Család

Az óvodáknál is elindult a “sztrájklavina”

Nemcsak a 15. kerületi óvodák nem nyitottak ki. Rengeteg ovi csatlakozott a meghirdetett akcióhoz.
2022. Október 21.
óvoda sztrájk
Elindult a sztrájklavina az ovikban is

Összesen 700 óvodai dolgozó csatlakozott a polgári engedetlenséghez. Fél 10-re a Szent István térre vonultak ki tüntetni és énekeli, majd a Bányász téren gyűlt össze egy több száz fős csoport – értesült a Telex.

A teljes körű 15. kerületi sztrájk mellett a 19. és a 4. kerületben is zárva volt ma az ovik nagy része. A 4. kerületben a 18 óvodából 7-ben – összesen 177-en –nem vették fel a munkát. A 19. kerületben 11 oviból 7 nem nyitott ki. A 3. kerületből az Óbudai Mesevilág Óvoda vett részt az akcióban, Pécelen minden óvoda zárva tartott.

Szimbolikusan lakatot is elhelyeztek a Hétszínvirág Összevont Óvoda kapujára. Az ovik egy része körül élőláncot alkottak az ügyet támogatók. 

Ezt követelik a tiltakozó óvodai dolgozók

A követelések a bérre fókuszálnak:

  • emeljék az óvodai dolgozók fizetését, és ez kövesse az inflációt
  • a nem pedagógus alkalmazottak garantált illetményét emeljék visszamenőlegesen

Rengeteg a felesleges adminisztráció, plusz feladat, amit hétvégén tudnak már csak elvégezni az óvodapedagógusok. „Nincs még egy ilyen szakma, ahol ennyire sűrűn ellenőrzik” a szakmai tudást, ám a bérek mégis megalázóan alacsonyak, egyre kevesebben választják ezt a pályát, és egyre többen hagyják el. Óriási  a szakemberhiány.

Nyitókép: Getty Images (a kép csak illusztráció)