön kiszűrniük a felesleges folyadékot – segítheted a munkájukat, ha elegendő mennyiségű vizet iszol (ez fontos a szoptatás miatt is, ami megnövekedett folyadékigénnyel jár).

7. Egy rövid időre elveszítheted az uralmadat a hólyagod felett, és vizelettartási nehézségeket tapasztalhatsz. Ha a tüneteid nem javulnak néhány napon belül, erről érdemes beszélned az orvosoddal.

8. A székletürítés pedig nehézkes lehet. Ennek az oka az, hogy a szervezet folyadékszintje igyekszik visszaállni a normálisra. Újdonsült édesanyaként érthető, ha az evési és foyladékfogyasztási szokásaid megcsúsznak – és ennek a panasznak ez sem kedvez. Próbálj meg sok folyadékot inni, különösen, ha szoptatsz, és próbálj meg öt adag zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, mert a rostok segítik a bélmozgást.

Forrás: babycentre.co.uk