Család

Az igazgató megtiltotta a diákoknak, hogy csatlakozzanak a tiltakozókhoz

A diákönkormányzat tagjai fekete pólós nappal és énekléssel készültek. A tanároknak is kilátásba helyezték az elbocsátást, ha csatlakoznak az akciókhoz.
2022. Október 25.
pedagógussztrájk
Pedagógussztrájk lesz csütörtökön

Az egri Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium diákönkormányzata szerdán fekete pólós naprakészült, és a tervek szerint elénekelték volna a díszudvaron a Pál utcai fiúk Mi vagyunk a Grund dalát. Ám hétfőn behívatta őket az intézmény igazgatója, aki közölte velük: nem csatlakozhatnak az oktatásért küzdő többi diákhoz, felejtsék el a szerdai performanszt és a véleménynyilvánítást.

Sziasztok Gárdonyisok! Most rajtunk a sor!

Már nem elérhető a gárdonyis DÖK instasztorija sem, amelyben az akcióra való részvételre budították a tanulókat.

A tanárok között is vannak aktív tagjai a mozgalomnak. A Youtube-ra kikerült egy videó egy Gárdonyi-idézettel (A lámpás én vagyok.), zeneként a szimbolikussá vált Mi vagyunk a Grundot vágták alá. Kedden ők is hivatalosak voltak az intézményvezetőhöz, és kilátásba helyezték az elbocsátást, amennyiben továbbra is az ügy mellé állnak írja az Egerinfo.

A pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának igazgatója is elhatárolódott a mozgalomtól, mikor diákja, Pankotai Lili tüntetéses slame-je kapcsán ilyen reakcióposztot tett ki a Facebookra: “Intézményünk nevében kijelentem, hogy tiszteletben tartjuk a szabad véleménynyilvánítás jogát, ellenben elhatárolódunk tanulónk, Pankotai Lili 2022. október 23-i nyilvános felszólalásától. Messzemenően elutasítjuk annak minden, a keresztény értékekkel össze nem egyeztethető tartalmát és narratíváját. dr. Nyisztor Zsolt igazgató” 

A cisztercis diáklány szereplése hatalmas nemtetszéscunamit indított el a social felületeken, kommentháború alakult ki a mozgalmat ellenzők és támogatók között.

Csütörtökre sztrájkkal és élőlánccal készülnek

Október 27-re sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete. Erre a napra élőlánccal készül az Egyesült Diákfront. A tervek szerint így állna fel a 14 km hosszúra becsült élőlánc: Nagykörút – Petőfi híd – Irinyi József utca – Fehérvári út – Villányi út – Alkotás utca – Magyar Jakobinusok tere – Krisztina körút – Széll Kálmán tér – Margit körút – Margit híd. 

Nyitókép: Getty Images (illusztráció)