Egyéb

Miért érezhetsz méhösszehúzódásokat a szoptatás alatt?

Gyakori tapasztalás az újdonsült édesanyáknál, hogy az újszülött baba szoptatása közben hirtelen erős fájdalmat éreznek a hasukban. Mi okozza a szoptatás alatti összehúzódásokat?
2022. Augusztus 14.

Ha a szülés utáni napokban méhösszehúzódásokat érzel szoptatás közben, az valójában egy teljesen normális tünet. A terhesség során a méh kitágul, megnő: míg az első trimeszterben nagyjából grapefruit méretűre, addig a harmadik trimeszterben akkora is lehet, mint egy görögdinnye. A baba születése után eltart még egy ideig, amire a méhed visszahúzódik a normál méretére és helyére. A szoptatás pedig segítheti ezt a folyamatot.

Mi az oka az összehúzódásnak?

Az összehúzódások a szülés után “szükséges folyamatok, amelyek hatására a méh összezsugorodik, és elzárja a méh és a méhlepény közötti ereket”, mondta el Allison Walsh szoptatási tanácsadó a Romper-nek. 24 órán belül a méh visszahúzódik grapefruit méretűre, és nagyjából 4-6 hét után húzódik vissza a normál méretére.

A szoptatás során oxitocin szabadul fel, ami méhösszehúzódásokat okozhat, és segíthet a méhnek visszanyernie a normál méretét.

Milyen érzés az összehúzódás a szoptatás során?

A szoptatás alatti összehúzódások lehetnek enyhe görcsök, de akár erősebb fájdalmat is okozhatnak, számos tényezőtől függően. Gyakran rosszabbak azok számára, akik már másodszor szültek, és minden szülés után rosszabbak lehetnek. Walsh szerint az első baba születése után a legtöbben görcsökként érzékelik (talán úgy, mint a korai vajúdáskor), de akik többször szültek, nagyon fájdalmas összehúzódásokat tapasztalhatnak (inkább olyanokat, mint az intenzív vajúdáskor). Szerencsére függetlenül a fájdalom mértékétől, a szülés utáni összehúzódások a szoptatás alatt általában nem tartanak sokáig.

Forrás: romper.com