Terhesség

A szülőszobai erőszak ellen tüntettek

Túl sok a valódi ok nélkül végzett császármetszés, gátmetszés és az indokolatlan fizikai beavatkozás - ez ellen vonultak sokan az utcára vasárnap.
2016. Március 21.

„Más állapotot a szülészetben!” elnevezésű figyelemfelhívó sétát szerveztek vasárnap Budapesten – írja a 24.hu. A „Rózsák Forradalma” egy alulról szerveződő kezdeményezés, amelynek célja, hogy minél több szülőszobai erőszakot elszenvedő nő adjon hangot rossz élményének. A Facebookon több száz édesanya osztotta meg kórházi élményeit indokolatlan császármetszésről, gátmetszésről, a születést sürgető hasba könyöklésről vagy injekciókról.

Volt, aki arra panaszkodott, hogy a szülészorvos könyökkel préselte ki belőle a babát, s ez olyan traumát okozott neki, hogy pszichológushoz kellett járnia. Volt, aki arról mesélt, hogy azért került sor császárra, mert a túlzsúfoltság miatt nem jutott elég hamar szülőágyhoz. S olyan is akadt, aki az idegenek jelenlétét sérelmezte.

Több mint háromszázan voltak jelen a sétán

A férfiakból, nőkből, komplett családokból álló menet a Nyugati térről indult, az Emmi-nél és az Alapvető Jogok Biztosának panaszirodájánál is megálltak, ahol rózsákat és panaszleveleket helyeztek el. A menet szervezői a Szabadság téren felolvasták kiáltványukat, amelyben a szülő nők jobb informálását és a döntésekbe való hatékonyabb bevonását, valamint a szakmai irányelvek felülvizsgálatát sürgetik.

A megmozduláshoz több szülésznő, szülészorvos és dúla is csatlakozott. A séta végén egy szülész-nőgyógyász is beszélt. Elmondta: nagyon sok orvos fél a perektől, ezért sokan a kockázat minimalizálására törekednek, ráadásul sok helyen még a feletteseikkel is meg kell küzdeniük, amennyiben támogatják az alternatív szülési módszereket.

Fotó: Rózsák Forradalma FB-oldal

Forrás: 24.hu